Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus horjuu – Rehn, Lyly ja Häkämies patistavat Metallia ja Teknologiateollisuutta takaisin neuvottelupöytään

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus keskeyttivät neuvottelut tiistaina. Jos järjestöt eivät pääse sopuun, kilpailu­kykysopimus kaatuu.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Riku Aalto
Riku Aalto Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Kilpailukykysopimus

 Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä työehtoja.

 Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää, julkiset menot vähenisivät ja verotulot lisääntyisivät.

 Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

 Sosiaaliturvamaksuja siirretään palkansaajille.

 Palkatonta työaikaa pidennetään 24 tunnilla toistaiseksi.

 Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Kilpailukykysopimus ajautui tiistaina vakaviin ongelmiin, kun erimielisyys palkattoman työajan pidentämisestä katkaisi vientialojen Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut.

”Ilman Metallia kilpailukykysopimusta ei synny”, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ykskantaan.

”Sopimus on nyt loppusuoralla. Tällaisissa neuvotteluissa tulee aina yllättäviä käänteitä, ja niihin pitää varautua. Pyrimme edesauttamaan sitä, että osapuolet käynnistäisivät neuvottelut uudelleen ja pääsisivät pian sopuun.”

Rehnin mukaan hallitus on vaihtanut puheluita ”suuntaan jos toiseenkin”. Rehn ei halunnut spekuloida sillä, kauanko Metallilla ja Teknologiateollisuudella on aikaa, eikä sillä, aikooko hallitus toteuttaa 1,5 miljardin euron sopeutukset, jos kilpailukykysopimus kaatuu.

”Tiistain takaraja, kello neljä, pamahti jo. En lähde maalaamaan piruja seinille, koska niitä on tunnetusti vaikea pyyhkiä sieltä pois. Uskon, että pystymme vaikka yliajalla viemään kikyn yhteistyöllä satamaan.”

Metallin neuvottelujen kaatuessa menivät katkolle myös Teknologiateollisuuden neuvottelut yksityisen sektorin suurimman toimihenkilöliiton Pron kanssa.

Palvelualojen ammattiliitto Pamin neuvotteluista työnantajan kanssa ei tullut tiistaina valmista määräaikaan kello neljään mennessä, vaan neuvottelut jatkuivat myöhään yöhön. Pamin hallituksen on määrä kokoontua keskiviikkoaamuna kello 10 käsittelemään neuvottelutuloksia.

Vielä tiistaiaamuna kilpailukykysopimuksen tilanne näytti valoisammalta.

Edeltävän yön aikana kuntien ja valtion noin puoli miljoonaa työntekijää saatiin työehtosopimusten piiriin sopimuksella, joka pidentää viikkotyössä työaikaa puoli tuntia ilman, että pidennyksestä maksetaan lisää palkkaa. Myös lomarahoja leikataan.

Sopimus oli vaikea Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n edustajistolle. Se lähti neuvotteluihin yksimielisesti, mutta hyväksyi sopimuksen tiistai-iltana äänin 71–40.

Tiistaiaamuna oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) onnistui myös vakuuttamaan ammattiliitto Pron hallituksen siitä, että työttömyysturvan uudistamisessa pyritään välttämään kaikkinaista kohtuuttomuutta.

Pron hallitus tyytyi vakuutteluihin eikä kaatanut hallituksen uusien työttömyystoimien takia kilpailukykysopimusta, mikä oli myös vaihtoehto.

Käytyään Pron hallituksessa Lindström sanoi HS:lle, että hallitus on valmis luopumaan ay-liikkeessä paljon suuttumusta aiheuttaneesta ilmaisesta työnäytesuunnitelmasta.

Lindströmin mukaan työnäyte yritetään leipoa sisään nykyisiin työkokeilujärjestelmiin. ”Jos se ei onnistu, siitä luovutaan”, Lindström kertoo.

Ansiosidonnaisen kohdalla ministeriö aikoo muun muassa ohjeistaa TE-keskuksia välttämään tilanteita, joissa työttömän tulot putoavat kohtuuttomasti, kun työtä ottaa vastaan.

Iltapäivällä Metalliliitto ja Teknologiateollisuus kaatoivat kuitenkin kylmää vettä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen niskaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vetosivat tiistaina kaikkiin liittoihin, että ne jatkaisivat neuvotteluja, vaikka sovittu tiistain kello neljän takaraja oli umpeutunut.

Lylyn mukaan Metalli ja Teknologiateollisuus ovat niin kokeneita ja toisensa tuntevia neuvottelijaosapuolia, että niiden pitäisi kyetä löytämään ratkaisu ongelmiin.

”Tässä on niin pitkään rakennettu tätä sopimusta monen vaiheen kautta, että olisi vain erittäin järkevää saada vietyä tämä maaliin eikä lopettaa tässä loppuvaiheessa”, Lyly sanoo.

Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelut kaatuivat tiistaina, kun palkansaajapuoli käveli ulos neuvotteluista.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi olevansa valmis palaamaan neuvottelupöytään, jos kutsu käy.

”Emme me koskaan ole kieltäytyneet neuvotteluissa.”

Aallon mukaan neuvottelut ovat kuitenkin päättyneet ”niin pysyvästi, kuin ne tällaisessa tilanteessa voivat päättyä”.

”Meillä oli niin iso näkemysero työajan pidentämisestä, että totesimme, ettei neuvotteluja ole järkevää jatkaa.”

Aallon mukaan neuvotteluihin ei kannata palata, jos työnantajan esitys ei muutu, eli jos Teknologiateollisuus vaatii edelleen työajan pidennystä toistaiseksi voimassa olevana.

Vielä tiistai-iltana osapuolet eivät olleet liikahtaneet asemistaan. Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajan Eeva-Liisa Inkeroisen mukaan neuvottelupöytään palaaminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

”Onhan keskusjärjestöjohtajien viesti tärkeä vetoomus neuvottelupöytään palaamisesta. Jos tilanne muuttuu, meillä on täysi valmius palata neuvotteluihin, kunhan pöydässä neuvotellaan kilpailukykysopimuksen mukaisesta ratkaisusta.”

Inkeroisen mukaan suurin syy neuvottelujen katkeamiseen oli se, että Metalliliitto vaati työajan pidennystä määräaikaisena.

”Tämä ei meille käy, koska se on kilpailukykysopimuksen vastaista.”

Kiistaa oli myös siitä, miten työajasta sovitaan, jos paikallisesti ei päästä sopuun. Kilpailukykysopimuksen kohtalo näyttää nyt ”pahalta”, Inkeroinen sanoo.

Hallituslähteiden mukaan hallituksen lähtökohta on, että palkatonta työaikaa täytyy pidentää pysyvästi.

”Neuvotteluissa normaalisti haetaan kuitenkin myös luovia ratkaisuja. Ei tässä ehdottomia olla”, lähteistä kerrotaan.

Kilpailukykysopimus ei ole kiinni pelkästään Metalliliitosta. Jos noin 230 000 jäsentä edustava palvelualojen Pam ei lähde mukaan, sopimus kaatunee.

Pamin hallitus keskeytti kokouksensa tiistaina iltapäivällä, koska neuvottelutuloksia ei ollut. Neuvottelijat jatkoivat myöhään tiistaiyöhön, ja Pamin hallituksen on määrä käsitellä tuloksia tänään keskiviikkona.

”Emme me tässä huviksemme jumppaa, tarkoitus on pyrkiä saamaan neuvottelutulokset aikaan niin, että voisimme niitä huomenna aamulla käsitellä”, kertoi Pamin puheenjohtaja Ann Selin tiistaina.

”Kyllä tässä voi jo vähän nähdä jotain valoa tunnelin päässä. En arvioi sen tarkemmin, koska tämä työmarkkinahomma on sellaista, että mitään ei ole sovittu, ennen kuin viimeinenkin pilkku on paikallaan.”

Kilpailukykysopimuksen mukaisten työehtosopimusten piirissä on nyt runsaat 700 000 työntekijää. Sopimus puuttuu vielä noin 700 000 järjestäytyneen yrityksen työntekijältä.

Metallin, Pamin ja Pron lisäksi neuvottelut ovat yhä kesken muun muassa yliopiston henkilökunnan kohdalla.

Sopimuksen ulkopuolelle ovat jättäytyneet jo SAK:laiset auto- ja kuljetusalan AKT sekä Rakennusliitto. Lisäksi Prohon kuuluvat teleoperaattoreiden insinöörit jäänevät sopimuksen ulkopuolelle.

Keskusjärjestöjen hallintojen sekä Suomen hallituksen on määrä päättää viimeistään perjantaina, hyväksyvätkö ne osaltaan sopimuksen.

Hallituksen on määrä myös ilmoittaa, minkälaisia verohuojennuksia se on valmis myöntämään, jos kilpailukykysopimus syntyy.

Jos sopimus kaatuu, hallitus saattaa ottaa käyttöön 1,5 miljardin euron leikkaukset ja veronkiristykset.

Listalla ovat muun muassa lapsilisät, opintotuki, työttömyysturva ja työeläkkeiden indeksikorotukset.

Mitä seuraavaksi voi tapahtua?

1 Metalliliitto ja Teknologiateollisuus antavat molemmat periksi ja saavat aikaiseksi sopimuksen. Tämä rohkaisee muita vaikeassa tilanteessa olevia liittoja tekemään sopimuksen. Kilpailukykysopimus syntyy.

2 Metalliliitto ja Teknologiateollisuus eivät pääse sopuun. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt toteavat, ettei sopimuksessa ole riittävästi palkansaajia, joten se kaatuu.

3 Metalliliitto ja Teknologiateollisuus pääsevät sopuun, mutta palvelualojen työntekijöitä edustava Pam ei. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt toteavat, ettei sopimuksessa ole riittävästi palkansaajia, joten se kaatuu.

Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg
Metalliliiton ja Pamin ensikommentit kiky-kriisistä
Metalliliiton ja Pamin ensikommentit kiky-kriisistä
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi tuoreeltaan liittonsa päätöstä jättäytyä ulos pitkään ja hartaasti valmistellusta kilpailukykysopimuksesta. Kuvaus: Jukka Gröndahl, Paavo Teittinen ja HSTV-arkisto, leikkaus: Esa Juntunen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat