Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus selvitti, mille alalle kannattaa nyt kouluttautua

Koulutus kannattaa, jos haluaa työllistyä, kertoo tutkimus.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan promootiokulkue toukokuussa 2011.
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan promootiokulkue toukokuussa 2011. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Korkeakoulutus kannattaa edelleen, mutta alan valinta se vasta kannattaakin. Mitä korkeampi koulutus, sitä suurempi on työllisten osuus. Mutta toisaalta: korkeakaan koulutus ei enää suojaa pitkittyneeltä tai toistuvalta työttömyydeltä.

Tämä on perusviesti, jonka voi lukea työ- ja elinkeinoministeriön tilaamasta, tiistaina julkaisemasta tutkimuksesta. Sen teki Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA.

Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa valita terveys- ja sosiaaliala. Se on noussut tutkimuksen mukaan yhdeksi suurimmista koulutusaloista, ja sillä on tutkimuksen mukaan myös kaikkein korkein työllisten osuus. Työllisyys on kasvanut erityisesti alan alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden keskuudessa.

Myös tekniikka ja kasvatustieteet ovat hyviä valintoja työllisyysnäkökulmasta.

Yllätys sen sijaan ei liene, että huonoiten työllistytään humanistisilta ja luonnontieteellisiltä aloilta. Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että humanistien tilanne on parantunut viime vuosina toisin kuin luonnontieteellisen tutkinnon suorittaneiden.

Tutkimus tarkastelee työllistymistä ja siinä tapahtuneita muutoksia vuosituhannen vaihteesta lähtien. Siinä on käytetty Tilastokeskuksen ja ministeriön tietoja.

Isoja eroja on siinä, miten usein korkeakoulutettu työttömäksi joutuu ja miten helposti työhön palaa. Vajaa kolmannes on ollut vain kerran työttömänä tai lomautettuna vuoden 2009 jälkeen, mutta työttömyys- ja lomautusjaksojen kutistuminen on yleistynyt vuoden 2011 jälkeen.

Humanistit, terveys- ja sosiaalialalta sekä palvelualalta valmistuneet kokevat usein toistuvaa, mutta lyhytkestoista työttömyyttä. Sen sijaan tekniikan alalta valmistunut voi työttömäksi joutuessaan varautua siihen, että tilanne jatkuu pitkäänkin.

Tutkimus suosittelee, että työvoimapalvelut tukisivat enemmän korkeakoulutettuja.

”Tietty räätälöinti palveluissa nousee esille”, sanoo tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

”Digitalisaation myötä on tullut tilanne, että henkilö on TE-toimistossa itse vastuussa perustietojen kirjaamisesta järjestelmään”, Räisänen sanoo.

”Siinä toimiston täytyy kommunikoida asiakkaan kanssa, miten ratkaisevaa palvelujen saamisessa on, mitä tietoja on ja miten niitä kirjataan. Siinä täytyy olla hyvät tiedot koulutussisällöistä ja työmarkkinahistoriasta”, hän sanoo.

”Korkeakoulutus takaa suhteellisen vakaan työuran, mutta jos siihen tulee katkoksia, pitää toimia nopeasti ja tehdä oikeat ratkaisut. Työttömyys voi pitkittyä myös korkeakoulutetulla huomattavasti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat