Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten nuuskan käyttö on yleistynyt – ”Osa nuorista jopa nukkuu nuuska suussa”

Uudet, entistäkin vahvemmat nuuskavalmisteet huolestuttavat asiantuntijoita.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Nuuskan käyttö yleistyy nuorten, myös tyttöjen keskuudessa.
Nuuskan käyttö yleistyy nuorten, myös tyttöjen keskuudessa. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Nuuskan myynti on kielletty

  Nuuskan myynti on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 1995.

  Käyttö alkoi lisääntyä 1990-luvun alussa erityisesti urheilua harrastavien nuorten parissa, vaikka tupakointi tässä ryhmässä oli vähäistä.

  Useat järjestöt, kuten salibandy- ja jääkiekkoliitot, kielsivät nuuskan käytön kilpailuissaan vuonna 1998.

  Suomalaisista aikuisista miehistä nuuskaa päivittäin 2,4 prosenttia (AVTK-tutkimus).

  16-vuotiaista pojista 12 prosenttia ja 18-vuotiaista 17 prosenttia nuuskaa joko päivittäin tai silloin tällöin. 18-vuotiaista pojista puolet ja 16-vuotiaista kolmannes on kokeillut nuuskaa. (Nuorten terveystapatutkimus)

  Nuuskaajan nikotiiniannos on keskimäärin suurempi kuin tupakoivan. Terveyshaitat ovat samansuuntaisia kuin poltettavien tupakkatuotteiden.

 Eduskunnassa käsiteltävänä olevassa tupakkalain muutoksessa esitetään, että nuuskaa saisi tuoda maahan enintään yhden kilon vuorokauden aikana.

Lähde: THL

Junioriurheilussa mukana olevat aikuiset ovat välinpitämättömiä nuuskankäyttöä kohtaan. Seurat kieltävät säännöissään nuuskan, mutta aikuiset eivät suhtaudu sääntöihin kyllin vakavasti.

”Tähän joukkueiden aikuisten välinpitämättömyyteen pitää saada korjausta”, vetosi Suomen jääkiekkoliiton Pohjois-Suomen aluepäällikkö Jari Lempinen Torniossa tiistaina järjestetyssä seminaarissa, jossa puhuttiin nuuskan myymisestä ja nuuskankäytöstä ilmiönä.

”Nuorten valmentajat ovat esikuvia pelaajille. Heidän pitäisi pystyä nuorille kertomaan nuuskan vaaroista ja oman esimerkin kautta olemaan esimerkkinä. Kun valmentaja ei itse nuuskaa käytä, hänen on luontevaa vaatia, että meidän joukkue ei käytä nuuskaa.”

Nuorten nuuskankäyttö on yleistynyt. Kouluterveyskyselyn mukaan käyttö on suurinta Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla, jossa 9–15 prosenttia peruskoulun 8. ja 9. luokan pojista nuuskaa päivittäin.

Koulupoliisi, ylikonstaapeli Merja Rasinkangas Oulusta laskisi nuuskatuotteiden nikotiinimääriä. Nyt markkinoille on päinvastoin tullut aiempaa huomattavasti vahvempia nuuskavalmisteita.

”Nuuskan nikotiinimäärät voivat olla huimia. Koko päivä voi mennä nikotiinin alaisena ollessa ja osa nuorista jopa nukkuu nuuska suussa”, Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto kertoi.

Laiviston mukaan vahvojen valmisteiden takia nikotiinimyrkytykset ovat vieneet joitakin nuoria jopa tehohoitoon.

Nuuskan käyttö on yleistynyt jonkin verran myös tytöillä. Markkinoille tulee jatkuvasti erilaisia vuodenaikamakuja, joita mainostetaan netissä.

Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry:n asiantuntija Minttu Tavia muistutti, että harva nuori suunnittelee ryhtyvänsä riippuvaiseksi, mutta niin tapahtuu nuuskan kohdalla nopeasti.

”Saarnaava lähestymistapa ei toimi, ennemmin keskustelut ja nuoren osallistaminen sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja kouluviihtyvyyden vahvistaminen.”

Nuoret saavat nuuskatuotteensa pääasiassa sosiaalisessa mediassa toimivien välitysketjujen kautta.

”Netissä valenimellä esiintyvä välittää, nuoret myyvät ja saavat siitä vähän liksaa”, Rasinkangas kuvasi.

Nuuskantuonti Ruotsista on yleistynyt, mutta Tulli ei pysty paljon antamaan apua.

”Nuuskasta on tullut harmaan talouden yksi tärkeimpiä tuotteita. Ruotsi on Euroopan maista ainoa maa, jossa sitä myydään, ja nuuskan salakuljetus isoissa erissä on yllättävän yleistä huolimatta vahvoista sanktioista”, totesi Tullin Tornion-yksikön esimies Tuomo Kunnari.

Tullin mukaan vain hyvin pieni osa salakuljettajista saadaan kiinni. Suuri osa Suomeen tuodusta nuuskasta tulee maahan Haaparannan kautta.

Seminaarissa puhutti myös nuuskan piilomainonta, joka on ollut näkyvää esimerkiksi Kärppä-peleissä Oulussa.

”Haaparannan nuuskaa päätuotteenaan myyvä liike saa mainostaa Oulussa. Nuuskan päällä toki lukee sensuroitu, mutta kaikki tietävät, mistä mainonnasta on kyse”, kuvasi EHYT ry:n aluekoordinaattori Saija Himanka.

Seminaarin järjestivät Ehyt ry sekä Suomen Syöpäyhdistys ry jäsenjärjestöineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat