Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä merkitystä kilpailukykysopimuksen kaatumisella olisi?

HS vastaa kilpailukykysopimuksen tarkoitusta ja ongelmia koskeviin kysymyksiin.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Kontteja pinotaan Vuosaaren satamassa.
Kontteja pinotaan Vuosaaren satamassa. Kuva: Mika Ranta / HS
Mikä se kiky olikaan?

Kiky on työntekijä- ja työantajapuolien neuvottelema sopimus, jolla pyritään parantamaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä ulkomaisia kilpailijoita vastaan. Samalla pyritään vähentämään valtion ja kuntien velkaantumista. Käytännössä työntekijöiden etuja ja ehtoja heikennettäisiin sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Mitä kilpailukykysopimus sisältää?

Muun muassa sosiaalivakuutusmaksujen siirtoja työnantajilta työntekijöille, palkkojen jäädyttämisen vuodeksi, työajan pidentämisen 24 tunnilla vuodessa ja julkisen sektorin lomarahojen pienentämisen.

Miksi kilpailukykysopimusta pidetään niin tärkeänä?

Tavoitteena on tervehdyttää Suomen vientiä ja työllisyyttä, jotka ovat päässeet heikkoon kuntoon. Ajatus on, että yritysten alemmat kustannukset parantavat niiden myyntiä ulkomaille. Viennin kasvu puolestaan lisäisi työvoiman tarvetta, mikä toisi helpotusta Suomen työttömyysongelmaan.

Miksi sopimuksen solmiminen on niin sekava näytelmä?

Kilpailukykysopimuksessa vaadittavat muutokset pitää tehdä noin kolmeensataan työehtosopimukseen, joita nyt neuvotellaan uusiksi. Muutamat liitoista ja työantajajärjestöistä ovat niin olennaisia Suomen talouden kannalta, että niiden neuvottelujen kaatuminen merkitsisi koko kilpailukykysopimuksen kaatumista.

Mitä jos sopimus kaatuu?

Varsinaista varasuunnitelmaa ei ole, vaikka Suomen hallituksessa on toki pohdittu myös sopimuksen kaatumisen mahdollisuutta.

Luultavasti hallitus lähtisi säätämään lakeja, joilla pyrittäisiin saamaan työllisyyteen ja yritysten kilpailukykyyn samankaltaisia vaikutuksia kuin kilpailukykysopimuksella.

Tarkoittaisiko se siis pakkolakien paluuta?

Aiemmin hallitus uhkasi parantaa yritysten kilpailukykyä niin sanottujen pakkolakien avulla. Pakkolaeilla olisi vähennetty vapaapäiviä, leikattu lomarahoja ja tiukennettu sairauslomien ehtoja. Lait kuitenkin vedettiin pois valmistelusta perustuslaillisten ongelmien takia.

Vaikka kilpailukykysopimus kaatuisi, pakkolait eivät tee sellaisenaan paluuta, mutta esimerkiksi sosiaaliturvamaksujen siirto työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi luultavasti toteutettaisiin. Uusien lakien valmistelu tapahtuisi oletettavasti yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Vaikka muutama yksittäinen liitto kaataisi kilpailukykysopimuksen, työmarkkinoilla on laaja yhteinen käsitys siitä, että Suomen yritysten hintakilpailukykyä pitää parantaa jollain tapaa.

Korjaus 1.6. kello 8.55: Korjattu sosiaaliturvamaksujen siirtoa koskevaa kohtaa. Maksuja siirtyisi mahdollisesti työntekijöiden maksettavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat