Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ennustaa vilkasta murtokesää – näin pidät kotisi turvassa lomien ajan

Asuntomurtojen sesonki on taas alkamassa, kun pienempi kiinnijäämisriski houkuttelee varkaita tyhjiksi jääneisiin asuntoihin. Hälytysjärjestelmien menekki kasvaa, mutta kodin suojaksi on muitakin vaihtoehtoja.

Kotimaa
 
Sara Aaltio / HS
Merja ja Kim Naukkariselle on tärkeää, että hälytysjärjestelmä on sellainen, jota Peetu ja muut perheen lapset osaavat myöhemmin käyttää. ”On hyvä, että väärän hälytyksen saa etänä pois, jos lapset saavat yksinollessaan hälyttimen päälle.”
Merja ja Kim Naukkariselle on tärkeää, että hälytysjärjestelmä on sellainen, jota Peetu ja muut perheen lapset osaavat myöhemmin käyttää. ”On hyvä, että väärän hälytyksen saa etänä pois, jos lapset saavat yksinollessaan hälyttimen päälle.” Kuva: Sara Aaltio / HS

Asuntomurtojen määrä on kasvanut parin viime vuoden aikana. Etenkin kesäkuukausien aikana poliisin tietoon tulleiden asuntomurtojen määrässä näkyy selvä piikki. Tämä kesä ei liene poikkeus.

”Kesällä rikolliset saattavat tarkkailla taloja jonkin aikaa yrittäessään selvittää, ovatko ne tyhjillään. Tämän vuoden asuntomurtoluvut näyttävät siltä, että edellisvuosien tapaan kesästä saattaa tulla hyvinkin vilkas”, kertoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Murtojen yleistyessä kodin suojaaminen hälytysjärjestelmillä kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän, kertovat turvallisuustuotteita myyvät asiantuntijat.

Tekniikan parannuttua ja tuotteiden muututtua halvemmiksi myös mielikuvat hälytysjärjestelmistä alkavat muuttua.

”Kysyntä on selvästi lisääntynyt viime vuosina. Erityisesti vanhemmat ihmiset ja omakotitaloasujat pelkäävät murtojen lisääntyvän”, kertoo hälytyslaitteita myyvän Verisuren myyntipäällikkö Asko Kauravaara.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomi on kuitenkin vielä jälkijunassa, toteaa kesäkuussa Suomen hälytyslaitemarkkinoille tulevan Sector Alarmin talousjohtaja Maria Tevajärvi.

”Esimerkiksi Ruotsissa on itsestäänselvyys hankkia omakotitaloon hälytysjärjestelmä. Mielikuvien muuttumisen huomaa tosin Suomessakin siitä, että hälytinjärjestelmää ei pidetä enää vain rikkaiden juttuna.”

Kauravaara arvioi, että Suomessa on noin satatuhatta taloutta, joissa on jonkinlainen murtohälytinjärjestelmä. Valtaosa niistä on kytketty vartiointiliikkeiden hälytyskeskukseen.

Murtovarkaat suosivat etenkin omakotitaloja, joiden suojaisille pihoille on helppo livahtaa kenenkään huomaamatta.

Siksi myös tuusulalaisen omakotitalon eteisessä piippaa.

Merja ja Kim Naukkarinen ovat hankkineet vastavalmistuneeseen omakotitaloonsa hälytysjärjestelmän, jonka käyttöä vasta opetellaan.

”Muutaman kerran on jo hälytyssireeni soinut ulos asti. Kolmekymmentä sekuntia on lyhyt aika näppäillä koodi kotiin tullessa, etenkin jos on paljon tavaroita käsissä”, Kim Naukkarinen sanoo nauraen.

Kolmelapsinen perhe päätti hankkia hälytysjärjestelmän tutusta asennusliikkeestä talon suunnitteluvaiheessa.

”Mietimme sitä jo aiemmin entisessä talossa, kun alueella oli nähty hiippailemassa epämääräisiä tyyppejä”, Merja Naukkarinen kertoo.

”Itse olen vähän säikky näissä asioissa, ja järjestelmä tuo turvaa myös sellaisena aikana, kun on pidemmällä lomamatkalla.”

Hälytyksen sattuessa Naukkaristen puhelimiin tulee tekstiviesti siitä, missä huoneessa liiketunnistin on kytkenyt hälytyksen. Sen jälkeen on mahdollista soittaa hälyttimeen ja sammuttaa se.

Poliisihallituksen Reenin mukaan hälytinjärjestelmää kannattaa harkita etenkin jos asuu omakotitalossa ja on välillä poissa pitkiä aikoja. Ennen järjestelmän hankintaa kannattaa kuitenkin varmistaa, että kodin lukitukset ovat ajan tasalla. Ennen kaikkea kodissa tulee olla nykyaikainen käyttölukko.

”Esimerkiksi 1960–1970-luvun omakotitaloissa alkuperäinen ovi ja lukko eivät vastaa tämän päivän vaatimuksia. Kerrostalossa kunnon lukko turvalukolla höystettynä suojaa jo hyvin.”

Hälytinjärjestelmällä näyttää poliisinkin mukaan olevan ennalta ehkäisevä vaikutus. Reenin mukaan hälytinjärjestelmä saa rikollisen usein vaihtamaan kohdetta.

”Mikään ehdoton turva se ei silti ole. Pääkaupunkiseudulla on ollut tapauksia, joissa on murtauduttu omakotitaloihin, vaikka niissä on ollut hälyttimet ja ovissa niistä kertovat tarrat.”

Monen asunnon ovessa saattaa olla vanhan asukkaan kiinnittämät tarrat, vaikka asunnossa ei olisi hälytysjärjestelmää. Vanhojen tarrojen toimivuuteen rikollisten karkottamisessa ei kannata turvallisuusasiantuntijoiden mukaan luottaa.

”Asuntomurtoihin keskittyneet varkaat kyllä tietävät, jos ovessa on vanha tarra, jonka mainitsemaa yritystä ei esimerkiksi ole enää olemassa”, toteaa Finanssialan keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Jos hälytinjärjestelmän päätyy hankkimaan, Pänkäläisen mukaan siihen kannattaa liittää myös palovaroittimet ja lisäksi vuotovahti vesivahingon varalta.

”Vuoto saattaa olla murtoa todennäköisempi vahinko, jonka kansalainen kohtaa.”

Verisuren Kauravaaran mukaan nykytekniikka mahdollistaa sen, että hälytyksen tullessa hälytyskeskus voi ottaa taloon suoran yhteyden kotiin asennetun puhekeskuksen avulla. Myös kotiin asennetut kamerat aktivoituvat hälytyksen sattuessa.

”Hälytyksissä jokainen sekunti on tärkeä. Syy – murto tai esimerkiksi tulipalo – voidaan varmentaa yhteydellä nopeasti ja saada tarvittaessa paikalle poliisi tai pelastuslaitos.”

Myös murtoaikeissa ollut rikollinen voidaan Kauravaaran mukaan usein tunnistaa hälytyskeskuksen kuvien perusteella.

”Tekijöistä saatu kuvamateriaali auttaa ilman muuta tutkinnassa. Saman asian toki ajaa myös se, että talossa on hälytysjärjestelmän sijasta pelkkä kameravalvonta, josta saadaan hyvälaatuista kuvaa”, sanoo poliisitarkastaja Reen.

Hälytyskeskukseen kytketyssä järjestelmässä etuna on se, että hälytyksen sattuessa paikalle tulee koulutuksen saanut henkilö eikä naapuri.

”Hälytyskeskuksesta saadaan tarvittaessa kutsuttua apuvoimia paikalle”, Reen sanoo.

Asuntomurtoja tehtailevat rikollisryhmät ovat useimmiten ammattimaisia, pelkkiin asuntomurtoihin keskittyviä joukkioita. Viime vuosina ryhmiä on tullut yhä enemmän esimerkiksi Baltian maista tulevia.

Poliisin käsityksen mukaan yli puolet asuntomurroista on ulkomaalaisten tekemiä. Rikollisryhmille kelpaavat käteisen lisäksi etenkin korut, jotka saadaan muutettua helposti rahaksi.

Reen suosittelee ottamaan valokuvat kodin arvoesineistä ja kirjaamaan muistiin esimerkiksi niiden tunnistenumerot ja kaiverrukset.

 

Turvalukoista hälytysjärjestelmiin – HS esittelee eri tapoja suojata koti

Murtovaras etsii yleensä kohdetta, jossa kiinnijäämisriski on pienin mahdollinen. Murtovarkaita voi yrittää estää monella tavalla.

Takalukko ja turvalukko

Edut: Kerrostalon murtosuojaukseen riittävät useimmiten oven paneminen takalukkoon ja turvalukon käyttäminen. Lukko on takalukossa, kun sen telki on lukitusasennossa liikkumaton. Takalukko mahdollistaa sen, että lukon saa auki ulkopuolelta ainoastaan avaimella tai sisäpuolelta vääntönupista. Sisään ei pääse jättämättä jälkiä.

Asennus: Turvalukko asennetaan oveen käyttölukon yläpuolelle. Murtautuminen vaatii rajumpia keinoja ja jättää murtojäljet. Turvalukon asentaa lukkoseppä.

Turvalukko on mahdollista saada omaan kotiavaimeen sopivaksi, jolloin asuntoon tarvitaan vain yksi avain. Turvalukko pitäisi olla etenkin kaikissa katutasossa olevien asuntojen ovissa.

Hintahaarukka: Vakuutusyhtiöiden hyväksymän turvalukon saa asennettuna noin 200 eurolla.

Saranatapit

Edut: Saranatapit estävät oven nostamisen saranoiltaan. Asennetaan lähinnä vanhoihin ulko-oviin. Uusissa ovissa käytetään murtosaranoita.

Hintahaarukka: Saranatapit voi asentaa itse. Hinta on muutamia kymmeniä euroja.

Murtosuojakalvo ikkunaan

Edut: Tyypillisin tapa murtautua taloon on rikkoa ikkunalasi ja avata ovi lasin kautta. Tätä voi estää laminoimalla esimerkiksi takapihan ikkunalasit murtosuojakalvolla. Kalvo ei näy ulospäin mutta estää helpon läpipääsyn.

Hintahaarukka: Hintaan vaikuttaa esimerkiksi ikkunoiden pinta-ala. Summa voi nousta 100 euroon neliömetriltä.

Turvaovi

Edut: Teräsrakenteinen turvaovi antaa jopa sataprosenttisen suojan murtovarkaita vastaan. Lisäksi ovessa on ääni- ja paloeristys. Turvaovia käytetään kerrostaloissa – pientaloon oven lämmöneristyskyky ei ole riittävä.

Hintahaarukka: Asennettuna noin 2 500 euroa.

Kameravalvonta

Edut: Tallentavan kameran avulla asukas voi katsoa pihansa tapahtumia. Kuvan laadun tulee olla tarpeeksi hyvä. Hälytyksen voi saada puhelimeen tai esimerkiksi sähköpostiin. Tallenteiden katsominen onnistuu muun muassa älypuhelinsovellusten avulla.

Hintahaarukka: Kymmenistä euroista yli tuhanteen euroon.

Valvontajärjestelmä

Edut: Liiketunnistimen avulla havainnoista saa viestin älypuhelimiin ja tabletteihin.

Hintahaarukka: Kuukausimaksut ovat kymmenestä muutamaan kymmeneen euroon. Järjestelmiä voi hankkia muun muassa operaattoreilta. Usein kamera maksetaan erikseen.

Murtohälytinjärjestelmät

Vaihtoehdot: Järjestelmissä on mahdollista valita langaton tai langallinen. Vanhoihin taloihin asennetaan usein langaton, joka on helppo ja nopea asentaa myös itse. Paristot pitää vaihtaa muutaman vuoden välein.

Langallista järjestelmää käytetään monesti uudiskohteissa, sillä se vaatii kaapeloinnin. Asennus vaatii usein ammattilaista. Langallinen järjestelmä ei tarvitse yhtä paljon huoltoa.

Hälytinjärjestelmät sisältävät yleensä vähintään yhden ovitunnistimen. Liikeilmaisimia suositellaan asennettavaksi joka kerrokseen yksi tai kaksi. Hälytykset voi halutessaan kytkeä vain esimerkiksi ulko-oviin, jolloin sisällä liikkuminen ei laukaise hälyä. Paras vaihtoehto on, että järjestelmässä on aina erillinen keskus turvallisessa paikassa ja erillinen käyttöpaneeli eteisessä. Järjestelmä kytketään näppäilemällä koodi käyttöpaneeliin. Tunnistautumiseen on saatavilla myös elektronisia lätkiä.

Edut: Järjestelmää voi seurata internet- tai mobiilisovelluksella. Hälytyksen voi ohjata vartiointiliikkeeseen tai asukkaan matkapuhelimeen. Järjestelmillä saattaa olla myös ennalta ehkäisevä vaikutus, koska varkaat tapaavat karttaa hälytinjärjestelmäkoteja. Hälytinjärjestelmiin saa kytkettyä myös esimerkiksi palovaroittimet tai paniikkinapin.

Hintahaarukka: Vaihtelee noin 500–1 500 eurossa.

Kuukausimaksullinen hälytinjärjestelmä

Vaihtoehdot: Hälytysjärjestelmiä tarjoavat yritykset myyvät kuukausimaksullisia paketteja, joihin kuuluu usein järjestelmän asennus, ylläpito ja vartijan mahdolliset käynnit.

Pakettiin voi lisätä esimerkiksi avaimen säilytyspalvelun, jolloin vartija voi tarvittaessa tulla avaamaan oven tai valvoa, että murron vaurioittamat lukot tulevat korjatuksi perheen ollessa esimerkiksi ulkomaanmatkalla.

Lisämaksusta saa myös esimerkiksi savunilmaisia ja kosteustunnistimia, joiden avulla asiakas saa tiedon kosteusarvojen tai lämpötilan ylittäessä tai alittaessa asetetut raja-arvot.

Edut: Järjestelmän saa käyttöön tai pois käytöstä älypuhelimella. Hälytyskeskuksessa valvotaan järjestelmää jatkuvasti, jolloin asiakkaan ei itse tarvitse pitää järjestelmää silmällä koko ajan.

Hintahaarukka: Asennus maksaa keskimäärin 300–1 000 euroa, ja kuukausimaksu on 35–50 euroa. Lisäpalvelut voivat olla kalliimpia, jos ne haluaa käyttöön myöhemmin. Pakettiin sisältyvät yleensä asennus, huolto, hälytyskäynnit ja takuu.

Juttua varten on haastateltu myös Helsingin lukkokeskuksen toimitusjohtajaa Jarmo Tavisalmea ja Lukko-Tiimin toimitusjohtajaa Juha Koivua.

Viisi vinkkiä – Kun lähdet lomalle, muista ainakin nämä

1 Sulje ikkunat ja ovet, myös tuuletusikkuna. Pane ovet takalukkoon. Vakuutuskorvausten vuoksi on tärkeää, että murrosta jää todennettavia jälkiä.

2 Jätä kotisi asutun näköiseksi: aseta harava seinää vasten tai levittele lasten leluja pihamaalle.

3 Pyydä naapuria pitämään kotiasi silmällä, hakemaan posti, leikkaamaan nurmikko ja kastelemaan kukat.

4 Käytä liiketunnistimella varustettuja ulkovaloja ja ajastimella yöaikaan syttyviä sisävaloja.

5 Lataa lomakuvat sosiaaliseen mediaan vasta loman jälkeen. Pidä yksityisyysasetukset muutenkin sellaisina, etteivät kaikki tiedä, missä liikut.

Lähteet: Poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta, turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan keskusliitosta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat