Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiistai oli dramaattinen päivä – jos kilpailu­kykysopimus kaatuu, saattaa edessä olla lisäleikkauksia

Kilpailukyky­sopimuksen kaatuminen ajaisi hallituksen ongelmiin. Edessä olisi todennäköisesti lisäleikkauksia.

Kotimaa
 
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg

Kilpailukykysopimuksen 13 kuukauden historiassa on eletty lukuisia dramaattisia päiviä, joista yksi dramaattisimmista koettiin eilen tiistaina.

Liittojen piti neuvotella työehtosopimuksiinsa kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset eiliseen kello 16:een mennessä. Noin tunti ennen takarajaa Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ilmoitti, että neuvottelut Teknologiateollisuuden kanssa ovat kariutuneet.

Osapuolet olivat jo päässeet sopuun kaikesta muusta paitsi työajan pidentämisestä 24 tunnilla. Työnantaja piti neuvotteluissa suurimpana sovun esteenä sitä, että Metalli halusi sopia työajan pidennyksestä määräaikaisesti. Metallin mielestä Teknologiateollisuus taas esitti mallia, joka johtaisi työvoiman vähentämiseen. Muitakin ongelmia toki oli.

Metalliliitto on maan suurin teollisuusliitto, jota ilman sopimusta ei synny. Silti puheet kilpailukykysopimuksen eli kikyn kuolemasta ovat vähintäänkin ennenaikaisia.

Kiky ei ole vielä kuopattu, vaikka myös monella muulla alalla neuvottelut ovat kesken. Erityisesti palvelutyöntekijöitä edustavan Pamin neuvottelut näyttävät erittäin vaikeilta.

Dramaattiset ja kummastusta herättävät käänteet kuuluvat työmarkkinaneuvotteluihin.

Osin tämä johtuu siitä, että osapuolten pitää joskus kriisiyttää neuvottelut myös näyttääkseen omille esimiehilleen eli hallinnoilleen, kuinka neuvotteluissa on tehty kaikki mahdollinen. Samalla vieritetään syy toiselle.

Nyt tuskin on kyse ainakaan pelkästään tästä, vaan osapuolet ovat myös ajautuneet asiakysymyksissä tilanteeseen, josta ei lyhyellä neuvottelulla päästä eteenpäin.

Neuvotteluissa tilanne voi näyttää usein täysin mahdottomalta, mutta silti pöytään voidaan palata ja sopimuksia tehdä. Tätä ei kuitenkaan tapahdu, ellei molemmilla puolilla ole aitoa tahtoa sopia.

Tästä nyt on kysymys, tahdosta. Työnantajien luulisi olevan kiinnostuneita sopimuksesta, sillä sopimus toisi työrauhan, palkat pysyisivät entisillään ensi vuonna ja työvoimakustannukset laskisivat merkittävästi.

Palkansaajille sopimus on huomattavasti vaikeampi tai suorastaan vastenmielinen, sillä he ovat antava osapuoli. Palkansaajien on vaikea ymmärtää, miksei työnantajalle riitä vähempi, kun se kuitenkin on voittaja.

Palkansaajat neuvottelevat kilpailukykysopimuksesta lähinnä siksi, että vaihtoehdot voivat olla vielä heikommat. Tämä palkansaajilta saattaa aina välillä unohtua, mikä veltostaa tahtotilaa.

Sopimus on ay-liikkeelle tärkeä siitä syystä, että työmarkkinakoneistolla on valtaa vain niin kauan kuin se pystyy sopimaan.

Nyt ay-puoli on saanut sidottua esimerkiksi työelämän uudistamisen ja työttömyysturvauudistukset kilpailukykysopimukseen. Jos sopimusta ei synny, hallitus on vapaampi tekemään enemmän myös sellaisia muutoksia, jotka ovat karvaita palkansaajien liitoille.

Jos sopimus kaatuu, hallitus mahdollisesti toteuttaa merkittävän osan jo julkaistuista 1,5 miljardin euron lisäleikkauksista ja veronkiristyksistä.

Tällöin opiskelijoiden, vanhusten ja sairaiden syyllistävä sormi osoittaisi työmarkkinoiden osapuoliin. Ja kyllä ay-puolta kiinnostaa myös se, että sopimus saattaa luoda paremman ilmapiirin talouteen ja tuoda työpaikkoja.

Sehän koko sopimuksen tarkoitus on.

Jos sopimus kaatuu, hallituksen ja ay-liikkeen välit voivat mennä vielä nykyistäkin huonommiksi, mikä voi tietää lakkoja. Lakot ajaisivat Suomen entistä heikompaan taloustilanteeseen.

Neuvottelut voivat todella mennä myös solmuun, jos osapuolet eivät osaa tarkkaan lukea syytä, miksi toinen osapuoli lopettaa neuvottelut. Pahin tilanne on se, jos kiistasta tulee osapuolten arvovaltakysymys.

Metallilla ja Teknologiateollisuudella on ollut hyvät neuvottelusuhteet, mikä on perustunut pitkälti luottamukseen ja siihen, että asioita jauhetaan pitkään ja hartaasti, minkä jälkeen varsinaisten sopimusten teko on helpompaa.

Nyt neuvottelut oikeastaan alkoivat vasta ihan loppusuoralla, jolloin isoimmat kiistakysymykset jäivät liian viime tinkaan.

Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelutilanne on osittain uusi, sillä Teknologiateollisuuden puolella neuvotteluja johtaa ensimmäistä kertaa pitkään neuvotteluja johtaneen Risto Alangon seuraaja Eeva-Liisa Inkeroinen. Inkeroinen on kokenut ja Metalliliittoa kunnioittava, mutta kyseessä on myös hänen ensimmäinen iso sopimuksensa uudessa tehtävässä. Hänellä on näytön paikka.

Metallin ja Teknologiateollisuuden pitäisi palata neuvottelupöytään mahdollisimman nopeasti tai muuten puheet kilpailukykysopimuksen kuolemasta eivät ole ennenaikaisia.

Hallitukselle sopimuksen kaatuminen olisi valtava tappio, sillä yhteiskuntasopimuksen nimellä alunperin eteenpäin taapertanut sopimus on hallituksen tärkein hanke sote-uudistuksen ohella.

Hallitusta se tuskin kaataisi, vaikka hallitusohjelman tavoitteet jäisivät vielä kauemmaksi. Hallitus joutuisi keksimään korvaavia keinoja parantaa yritysten kilpailukykyä. Hallitus muun muassa laajentaisi paikallista sopimista lakiteitse eikä sopimalla, kuten nyt. Tästä ay-liike ei pidä.

Jos sopimusta ei synny, hallituspuolueissa sopimukseen kriittisesti suhtautuneiden kokoomuslaisten sananvalta todennäköisesti kasvaisi. Kokoomuksen oikeistosiipi toisi jatkossa koko ajan esille, että työmarkkinajärjestöt ja liitot eivät suostu joustamaan, jotta Suomen talous lähtisi nousuun.

Nämä samat piirit suhtautuvat epäileväisesti myös kolmikantaiseen lakivalmisteluun, jossa hallitus, palkansaajat ja työnantajat yhdessä etsivät kaikille jollakin tavalla sopivan ratkaisun työelämän kysymyksiin ja usein moniin muihinkin kysymyksiin.

Kilpailukykysopimuksen kaatuminen olisi voitto niille, joiden sormet syyhyävät kaivaa syvä hauta kolmikannalle.

Peter Jansson
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat