Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimuksen loppukiri selitettynä: näin viikko etenee ja tästä sopimuksessa on kyse

Kilpailukykysopimus syntyy tai kaatuu tällä viikolla. Maanantaina tekeillä oli muutoksia noin kahden miljoonan suomalaisen työehtosopimuksiin, ja neuvottelijoita eri puolilla Helsinkiä oli satoja. Tänään tiistaina pitäisi olla selvillä muun muassa se, miten työaika eri aloilla pitenee 24 tunnilla.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n toimitalo Helsingin Hakaniemessä.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n toimitalo Helsingin Hakaniemessä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Kilpailukykysopimus

 Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä työehtoja.

 Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää, julkiset menot vähenisivät ja verotulot lisääntyisivät.

 Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

 Sosiaaliturvamaksuja siirretään palkansaajille.

 Työaikaa pidennetään 24 tunnilla.

 Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

 

Yli vuoden väännetyn kilpailukykysopimuksen kohtalon pitäisi ratketa tällä viikolla.

Näin neuvottelut etenevät:

Tiistai

Liitot ilmoittavat keskusjärjestöilleen kello 16 mennessä, ovatko ne muuttaneet neuvotteluissa työehtosopimuksiaan kilpailukykysopimuksen edellyttämällä tavalla.

Keskiviikko

SAK:n, Akavan ja STTK:n sekä Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuntatyönantajien johtajat toteavat, kuinka paljon työntekijöitä sopimukseen olisi tulossa eli kuinka kattava se olisi.

Torstai

Hallitus todennäköisesti ilmoittaa, millä tavalla se edesauttaa sopimuksen syntyä esimerkiksi veronkevennyksillä. Aiottuja lisäleikkauksia ja veronkorotuksia perutaan mahdollisesti 1,5 miljardin euron edestä.

Perjantai

Keskusjärjestöjen hallinnot ovat koolla hyväksymässä tai hylkäämässä mahdollisen kilpailukykysopimuksen. Se tehtäneen ehdollisesti, sillä Metallin liittovaltuusto päättää lopullisesti sopimuksesta vasta 10. kesäkuuta.

Kimmo Räisänen
Lennonjohtajien neuvotteluihin osallistuivat Etelärannassa esimerkiksi Palvelualojen työnantajien varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) ja häntä vastapäätä Suomen Lennonjohtajien pääluottamusmies Katariina Syväys.
Lennonjohtajien neuvotteluihin osallistuivat Etelärannassa esimerkiksi Palvelualojen työnantajien varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) ja häntä vastapäätä Suomen Lennonjohtajien pääluottamusmies Katariina Syväys.

Tänään tiistaina pitäisi olla selvillä, mitkä alat onnistuivat muuttamaan työehtosopimuksiaan kilpailukykysopimuksen vaatimalla tavalla. Sopimus on syntynyt, jos työmarkkinoiden keskusjärjestöt hyväksyvät sen perjantaina.

Vaikka maanantaina koettiin monta vaikeaa hetkeä, moni uskoi enemmän sopuun kuin sopimuksen kaatumiseen.

Maanantaina SAK:n hallituksessa pidettiin napakoita puheenvuoroja ja vaadittiin hallitukselta miljardin euron veronkevennyksiä, mutta kukaan ei ollut kaatamassa sopimusta.

On aika kerrata, mikä kilpailukykysopimus on, ja miksi sen tekeminen on niin vaikeaa.

Näin etenevät kiky-sopimuksen ratkaisuhetket
Näin etenevät kiky-sopimuksen ratkaisuhetket
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg
Mikä on kilpailukykysopimus?

Kyseessä on työmarkkinajärjestöjen eli palkansaajapuolella SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä työnantajapuolella Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuntatyönantajien helmikuun lopulla alustavasti sopima keskitetty työmarkkinaratkaisu.

Keskusjärjestöihin kuuluvat liitot neuvottelevat nyt noin kolmeensataan työehtosopimukseen kilpailukykysopimuksessa vaadittavia muutoksia.

Onko sopimus sama kuin yhteiskuntasopimus?

On, mutta kilpailukykysopimuksessa hallitus ei ollut enää samalla tavalla isännän roolissa kuin vielä yhteiskuntasopimuksen aikoina.

Kyseessä on ennen kaikkea pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja hallituksen yritys parantaa Suomen kilpailukykyä niin, että työllisyys paranisi ja samalla verotulot kasvaisivat.

Alun perin hallitus kutsui sopimusta yhteiskuntasopimukseksi, jolla se halusi pienentää yritysten yksikkötyökustannuksia viidellä prosenttia.

Mikä kaikkea sopimus muuttaisi?

Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

Sosiaaliturvamaksuja siirretään merkittävästi työnantajilta palkansaajille. Työaikaa pidennetään 24 tunnilla. Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Kimmo Räisänen
Etelärannassa olivat koolla myös rahoitusalan neuvottelijat. Pöydän päässä asiantuntija Timo Höykinpuro Palvelualojen työnantajat Palta ry:stä.
Etelärannassa olivat koolla myös rahoitusalan neuvottelijat. Pöydän päässä asiantuntija Timo Höykinpuro Palvelualojen työnantajat Palta ry:stä.

Lisäksi paikallista sopimista lisätään muun muassa niin, että työehtosopimuksiin tulee selviytymislauseke, joka määrittelee, miten työehtoja voi heikentää, jos yritys joutuu irtisanomistilanteeseen.

Paikallista sopimista lisätään muun muassa niin, että järjestäytymättömät työnantajat saavat oikeuden sopia paikallisesti työehtosopimusten puitteissa samalla tavalla kuin järjestäytyneet yritykset.

Miksi ay-väki hyväksyisi sopimuksen, jossa selvä voittaja on työnantaja?

Keskeinen syy on se, että vaihtoehdot saattavat olla vielä kehnommat.

Hallitus valmisteli jo syksyllä niin sanottua pakkolakipakettia, jolla se yritti lakiteitse heikentää palkansaajien työehtoja. Lakiteitse työehdot olisivat heikentyneet vielä enemmän ja selvästi epätasaisemmin.

Yritys kaatui osittain perustuslaillisiin ongelmiin, mutta myös siihen, että lopulta palkansaajat suostuivat neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta vaihtoehtona pakkolakipaketille.

Onko tämä palkansaajien ainoa syy sopuun?

Ei. Liitot ja järjestöt tietävät, että hallitus on tosissaan muuttamassa työelämän sääntöjä.

Ne haluavat, että neuvottelukortit ovat liittojen käsissä, eivätkä hallituksen. Jos ne eivät sovi, hallituksella on keinoja vaikkapa heikentää liittojen asemaa. Kyse on siis vallasta. Valtaa työmarkkinakoneella on vain, jos se saa sopimuksia aikaiseksi.

Ja kyllä palkansaajapuolellakin toivotaan, että sopimus todella piristäisi Suomea, vaikka sopimuksen tehoa epäilläänkin. Palkansaajien ja työnantajien ekonomistit ovat laskeneet, että sopimus voi tuoda noin 40 000 työpaikkaa.

Jos sopimus syntyy, hallitus peruu mahdollisesti 1,5 miljardin euron suuruiset lisäleikkaukset ja veronkiristykset sekä myöntää veronalennuksia. Jos sopimusta ei synny, uudet leikkaukset iskevät muun muassa sairaisiin, opiskelijoihin ja lapsiperheisiin.

Miksi sopiminen on ollut niin vaikeaa?

Kyseessä on ollut hallituksen hanke, jota palkansaajapuoli ei olisi edes halunnut aloittaa.

Koskaan aikaisemmin Suomessa ei ole jokseenkin kaikkia palkansaajia koskevalla sopimuksella heikennetty työehtoja, ei ainakaan näin paljon. Työaikaa on esimerkiksi lyhennetty noin sata vuotta.

Mikä voi kaataa sopimuksen?

Moni asia, vaikka halu tehdä sopimus molemmilla puolilla on kova. Ensiksi tarvitaan tarpeeksi monta liittoa sopimuksen taakse. Olisi hyvä, jos ainakin 85 prosenttia palkansaajista on mukana.

Esimerkiksi toimihenkilöjärjestö Pro oli vaatinut hallitusta perumaan erinäisiä työttömyystoimia. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) oli tarkoitus puhua Pron hallitukselle tiistaina. Tiistain vastaisena yönä Pro ja Elintarviketeollisuusliitto kuitenkin ilmoittivat saavuttaneensa neuvottelutulokset kilpailukykysopimuksen mukaan neuvoteltavista asioista.

Mitä jos hallitus ei anna riittävästi veronkevennyksiä?

Hallitus on puhunut vuoden aikana useita kertoja, että sopimus voisi tuoda miljardin euron veronkevennykset. Sopimus ei kuitenkaan näytä täyttävän niitä ehtoja, joiden mukaan tuo miljardin euron veronkevennysvara hallituksen mielestä syntyisi.

Muun muassa Metalli ja Pam edelleen vaativat miljardin veronalennusta, koska niiden mielestä hallitus on sen luvannut.

Valtiovarainministeriön mukaan miljardin veroaleen ei ole varaa. Jos uskottavaa veroalea ei tule, sopimus voi kaatua.

Voiko AKT:n ulosjäänti kaataa sopimuksen?

Voi. Metsäteollisuus on vaatinut AKT:n mukaantuloa. AKT:ta tuskin saadaan enää mukaan. Jos metsäyhtiöt jäävät ulkopuolelle, myös muut alat voivat irtautua sopimuksesta. Silloin sopimuksesta ei tulisi riittävän kattavaa.

Kimmo Räisänen
Kunta-alan neuvottelupöydässä keskustelivat muiden muassa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen (oik.), Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja neuvottelupäällikkö Jorma Palola.
Kunta-alan neuvottelupöydässä keskustelivat muiden muassa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen (oik.), Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja neuvottelupäällikkö Jorma Palola.
Kimmo Räisänen
Museoalan pöydässä Etelärannassa istuivat työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavasta ja luottamusmies Jussi Mäkelä Museoalan ammattiliitosta sekä vastapuolella Maarit Leppänen ja Terhi Salonpää-Paananen Palvelualojen työnantajista.
Museoalan pöydässä Etelärannassa istuivat työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavasta ja luottamusmies Jussi Mäkelä Museoalan ammattiliitosta sekä vastapuolella Maarit Leppänen ja Terhi Salonpää-Paananen Palvelualojen työnantajista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat