Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkeyritykset maksoivat lääkäreille lähes 30 miljoonaa euroa – Lääkäriliitto: Yhteistyö nostaa terveyden­huollon tasoa

Lääkeyritykset julkistivat tukensa lääkäreille ja muille ammattilaisille. Koulutuksia ja palkkioita maksettiin lähes 30 miljoonaa euroa viime vuonna.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Orionin lääkepakkaamo entisissä Nokian matkapuhelintehtaan tiloissa Salossa.
Orionin lääkepakkaamo entisissä Nokian matkapuhelintehtaan tiloissa Salossa. Kuva: Sami Kilpiö
Fakta

Satoja saajia, paljon pieniä summia

 Lääkeyritykset tekevät yhteistyötä satojen ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa.

 Osa kumppaneista tekee yhteistyötä useiden yritysten kanssa.

 Tiistaina julkistettujen tietojen mukaan suurimmat tuet ovat joidenkin tuhansien eurojen palkkioita.

 Paljon maksetaan myös melko pieniä summia. Pienimmät ovat kymppejä, jopa alle 10 euroa.

Lääkeyritykset käyttivät viime vuonna lähes 30 miljoonaa euroa yhteistyöhön lääkärien, hoitajien, apteekkiväen ja järjestöjen kanssa. Keskimäärin yksi saaja sai noin tuhat euroa.

Tiedot käyvät ilmi Lääketeollisuus ry:n yhteenvedosta. Kaikki yhdistyksen jäsenet julkistavat yhteistyönsä osapuolet ja rahamäärät viimeistään kesäkuussa.

Yhdistykseen kuuluu 42 Suomessa toimivaa yritystä. Niistä 29:n tiedot ovat yhteenvedossa. Raportointiin velvoittaa teollisuuden eurooppalaisen kattojärjestö Efpian päätös, joka kehottaa julkistamaan viime vuoden luvut viimeistään kesäkuussa ja sen jälkeen vuosittain.

Lukujaan kertovat myös monet yhdistykseen kuulumattomat yritykset, kuten kotimainen Orion, joka aikoo tuoda yhteistyönsä summat nettisivulleen.

Lääkeyritykset tekevät terveydenhuollon toimijoiden kanssa monenlaista yhteistyötä. Ne antavat apurahoja terveydenhuollon organisaatioille ja potilasjärjestöille sekä esimerkiksi ostavat esittelypisteitä erikoislääkäriyhdistysten vuosikokouksen yhteydessä oleviin näyttelyihin.

Yritykset hoitavat lääkärien jatkokoulutusta kustantamalla heitä alan kokouksiin eli maksamalla ilmoittautumismaksuja sekä matka- ja majoituskuluja.

Yritykset myös kutsuvat alan ammattilaisia luennoimaan ja asiantuntijoiksi ja maksavat niistä palkkioita.

”Yhteistyö on erittäin tärkeää. Se hyödyttää potilaita, terveydenhoitoa ja yhteiskuntaa”, korostaa Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Laura Labart.

”Lääkehoitoja ei kehitetä vain laboratoriossa, vaan tarvitaan kanssakäymistä eli tietoja siitä, kenellä hoito toimii.”

Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju on samaa mieltä:

”Yhteistyö on välttämätöntä. Jos haluaa olla mukana lääketieteen kehityksessä, on osallistuttava kokouksiin ja tehtävä kansainvälistä yhteistyötä. Terveydenhuollon ja lääketieteen laatu eivät olisi näin korkeita ilman niitä.”

Potilas hyötyy siitä, että lääkärillä on viimeisin tieto, hän sanoo. Samalla lääkärin pitää kuitenkin olla taloudellisesti riippumaton. Siksi liitto on kannattanut yhteistyön julkistamista. Se linjasi jo muutama vuosi sitten, että lääkärit kertovat saamansa tuen avoimesti.

”Suomalaiset lääkärit kertovat kansainvälisissä kokouksissa sidonnaisuutensa rutiininomaisesti”, Parkkila-Harju huomauttaa.

Hän kertoo sidonnaisuutensa näin: Bayer ja Pfizer tukivat hänen osallistumistaan Maailman lääkäriliiton järjestämään johtajakoulutukseen. Parkkila toimii apulaisylilääkärinä Pitäjänmäen terveysasemalla Helsingissä.

Lääkärien jatkokoulutus on työnantajan vastuulla, mutta käytännössä kunnilla ei ole siihen niin paljon rahaa kuin lääkärit toivoisivat. Siksi yritysten tarjoama tuki on ollut suosittua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat