Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha seuraamaan asiakasta

Kotimaa
 

Asiakkaiden valinnanvapauden lisäksi selvitysryhmä pohti myös rahoitusta. Päämäärä on yksinkertaistaa nykyistä monikanavarahoitusta.

Selvityshenkilöt ehdottavat, että valtion rahoitus maakunnille perustuisi pääsääntöisesti väestön määrän ja tarpeiden mukaiseen kiinteään korvaukseen. Lisäksi valtio voi antaa rahaa terveys- ja hyvinvointipoliittisten tavoitteiden saavuttamiseen ja asettaa kannustimia taloudelliseen tehokkuuteen.

Ehdotuksen mukaan sairaanhoitovakuutusta vastaava osa kerättäisiin osana valtionverotusta, ja se yhdistettäisiin maakunnalle maksettavaan rahoitusosuuteen.

Maakunnat maksaisivat kiinteän korvauksen valinnanvapauden piirissä oleville sosiaali- ja terveyskeskuksille niiden asiakasmäärän mukaisesti, jolloin raha seuraisi asiakasta. Korvaus olisi kaikille palveluntuottajille sama.

Selvityshenkilöiden mukaan kiinteä korvaus kannustaisi terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Toisaalta he myöntävät, että se voisi houkutella palvelujen alitarjontaan ja siirtää ongelmia muiden huoleksi. Kiinteän korvauksen yhteydessä maakunnan olisikin tarkasti määriteltävä, mistä palveluista tuottaja vastaa, selvityshenkilöt tähdentävät.

Maakunta maksaisi korvauksen myös muille valinnanvapauden piiriin kuuluvien palveluiden tuottajille sen mukaan, millaisen korvausmallin valtio on kullekin palvelulle määritellyt.

Ministeri Juha Rehula (kesk) myönsi tiistaiaamun tiedotustilaisuudessa, että jo pitkään valmistellussa sote-uudistuksessa on yhä ”paljon valmistelutyötä jäljellä”. Rehulan mukaan vaikeuksista huolimatta pitää luoda Suomen malli, jotta eurot riittävät: ”Meillä ei ole varaa siihen, että piikki olisi täysin auki.”

Selvitysryhmä luettelee raportissaan tukun haasteita. Yksi on se, että Kela-korvausten poistaminen voi lisätä yksityishenkilöiden tai työnantajien halukkuutta hankkia yksityisiä sairauskuluvakuutuksia, jolloin yksityinen sektori kasvaa ja houkuttelee työvoimaa julkisrahoitteisesta sosiaali- ja terveydenhuollosta.

Seurauksena olisi terveyden ja hyvinvoinnin epätasa-arvon kasvu vastoin tavoitteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat