Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väestöliiton tutkimus: Suuri osa nuorista suomalais­naisista tuntee seksuaalista halua toisia naisia kohtaan

Tutkimuksen mukaan yhä useammat suomalaisnaiset ovat seksuaalisesti kiinnostuneita toisista naisista. Monilla on myös seksikokemuksia toisten naisten kanssa.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Naisten seksuaalinen kiinnostus toisiaan kohtaan on kasvanut.
Naisten seksuaalinen kiinnostus toisiaan kohtaan on kasvanut. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Yhä useampi suomalaisnainen tuntee seksuaalista halua myös toisia naisia kohtaan, selviää tuoreesta Finsex-tutkimuksesta.

Jopa 40 prosenttia 20-vuotiaista naisista ja vajaat 30 prosenttia 30-vuotiaista naisista kertoo, ettei heidän seksuaalinen kiinnostuksensa kohdistu pelkästään miehiin.

Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan kyselyn tulos kertoo merkittävästä, ellei jopa mullistavasta, muutoksesta suomalaisten seksielämässä.

”Kysymyksessä on naisiin liittyvä, yllättävä trendi. Niiden naisten osuus, joilla on seksuaalista mielenkiintoa toisia naisia kohtaan, on noussut hurjasti”, Kontula sanoo.

Esimerkiksi vuonna 1999 tehdyssä Finsex-seksuaalikyselyssä kaikista suomalaisnaisista viisi prosenttia ilmoitti sukupuolisen kiinnostuksensa kohdistuvan ”voittopuolisesti”– ei siis yksinomaisesti – miessukupuoleen. Viime vuonna näiden naisten osuus oli 14 prosenttia.

Kontulan mukaan ”voittopuolisesti” miehistä kiinnostuneet naiset ovat siirtyneet tähän ryhmään pääasiassa ”yksinomaan” miehistä kiinnostuneiden ryhmästä. Kyseessä on uusi trendi, joka ei näy vielä vanhempien naisten ikäryhmissä.

Niiden naisten osuus, jotka ovat yhtä paljon kiinnostuneita sekä miehistä että naisista, ei ole sen sijaan kasvanut samassa ajassa kuin yhdellä prosenttiyksiköllä.

Myöskään voittopuolisesti tai yksinomaisesti naisista kiinnostuneiden naisten osuus ei ole juuri kasvanut.

Monet naisista myös toteuttavat seksuaalista kiinnostustaan naisia kohtaan käytännössä. Noin 20 prosentilla alle 40-vuotiaista naisista on ollut elämänsä aikana seksuaalikokemus toisen naisen kanssa, Kontula kertoo.

”Näiden naisten määrä on kaksinkertaistunut 1990-luvun lopusta. Muutos on ollut nopeaa”, Kontula vertaa.

Voittopuolisesti miehistä kiinnostuneista naisista joka kolmannella on ollut seksikokemus toisen naisen kanssa. Näiden naisten seksuaalinen mielenkiinto on Kontulan mukaan monipuolisempaa kuin pelkästään miehistä kiinnostuneilla naisilla.

Heistä valtaosan mielestä seksi ilman rakkautta ei ole väärin. He olivat myös katselleet nettipornoa, harrastaneet itsetyydytystä, saaneet kumppanilta suuseksiä ja tunteneet seksuaalista halua useammin kuin vain miehistä kiinnostuneet naiset.

Toisen naisen kanssa seksikokemuksen hankkineista naisista valtaosalla on kuitenkin ollut vain yksi kumppani. Tapahtuneesta on ollut usein myös pidemmän aikaa.

Kontulan mukaan ilmiössä ei ole kyse identiteetistä vaan naisten halusta toteuttaa monipuolisesti ja nautinnollisesti omaa seksuaalisuuttaan. Ilmiön taustalla on myös ihmisten yhteydenpidon helpottuminen netin kautta.

”Monipuolisten seksuaalikokemusten hankkiminen ei ole nuorille naisille ongelmallinen leima”, hän sanoo.

Kontulan mielestä tällä on usein myönteisiä seurauksia nuorten ihmisten seksuaali- ja parisuhde-elämälle.

”Useimmat miehet pitävät positiivisena asiana, jos kumppanilla on vilkas ja avoin eroottinen mieli”, hän uskoo.

Miehillä ei ole Kontulan mukaan havaittu saman suuruusluokan muutosta kiinnostuksessa omaa sukupuolta kohtaan. Kontulan mielestä se on vähän yllättävää, sillä suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi.

Seksuaalinen kiinnostus omaa sukupuolta kohtaan on miehille ehkä henkilökohtaisempi asia kuin naisille, hän arvelee.

”Miehille voi olla psyykkisesti hankalampaa kohdata seksuaalisia tunteita omaa sukupuolta kohtaan. Kynnys ryhtyä kokemuksiin toisten miesten kanssa on suurempi.”

Finsex-tutkimukseen vastasi yli 2 000 18–79-vuotiasta ihmistä ja sen otos on edustava. Tutkimusta on tehty 1970-luvulta asti. Edellinen tutkimus on vuodelta 2007.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat