Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevään lämpöennätys rikki Turussa – hellejakso voi venyä perjantaihin

Lounais-Suomessa on mitattu usealla paikkakunnalla yli 27 astetta

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Hietaniemen uimarannalla Helsingissä oli runsaasti auringonpalvojia tiistaina.
Hietaniemen uimarannalla Helsingissä oli runsaasti auringonpalvojia tiistaina.

Toni Lehtinen HS

Turun Artukaisissa on mitattu toukokuun lämpöennätys (27,7 astetta). Tiistai on ollut samalla toukokuun kuudes hellepäivä. Toukokuussa on ollut kaksi kolmen päivän hellejaksoa.

”Jos kesää haluaa ajatella hellepäivien määrän mukaan, tämä on aika hyvä kesä. Jos ilmat kylmenevät pariksi viikoksi, saapa nähdä unohtavatko ihmiset lämpimän alkukesän”, HS:n meteorologi Anniina Törmä puntaroi.

Suomen säähän tällä hetkellä vaikuttavan korkeapaineen ansiosta lämpimät säät jatkuvat vielä keskiviikkona ja torstaina. Tiistaina lämpimintä on ollut lounaisrannikolla. Esimerkiksi Kaarinassa mitattiin 27,5 astetta ja Porissa 27,4 astetta. Kuluvan toukokuun lämpötilat ovat olleet jopa noin kymmenen astetta keskivertotoukokuuta korkeammalla.

Ilmatieteen laitos julkaisee kuukauden keskilämpötilat vasta kesäkuun puolella. Aiempien vuosien toukokuiden keskilämpötiloihin verratessa tämän vuoden toukokuu on korkealla.

Lämpimistä ilmoista huolimatta toukokuun lämpöhuiput eivät nouse ennätyslistan kärkeen. Kaikkien aikojen ylin toukokuinen lämpötila, 31 astetta, mitattiin vuonna 1995. Toissa vuonna taas mitattiin toukokuussa 30,8 astetta.

Tämän vuoden toukokuu on hellepäivien määrällä mitattuna vasta kahdeksannella sijalla. Kärjessä on vuosi 1984, jolloin hellepäiviä oli 13.

Törmä muistuttaa, että tämän vuoden kesä on käynnistynyt huikeasti paremmin kuin viime vuoden kesä. Viime vuoden toukokuun ylin lämpötila oli 21,7 astetta.

”Viime vuoden toukokuu oli lähivuosien kylmin. Heinäkuun loppuun mennessä oli mitattu vain neljä hellepäivää,”

Kesässä on keskimäärin 16–18 hellepäivää. Hellepäiväksi katsotaan päivä, jolloin jollain virallisella havaintoasemalla mitataan hellelukema. Helleraja on Suomessa 25,1 astetta.

Törmä kertoo, että tällä viikolla on mahdollisuus jopa kesän yhdeksänteen hellepäivään. Pohjoisesta on saapumassa perjantain vastaisena yönä matalapaine. Se vetää sateita Suomen yli. Sateiden jälkipuolella Suomeen virtaa Jäämereltä hyvin kylmää pakkasilmamassaa.

”Ajoitus on vielä vähän kysymysmerkki. Jos matalapaine tulee aavistuksen hitaammin, perjantaina voidaan vielä päästä 25 asteeseen etelässä”, Törmä arvioi.

Viimeistään lauantaina lämpötila laskee etelässä reilusti alle 20 asteen.

Sadekuuroja on odotettavista perjantaina, ensin pohjoisessa, päivällä etelässä. Lauantaina sadekuuroja on pääosin Pohjois-Suomessa ja maan eteläosissa.

Muuallakin kuin Suomessa on vietetty toukokuuta poikkeuksellisessa säässä. Esimerkiksi Gotlannissa on ollut ennätyskuivaa.

”Siellä on niin rutikuivaa, että viranomaiset ovat kieltäneet nurmikoiden kastelun ja kylpyammeiden täytön. Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa on taas satanut useana päivänä peräkkäin yli 40 millimetriä vettä”, Törmä kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat