Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 300 000 työntekijän työehdoista sopu

Kunta-alan suurin työehtosopimus pidentää viikoittaista palkatonta työaikaa puolella tunnilla.

Kotimaa
 

Kilpailukykysopimus sai lisää tuulta purjeisiinsa maanantai-iltana, kun kuntapuolen neuvottelijat pääsivät sopuun kuntasektorin suurimmasta työehtosopimuksesta.

Sopimus koske suoraan 310 000 palkansaajaa ja siinä pidennetään viikoittaista palkatonta työaikaa 30 minuuttia.

Kuntatyönantajat KT:n, julkisalan koulutettujen Jukon, Kunta-alan unionin sekä Kunta-alan koulutetun hoitohenkilöstön Kohon sopimuksen piirissä on valtaosa kunta-alan työntekijöistä.

Ulkona ovat vielä lääkärit, tekniikan ala, tuntipalkkaiset sekä muut kuin lastentarhan opettajat.

Myös paikallisesta sopimisesta ja lomarahoista on päästy sopuun, kertoo Jukon ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen .

”Kyllä tämä sopimus avaa solmun. Koko kunta-alalla on 420 000 työntekijää. Tarkoitus on, että meillä on kaikki kattava sopimus valmiina iltaan mennessä.

OAJ:n osalta käymme nyt välittömästi opettajia koskevan sopimusalaneuvottelun kimppuun”, Luukkainen kertoi maanantai-iltana.

”Pyrimme siihen, että viimeistään huomisaamuun mennessä on valmista”, sanoi puolestaan KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen maanantaina.

Neuvottelut kilpailukykysopimuksesta jatkuivat tiukkoina läpi maanantain.

Liittojen on määrä saada työehtosopimukset valmiiksi tiistaina kello neljään mennessä.

Moni suuri työehtosopimus on kuitenkin yhä auki. Maanantai-iltana kokonaisuudesta uupuivat suuret liitot, kuten SAK:laiset Julkisten ja hyvinvointialojen JHL, palvelualojen Pam sekä vientialoja edustava Metalliliitto.

Neuvotteluissa hiertävät 24 tunnin palkattoman työajan pidennys sekä julkisella puolella lomarahojen leikkaus 30 prosentilla kolmen vuoden ajalla.

Myöhään sunnuntaina sopu löytyi Palvelualojen työnantajien Paltan sekä Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun välillä. Myös metsäteollisuuden kaksi suurta liittoa pääsivät sunnuntaiyönä sopuun työehdoista.

Metsäteollisuuden sopimusten ansiosta mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät ja puusepänteollisuus tuovat kilpailukykysopimuksen piiriin yli 20 000 työntekijää lisää.

Keskusjärjestöjen on määrä arvioida keskiviikkona, onko kilpailukykysopimus kyllin kattava. Sen jälkeen hallitus päättää, millaiseen veroaleen sillä on varaa.

Valtiovarainministeriö laskee, että noin 300 miljoonan euron verohuojennus ensi vuodelle kompensoisi kilpailukykysopimuksen aiheuttamat ostovoiman leikkaukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat