Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirvien tekemät vahingot ihmetyttävät Itä-Lapissa – ”En ole koskaan nähnyt näin massiivista tuhoa”

Eläinten käyttäytyminen on herättänyt ihmetystä Itä-Lapin metsäalueilla. Noin tuhat mäntyä tekee kuolemaa niiden kärsimien vahinkojen vuoksi

Kotimaa
 
Kemijärven yhteismetsän toiminnanjohtaja Risto Junttila tarkastelee Nuolivaaran mäntyjen tuhoja.
Kemijärven yhteismetsän toiminnanjohtaja Risto Junttila tarkastelee Nuolivaaran mäntyjen tuhoja.

Nuolivaara. Hirvien outoa käyttäytymistä ihmetellään Itä-Lapissa Kemijärven ympäristössä.

Moni mänty on menettänyt kuorensa, kun hirvet ovat kalunneet puita noin kahden metrin korkeudelta Kemijärven koillispuolella Nuolivaarassa.

”Mäntyjä on kaluttu sieltä täältä ojitusalueella kasvaneella 80 hehtaarin palstalla. Kuolevia puita on arviolta tuhat”, kertoo Kemijärven yhteismetsän toiminnanjohtaja Risto Junttila.

Hän harppoo yhteismetsän palstalla, jota ollaan pian harventamassa.

”Olen työskennellyt metsäalalla lähes neljäkymmentä vuotta enkä ole koskaan nähnyt näin massiivista tuhoa. Kymmenen vuotta sitten näin muutaman syödyn puun samoilla seuduilla.”

Yleensä hirvi syö matalasta mäntytaimikosta latvuksia, Junttila sanoo. Kun ruoka loppuu, hirvi voi syödä myös taimen sivuoksia.

Yhteismetsä on Suomen toiseksi suurin. Sillä on kasvullista metsämaata noin 43 000 hehtaaria.

Toinen hieman pienempi hirvien kaluama metsä on löytynyt Kemijoen länsipuolelta Kemijärven ja Pelkosenniemen väliltä Outijärven maastosta.

”Vahvoja runkoja oli kaluttu paljaaksi talven aikana lumirajan yläpuolelta niin ylös kuin hirvi yltää kaluta alahampaillaan”, kertoo Itä-Lapin metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jari-Pekka Jumisko.

Kuolevat männyt pitää kaataa ja korjata pois metsästä, sillä muussa tapauksessa kuoleviin puihin iskevät tuhohyönteiset, kuten ytimennävertäjät, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Risto Jalkanen.

Tuhohyönteiset voivat Jalkasen mukaan siirtyä kuolevista puista myös terveeseen metsään. Tällöin koko kasvatusmetsälle voi aiheutua tuntuvia kasvutappioita.

Voivatko puita syövät hirvet heikentää metsien kasvua pysyvästi yhdellä Lapin parhaista metsätalousalueista? Saattaako puiden järsiminen yleistyä muuallakin Suomessa?

Uutta on Jumiskon mukaan se, että hirvet syövät jatkuvasti samoja alueita. Jalkanen taas kertoo, että hirvi on tarkka ruoastaan ja saattaa mieltyä tietyn seudun taimikkoon.

Suuret hirvilaumat kurittavat Kemijärven ja Sallan välistä erämaata, koska hirviä on edelleen täällä liikaa, vaikka muualla Suomessa hirvikanta on saatu laskettua kohtuulliselle tasolle, uskoo Kemijärven itäpuolella Joutsijärvellä asuva metsänomistaja Heikki Ämmälä.

Hänen omistamansa runsaan 20 hehtaarin laajuinen uudistusala ei ole päässyt hakkuiden jälkeen kasvamaan.

”Joka vuosi hirvet ovat tulleet talvella syömään taimikon pilalle. Turha kai tänne on enää mitään istuttaa tai kylvää. Hirvet ovat käyneet täällä jo viidentoista talven ajan. Valtion myöntämä hirvivahinkokorvaus ei kata menetyksiä”, Ämmälä kertoo.

Vesa Ranta
Heikki Ämmälä harmittelee syötyä taimikkoa vaimonsa Ellin kanssa.
Heikki Ämmälä harmittelee syötyä taimikkoa vaimonsa Ellin kanssa.

Kemijärven ja Sallan välinen erämaa on Junttilan mukaan hirvien talvehtimisaluetta.

”Vuoden 2011 lentolaskennassa Joutsijärven seudulla kirjattiin kolmenkymmenen hirven talvitokkia.”

Lapissa hirvet vaeltavat tyypillisesti pitkiäkin matkoja talvehtimisalueelta toiselle, sanoo Lapin alueellisen riistaneuvoston, entisen riistahoitopiirin, varapuheenjohtaja Timo Kovala Rovaniemeltä.

”Esimerkiksi Tervolan ylängölle kerääntyy hirviä Itä-Lapin tavoin Ounasjokivarresta saakka. Tämä vaikeuttaa hirvikannan arvioimista ja kannan oikeaa verotusta.”

Hirvet siirtyvät ravinnon puutteessa syömään männyn kuorta.

”Myös taimikot ovat monilla alueilla kasvaneet puuvaiheeseen, joten ruoka on vähentynyt.”

Metsien viljelyalat ovat myös Jumiskon mukaan selvästi vähentyneet, koska kasvatusmetsät puskevat runsaasti puuta eri puolilla Lappia.

Puiden järsiminen saattaa liittyä ravinnon puutteeseen, sanoo Luken hirvitutkija Jyrki Pusenius.

”Suomessa en ole koskaan nähnyt laajaa kaluamista, mutta ei se ole tavatonta. Norjan ja Ruotsin välisellä ylänköalueella hirvet kerääntyvät suurina laumoina samoille alueille. Ruoan puutteessa hirvi on siellä kalunnut suurien kuusien kaarnaa ravinnoksi.”

Hirvivahinkotilastot eivät myöskään anna oikeaa kuvaa siitä, mitä luonnossa tapahtuu.

Korvauksia myönnetään vain yksityisille metsänomistajille. Sitä ei makseta Metsähallitukselle, kunnille eikä seurakunnille, joten niiden vahingot eivät näy tilastoissa.

Esimerkiksi valtion maita on Lapissa kaksi kolmasosaa metsätalousmaan pinta-alasta.

Kaikki Suomen viisitoista alueellista riistaneuvostoa ovat päättäneet tämän kevään aikana hirvikannan hoitotavoitteista uusilla hirvitalousalueilla kuultuaan alueellisia sidosryhmiä.

Maa- ja metsätalousministeriö ei enää määritä hirvitiheystavoitteita, vaan se tehdään aluetasolla riistaneuvostojen johdolla. Kaikille Suomen 60 hirvitalousalueelle on asetettu lähivuosiksi hirvitiheyshaarukka, jonka sisällä hirvikantaa säädellään kullakin alueella.

”Silti paikallisen kannan säätely on ollut joka vuosi vaikeaa”, riistaneuvoston Kovala sanoo.

Suomen hirvien talvikanta oli vuonna 2015 noin 88 000 hirveä. Vuonna 2001 se oli ennätykselliset 159 700. Kovan verotuksen jälkeen kanta pieneni 79 300:aan vuonna 2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat