Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliiton johtoon pyrkivät ottelivat yksimielisesti HSTV:n tentissä – mielipiteissä vain sävyeroja

Vasemmistoliiton kolmen puheenjohtajaehdokasta väittelivät Sanomatalon Mediatorilla. Vain linjavaalit ja kansallislaulu jakoivat mielipiteitä.

Kotimaa
 
HS:n puheenjohtajatentti – vuorossa vasemmistoliitto
HS:n puheenjohtajatentti – vuorossa vasemmistoliitto
HS järjestää vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaille tentin, johon osallistuvat kaikki kolme vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokasta: Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski. Sanomatalon Mediatorilla järjestetyn tilaisuuden juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari. Kuvaus Terhi Liimu
Fakta

Kaksi tiistaita, kaksi tenttiä

 Vasemmistoliiton puheenjohtajatentti tiistaina 31. toukokuuta. Suora lähetys HSTV:ssä klo 17–18. Näkyy osoitteessa hs.fi.

 Kokoomuksen puheenjohtajatentti tiistaina 7. kesäkuuta. Suora lähetys HSTV:ssä klo 17–18. Näkyy osoitteessa HS.fi.

 Yleisö pääsee paikalle molempiin tentteihin Sanomatalon Mediatorille (Töölönlahdenkatu 2). Yleisötilaisuus on ilmainen, mutta paikkoja on rajallisesti.

 Vasemmistoliiton tentin juontavat Piia Elonen ja Marko Junkkari, kokoomuksen tentin Marko Junkkari ja Teija Sutinen.

Vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi pyrkivät ehdokkaat väittelivät tiistaina Sanomatalon Mediatorilla HSTV:n tentissä.

Puheenjohtajatenttiin osallistuivat kaikki kolme vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokasta: Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski.

Ehdokkaista oli vaikea nyhtää irti selkeitä poliittisia eroja. Eniten mielipiteet tuntuivat eroavan sen suhteen, kuinka koko puheenjohtajavaali pitäisi määritellä.

Anderssonin ja Pekosen mukaan kyseessä on henkilövaalit. Myllykoski sen sijaan yritti erottua kilpakumppaneistaan.

”Linjavaalista on kyse. Työllistämisen pitää olla vasemmistoliitossa keskiössä vahvemmin. Vaikka olemme punavihreä puolue, meidän pitää olla aktiivisempi työmarkkina-asioissa”, Myllykoski totesi.

Anderssonin mielestä vasemmistoliitossa ei ole kahtiajakoa työläisten ja vasemmistovihreiden välillä.

”Olemme poliittisista linjoista, sisällöistä ja muuttumistarpeista samaa mieltä. Kaikki ehdokkaat ovat painottaneet, että vasemmistoliiton pitää parantaa yhteyksiä ammattiyhdistysliikkeeseen ja että työmarkkinakysymysten esillä pitäminen on äärimmäisen tärkeää”, Andersson sanoi.

Kovin suurta pesäeroa Myllykoski ei kilpailijoihinsa tehnyt. Hän puhui vasemmistoliitosta punavihreänä puolueena ja kertoi olevansa feministi.

Linja- vai henkilövaalit - Vasemmistoliiton pj-ehdokkaiden mielipiteet jakautuivat
Linja- vai henkilövaalit - Vasemmistoliiton pj-ehdokkaiden mielipiteet jakautuivat
Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivät Li Andersson, Jari Myllykoski ja Aino-Kaisa Pekonen väittelivät HS:n tentissä tiistaina. Kuvaus Terhi Liimu.

Kaikki ehdokkaat lyttäsivät hallituksen leikkauspolitiikan etenkin koulutuksen osalta. Pekonen kertoi olevansa huolissaan vientiteollisuuden rappeutumisesta.

”Olemme leikanneet koulutuksesta, tutkimuksesta ja innovaatioista. Ilman osaamista meillä ei ole mitään, mitä viedä.”

Koko kolmikko oli myös valmis nostamaan pääomatulojen verotusta progressiivisesti. Konkreettisin talouspoliittinen esitys tuli Pekoselta, joka haluaisi valtion ostavan takaisin yksityistetyt sähkönsiirtoverkot.

Andersson esitti epäilyksiä Juha Sipilän (kesk) hallituksen sinnikkäästi ajamaa kilpailukykysopimusta kohtaan.

”Ajatus siitä, että kilpailukykyä voidaan parantaa leikkaamalla koulutuksesta ja tutkimuksesta sekä pidentämällä työviikkoa puolella tunnilla, kuulostaa todella vanhanaikaiselta”, Andersson totesi.

Pekonen kertoi olevansa hieman maltillisempi kuin Andersson. Hän korosti useaan otteeseen yhteistyökykyään tentin aikana.

”Pidän itseäni yhteistyökykyisenä, sovittelevana ja maltillisena. Pystyn tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen”, Pekonen sanoi.

Andersson piti vahvuuksinaan poliittista monipuolisuutta ja nopeaa reagointikykyään. Myllykoski korosti ay-liiketaustaansa ja kutsui itseään ”yhteen kokoavaksi voimaksi”.

Andersson erottui kolmikosta pitämällä Jyrki Kataisen (kok) hallitukseen osallistumista virheenä. Pekonen ja Myllykoski uskoivat, että vasemmistoliitto sai hallituksessa torjuntavoittoja ja kykeni vaikuttamaan yhteiskunnan suuntaan.

Ehdokkaista vain Pekonen halusi ottaa kantaa kansallislaulukeskusteluun. Hänen mielestään Maamme-laulun pitäisi pysyä kansallislauluna. Andersson kertoi pohtineensa asiaa, mutta piti muita aiheita yhteiskunnallisesti tärkeämpinä. Myöskään Myllykoski ei halunnut ottaa kantaa lauludebattiin.

Kokoomuksen puoluehallitus esitti viime viikolla, että Finlandia-hymnistä tehtäisiin Suomen virallinen kansallislaulu.

HS järjestää eri puolueiden puheenjohtajakisojen alla kolme puheenjohtajatenttiä.

Rkp:n puheenjohtajatentti on jo pidetty aiemmin, ja sen voi katsoa edelleen HSTV:stä. Myös vasemmistoliiton ehdokkaiden tentti jää katsottavaksi HSTV:seen.

Puheenjohtajatenttien tarkoitus on tehdä löytää ideologisia eroja ehdokkaiden välille, jotta puolueiden valitsijaväki sekä muut suomalaiset saavat tietää, millaisia johtajia puolueille ollaan valitsemassa.

Vasemmistoliitto on nyt oppositiossa, mutta on mahdollista, että seuraavilla vaalikausilla se on hallituksessa. Silloin vasemmistoliiton puheenjohtaja olisi todennäköisesti myös yksi maan hallituksen ministereistä. Esimerkiksi väistyvä puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ehti olla kulttuuri- ja urheiluministerinä.

Ehdokkailla on hyvin erilaista kokemusta politiikasta.

Riihimäkeläinen Pekonen, 37, on toisen kauden kansanedustaja, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja. Myllykoski on toisen kauden kansanedustaja Nakkilasta, ja Andersson ensimmäisen kauden kansanedustaja Turusta.

Arhinmäki jättää paikkansa kesäkuussa. Uusi puheenjohtaja valitaan tilalle vasemmistoliiton puoluekokouksessa Oulussa 10.–12. kesäkuuta.

Aku Häyrynen / Lehtikuva
Jari Myllykoski, Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen
Jari Myllykoski, Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat