Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Berner kiistää vaatineensa Finavia-kanteista luopumista – ”omistaja ei ole puuttunut asioihin epäsopivalla tavalla”

Finavian hallitus harkitsee korvauskanteiden nostamista vuoden 2011 yhteensä 34 miljoonan euron johdannaistappioista.

Kotimaa
 
Ministeri iski odotuksia Finavian hallitukselle - "Kysymykset selvitettävä huolellisesti"
Ministeri iski odotuksia Finavian hallitukselle - "Kysymykset selvitettävä huolellisesti"
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) listasi tiedotustilaisuudessa, mitä odottaa Finavian hallitukselta nyt, kun eri tahot tutkivat lentoasemista vastaavan yhtiön johdannaissotkuja.
Tästä on kyse

Johdannaisista 34 miljoonan tappiot

 Valtionyhtiö Finavia teki vuosina 2009–2011 spekulatiivisia johdannaissopimuksia, joista koitui 34 miljoonan euron tappiot.

 Ministeri Anne Berneriltä odotetaan tänään tietoa siitä, aikooko Finavia hakea siviilikanteilla korvauksia tappioista.

  Asian rikosoikeudellista vastuuta punnitsee syyttäjä, joka päättää rahoituspäällikön ja entisen varatoimitusjohtajan syytteistä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kiistää antaneensa ohjeita, joiden perusteella Finavia luopui kanteista johdannaistappioiden aiheuttaneita kohtaan. Berner sanoi tiedotustilaisuudessa päivällä, että hän on antanut ohjeita vain asioiden ”huolelliseen käsittelyyn” viime syksynä.

Berneriltä odotettiin tänään julkisia vastauksia Valtiontalouden tarkastusviraston moitteisiin. Hän vastasi kiistämällä epäasiallisen ohjauksen.

”Omistaja ei ole puuttunut kokonaan omistamansa yhtiön operatiivisiin asioihin epäsopivalla tavalla”, Berner sanoi.

Valtiontalouden tarkastusvirasto viimeistelee parasta aikaa tarkastuskertomustaan, jossa Berner saa moitteita hyvän hallinnon vastaisesta omistajaohjauksesta. Kaksi lähdettä kertoo Helsingin Sanomille, että ministeri Berner saa raportissa selvää arvostelua toiminnastaan.

Berner on saanut alustavan tarkastuskertomuksen luettavakseen.

Tiistain tiedotustilaisuuden uutta tietoa oli se, että johdannaiset eivät aiheuttaneet vuonna 2009 lainkaan tappioita, vaan 91 000 euron voiton. Tappiot syntyivät vuonna 2010, jolloin niitä tuli 408 000 euroa ja varsinkin vuonna 2011 yhteensä 34 miljoonaa euroa.

Finavian hallituksella on vielä mahdollisuus nostaa kanteet vuosien 2010 ja 2011 tappioista. Liikenneministeriö eli käytännössä Anne Berner velvoitti yhtiökokouksessa nykyhallitusta harkitsemaan kanteiden nostamista vuoden 2011 tappioista eli 34 miljoonasta eurosta.

”Yhtiön johdon on otettava huomioon vireillä olevissa poliisitutkinnoissa ja mahdollisissa syyteharkinnoissa tehtävät päätökset sekä arvioitava mahdollisuus vaatia yhtiölle korvauksia niiden perusteella”, sanoi Berner, jonka mukaan päätös pitää tehdä tämän vuoden aikana.

Valtiontalouden tarkastusviraston moitteissa on kyse on omistajaohjauksen läpinäkyvyydestä, mikä VTV:n mukaan toteutuu parhaiten yhtiökokouksen kautta. Jos valtio-omistaja on tyytymätön hallituksen toimintaan hallituksen voi vaihtaa yhtiökokouksessa, mutta sen työhön ei pidä vaikuttaa kulisseissa, VTV katsoo alustavassa tarkastuskertomuksessaan.

Berner järjesti tiistaina myös Finavian yhtiökokouksen, joka Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mielestä olisi pitänyt järjestää yli puoli vuotta sitten. Berner aikoo kertoa, mitä yhtiökokous päätti johdannaissotkujen jälkiselvittelystä.

Kyse on valtion lentokenttäyhtiön johdannaissotkusta, jota VTV:n mielestä olisi pitänyt siivota yhtiökokouksessa jo viime vuoden lopulla. Sotku syntyi, kun Finavian hallitus päätti ensin nostaa kanteita yhtiön entistä johtoa ja hallitusta vastaan, mutta hallitus perui päätökset myöhemmin.

Kyse on myös 34 miljoonan euron tappioista, jotka johtuivat pankeille hyvin kannattavista, mutta valtionyhtiölle kalliista johdannaissopimuksista.

Berner: "Spekulatiiviset sopimukset eivät sovi valtionyhtiölle"
Berner: "Spekulatiiviset sopimukset eivät sovi valtionyhtiölle"
Ministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan johdannaissopimukset ovat sopimaton malli Finavian tapaiselle valtionyhtiölle. Berner kritisoi johdannaisia pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Finavian eronnut hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi kertoi Helsingin Sanomille joulukuussa, että kanteet peruttiin ministeri Anne Bernerin ohjauksella.

Valtiontalouden tarkastusvirasto päätti tämän jälkeen tehdä harvinaisen laillisuustarkastuksen Finavian ja liikenneministeriön toiminnasta.

VTV myös viestitti monta kertaa julkisuudessa, että hyvän omistajaohjauksen ja läpinäkyvyyden vuoksi päätös vahingonkorvauskanteiden perumisesta pitäisi tehdä Finavian yhtiökokouksessa eikä kulisseissa. Berner ei kuitenkaan nähnyt mitään syytä yhtiökokouksen järjestämiselle ja oikeus nostaa kanteet vuoden 2009 osalta vanhenivat vuoden lopussa.

Monien erojen vuoksi Finavian hallitus teki perumispäätöksensä minimimiehityksellä kolmihenkisenä. Yhtiöstä oli lähtenyt syksyllä neljä hallituksen jäsentä osin protestina sille, että Berner puuttui hallituksen työskentelyyn.

Finavian hallitus on vaihtunut vuoden aikana joka tapauksessa perusteellisesti. Sen seitsemästä jäsenistä viisi on aloittanut työnsä viime maaliskuussa ja yksi eli hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas joulukuussa.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Liikenneministeri Anne Berner kertoo tiistaina, miten valtion lentokenttäyhtiö Finavia etenee johdannaistappioiden jälkiselvittelyssä.
Liikenneministeri Anne Berner kertoo tiistaina, miten valtion lentokenttäyhtiö Finavia etenee johdannaistappioiden jälkiselvittelyssä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat