Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkeyritykset maksoivat lääkäreille lähes 30 miljoonaa euroa – Lääkäriliitto: Yhteistyö nostaa terveyden­huollon tasoa

Lääkeyritykset maksavat lääkäreille koulutusta ja asiantuntijapalkkioita. Ilman yhteistyötä terveydenhuollon taso ei olisi näin korkea, sanoo Lääkäriliiton puheenjohtaja.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Orionin lääkepakkaamo entisissä Nokian matkapuhelintehtaan tiloissa Salossa.
Orionin lääkepakkaamo entisissä Nokian matkapuhelintehtaan tiloissa Salossa. Kuva: Sami Kilpiö

Lääkeyritykset käyttivät viime vuonna 27 miljoonaa euroa yhteistyöhön lääkärien, hoitajien, apteekkiväen ja järjestöjen kanssa. Keskimäärin yksi saaja sai noin tuhat euroa.

Tiedot käyvät ilmi Lääketeollisuus ry:n yhteenvedosta. Kaikki yhdistyksen jäsenet julkistavat yhteistyönsä osapuolet ja rahamäärät toukokuun lopussa tai viimeistään kesäkuussa.

Yhdistykseen kuuluu 42 Suomessa toimivaa yritystä. Niistä 29:n tiedot ovat yhteenvedossa. Raportointiin velvoittaa teollisuuden eurooppalaisen kattojärjestö Efpian päätös, joka kehottaa julkistamaan viime vuoden luvut viimeistään kesäkuussa ja sen jälkeen vuosittain.

Lukujaan kertovat myös monet yhdistykseen kuulumattomat yritykset kuten kotimainen Orion, joka aikoo tuoda yhteistyönsä summat nettisivulleen.

Lääkeyritykset tekevät terveydenhuollon toimijoiden kanssa monenlaista yhteistyötä. Ne antavat apurahoja terveydenhuollon organisaatioille ja potilasjärjestölle sekä esimerkiksi ostavat esittelypisteitä erikoislääkäriyhdistysten vuosikokouksen yhteydessä oleviin näyttelyihin.

Yritykset hoitavat lääkärien jatkokoulutusta kustantamalla heitä alan kokouksiin maksamalla ilmoittautumismaksuja sekä matka- ja majoituskuluja.

Yritykset myös kutsuvat alan ammattilaisia luennoimaan ja asiantuntijoiksi ja maksavat niistä palkkioita.

”Yhteistyö on erittäin tärkeää. Se hyödyttää potilaita, terveydenhoitoa ja yhteiskuntaa”, korostaa Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Laura Labart.

”Lääkehoitoja ei kehitetä vain laboratoriossa vaan tarvitaan kanssakäymistä eli tietoja siitä, kenellä hoito toimii. Tällainen viestintä on välttämätöntä.”

Kokouksissa lääkärit taas kuulevat uusista hoidoista nopeammin kuin niiden tulokset ilmestyvät alan lehdissä. ”Potilaat Suomessakin hyötyvät uusista hoidosta nopeasti”, Labart sanoo.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju on samaa mieltä:

”Yhteistyö on välttämätöntä. Jos haluaa olla mukana lääketieteen kehityksessä, on osallistuttava kokouksiin ja tehtävä kansainvälistä yhteistyötä. Terveydenhuollon ja lääketieteen laatu eivät olisi näin korkeita ilman niitä.”

Potilas hyötyy siitä, että lääkärillä on viimeisin tieto, hän sanoo. Samalla lääkärin pitää kuitenkin olla taloudellisesti riippumaton. Siksi liitto on kannattanut yhteistyön julkistamista. Se linjasi jo muutama vuosi sitten, että lääkärit kertovat saamansa tuen avoimesti.

”Suomalaiset lääkärit kertovat kokouksissa jo rutiininomaisesti sidonnaisuutensa”, Parkkila-Harju huomauttaa. Eli kertovat keneltä ovat saaneet tukea.

Parkkila-Harjun sidonnaisuus on tällainen: Hän sai Bayerilta ja Pfizeriltä tukea osallistuakseen Maailman lääkäriliiton järjestämään johtajakoulutukseen. Parkkila toimii apulaisylilääkärinä Pitäjänmäen terveysasemalla Helsingissä.

Lääkärien jatkokoulutus on työnantajan vastuulla, mutta käytännössä kunnilla ei ole siihen niin paljon rahaa kuin lääkärit toivoisivat. Siksi yritysten tarjoama tuki on ollut suosittua.

Yritykset kertovat tietonsa nettisivuillaan. Esimerkiksi lääkeyritys GSK raportoi tiistaina, että se maksoi viime vuonna kokousten ilmoittautumismaksuja 140–830 eurolla sekä matkoja ja majoituksia 6,6–2 000 eurolla. Palkkioita se maksoi 12 eurosta useisiin tuhansiin euroihin.

GSK päätti lopettaa kokousmatkojen ja palkkioiden maksamisen tämän vuoden alussa. Asiantuntijoina se käyttää enää vain omia työntekijöitään.

Oikaisu 31.5. kello 16:10: Toisin kuin tekstissä aiemmin luki, GSK ei lopettanut kokousmatkojen ja palkkioiden maksamista tietojen julkistamisen takia. Yritys ilmoitti jo 2013 aikovansa lopettaa tiettyjä käytäntöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat