Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n vaalitentti puristi esiin eroja vasemmistoliiton ehdokkaista

Anderssonin ja Pekosen mielestä vasemmistoliitossa ei ole juopaa. Myllykoski puskee linjavaaleja.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Vasemmistoliiton puheenjohtaja ehdokkaat Li Andersson (vas.), Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski keskustelivat sopuisasti eroistaan Sanomatalossa tiistaina.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja ehdokkaat Li Andersson (vas.), Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski keskustelivat sopuisasti eroistaan Sanomatalossa tiistaina. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Valta vaihtuu vasemmistossa

 Paavo Arhinmäki jättää vasemmistoliiton puheenjohtajan paikan. Uusi puheenjohtaja valitaan vasemmistoliiton puoluekokouksessa Oulussa 10.–12. kesäkuuta. Ehdokkaita on kolme.

 Aino-Kaisa Pekonen, 37, on toisen kauden kansanedustaja Riihimäeltä, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja.

 Jari Myllykoski, 56, on toisen kauden kansanedustaja Nakkilasta ja entinen Metalliliiton työehtosihteeri.

 Li Andersson, 29, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Turusta ja Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja.

Vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi pyrkivät ehdokkaat Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski väittelivät varsin yksimielisesti tiistaina Sanomatalon Mediatorilla.

Ehdokkaista oli vaikea nyhtää irti selviä poliittisia eroja. Eniten mielipiteet erosivat sen suhteen, kuinka kisa pitäisi määritellä. Anderssonin ja Pekosen mukaan kyseessä on henkilövaalit. Myllykoski oli eri mieltä.

”Linjavaalista on kyse. Työllistämisen pitää olla vasemmistoliitossa keskiössä vahvemmin. Vaikka olemme punavihreä puolue, meidän pitää olla aktiivisempi työmarkkina-asioissa”, hän totesi.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitossa ei ole kahtiajakoa työläisten ja vasemmistovihreiden välillä.

”Olemme poliittisista linjoista, sisällöistä ja muuttumistarpeista samaa mieltä. Kaikki ehdokkaat ovat painottaneet, että vasemmistoliiton pitää parantaa yhteyksiä ammattiyhdistysliikkeeseen ja että työmarkkinakysymysten esillä pitäminen on äärimmäisen tärkeää”, hän sanoi.

Kovin suurta pesäeroa Myllykoski ei kilpailijoihinsa tehnyt. Hän puhui vasemmistoliitosta punavihreänä puolueena ja kertoi olevansa feministi.

Koko kolmikko lyttäsi Juha Sipilän (kesk) hallituksen leikkauspolitiikan etenkin koulutuksen osalta. Pekonen kertoi olevansa huolissaan vientiteollisuuden rappeutumisesta.

”Olemme leikanneet koulutuksesta, tutkimuksesta ja innovaatioista. Ilman osaamista meillä ei ole mitään, mitä viedä.”

Kaikki ehdokkaat olivat myös valmiita nostamaan pääomatulojen verotusta progressiivisesti. Konkreettisin talouspoliittinen esitys tuli Pekoselta, joka haluaisi valtion ostavan takaisin yksityistetyt sähkönsiirtoverkot.

Anderssonin mielestä hallituksen keinot parantaa kilpailukykyä eivät sovi nykymaailmaan.

”Ajatus siitä, että kilpailukykyä voi parantaa leikkaamalla koulutuksesta ja tutkimuksesta sekä pidentämällä työviikkoa puolella tunnilla, kuulostaa todella vanhanaikaiselta.”

Kilpakumppanit olivat yksimielisiä myös alkoholipolitiikasta: limuviinoja ei pitäisi päästää ruokakauppoihin, mutta ravintoloiden arvonlisäveroa voitaisiin alentaa.

Pekonen kertoi olevansa hieman maltillisempi kuin Andersson. Hän korosti useaan otteeseen yhteistyökykyään tentin aikana.

”Pidän itseäni sovittelevana ja maltillisena. Pystyn tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen”, Pekonen sanoi.

Andersson myönsi olevansa Pekosta radikaalimpi.

Andersson piti vahvuuksinaan poliittista monipuolisuutta ja nopeaa reagointikykyään. Myllykoski korosti ay-liiketaustaansa ja kutsui itseään ”yhteen kokoavaksi voimaksi”.

Andersson erottui kolmikosta pitämällä Jyrki Kataisen (kok) hallitukseen osallistumista virheenä.

Hänen mielestään hallituspaikkaa ei pitäisi tavoitella hinnalla millä hyvänsä.

Pekonen ja Myllykoski uskovat, että vasemmistoliitto sai Kataisen hallituksessa torjuntavoittoja ja vaikutti yhteiskunnan suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat