Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimusta yritetään valmiiksi perjantaiksi – Sipilä: 90 prosenttia palkansaajista saatava mukaan

Pam lykkäsi päätöstä kilpailukykysopimuksesta perjantaille. Metallin neuvottelut venyvät ainakin torstaihin. H S seuraa tilanteen kehittymistä.

Kotimaa
 
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg

Kilpailukykysopimuksen toteutuminen on edelleen epävarmaa, sillä ammattiliitto Pam on siirtänyt sopimusten hyväksymistä ja Metalli tuskin saa vielä keskiviikkona sopimusta aikaiseksi.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on silti toiveikas. Hänen mukaansa sopimusta yritetään saada valmiiksi perjantaina.

”Vielä sopimuksen kattavuus ei ole riittävä, mutta neuvotteluja on meneillään”, Lyly sanoi noin kello 16 sen jälkeen, kun työmarkkinajohtajat kokoontuivat arvioimaan sopimuksen tähänastista kattavuutta.

Lyly sanoi, että järjestöjen hallinnot ovat koolla perjantaina, joka on nyt ainoa takaraja. ”Muuta aikarajaa ei ole”, hän sanoi. Lyly sanoi odottavansa hallitukselta verolinjauksia pidemmälle kuin vain ensi vuodelle.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder uskoi päivällä, että sopimukseen on mahdollista saada yli 90 prosenttia palkansaajista, jos kaikissa nyt meneillään olevissa neuvotteluissa saadaan sopu aikaiseksi.

”Kyllä tämä nyt pitää saada maaliin, niin kauan tätä on tehty”, hän sanoi. Tällä hetkellä sopimuksessa on mukana noin 40 prosenttia palkansaajista. Yksityiseltä puolelta sopimuksen on hyväksynyt noin neljännes palkansaajista ja julkisella puolella lähes kaikki.

Palattuaan keskusjärjestöjen johtajien ja pääministerin tapaamisesta Kesärannasta kello 19:n edellä Fjäder puhui 80 prosentista 90:n sijaan.

”Kyllä se riittää. Mutta se edellyttää, että suuret [Pam ja Metalli] ovat mukana”, hän sanoi.

Samaa totesivat Kesärannasta palanneet muutkin keskusjärjestöjohtajat, muun muassa STTK:n Antti Palola. Ilman Metallia ja Pamia sopimusta ei synny. Palola oli kuitenkin toiveikas.

”Neuvottelut jatkuvat. Kattavuus ei vielä ole riittävä, mutta tavoite on, että perjantaina tämä on paketissa”, Palola sanoi Kesärannan portilla toimittajille.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti edelleen kiinni alkuperäisestä hallituksen kannasta: sopimus syntyy, jos siihen mukaan tulevien kattavuus on 90 prosenttia.

”Kyllä tavoite on noin 90 prosenttia”, hän kommentoi Fjäderin heittoa 80 prosentin riittävyydestä.

Hallitus kokoontuu perjantaina katsomaan, mitä järjestöjen neuvotteluista kokonaisuutena on silloin jäänyt käteen. Siitä riippuu, millaisia veronalennuksia hallitus tarjoaa perjantaina.

”Hallitus kerää huomenna [torstaina] tiedot järjestöjen sisäisistä neuvotteluista. Sen jälkeen veropäätös voidaan tehdä ehdollisena”, Sipilä sanoi.

Sipilä korosti hallituksen kantaan vaikuttavan painotetusti sen, kuinka paljon paikallinen sopiminen on saanut sijaa järjestöjen neuvottelutuloksissa.

Pääministeri tapasi keskusjärjestöjohtajia keskiviikkona Kesärannassa. ”Kattavuus ei ole lähelläkään sitä mitä sen pitäisi olla”, hän totesi tapaamisen jälkeen noin kello 19 toimittajille.

Sipilä toisteli jo tutuksi tullutta hallituksen hokemaa, että veronalennusten määrä riippuu kiky-sopimuksessa mukana olevien kattavuudesta. Heittoja arvelluista miljardin euron veronalennuksista, alennusten jaksottamisesta koko hallituskaudelle tai mahdollisista kevennyksistä jo ensi vuonna Sipilä ei suostunut kommentoimaan.

”Huomenna arvioidaan veronalennusvara. Ilman Teknologiateollisuustta tai Pamia sopimukseen pääseminen on äärimmäisen vaikeaa. Ei heitetä pyyhettä kehään. Kaikilla on usko, että perjantaina tämä on kasassa”, pääministeri Sipilä sanoi.

”Takarajaa ei varsinaisesti ole asetettu, mutta perjantaina ovat hallinnot koolla”, totesi aikataulusta myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies aiemmin. ”Ei tämä päivään tai kahteen kaadu”, hän sanoi.

Kuljetusalaa edustavan AKT:n ulosjääntiä Häkämies ei arvioi. ”Sen tekee EK:n hallitus perjantaina.”

Aikaisemmin tiistaina Pam ilmoitti saaneensa neuvottelutuloksen työehtosopimuksiin, jotka koskevat noin 400 000:ta ihmistä. Pamin hallitus jätti myöhemmin päivällä ratkaisut kuitenkin pöydälle. Ilman Pamia sopimusta ei synny.

Pamin hallitus kokoontuu uudelleen perjantaina kello 12 sen jälkeen, kun Juha Sipilän (kesk) hallitus on kertonut muun muassa siitä, kuinka suuriin veronkevennyksiin se on valmis. Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen hallintojen pitäisi hyväksyä tai hylätä sopimus perjantaina.

Pam kuuluu SAK:hon, jonka kokous on perjantaina kello 9.30 eli Pam hyväksyy tai hylkää sopimuksen vasta SAK:n kokouksen jälkeen, mikä tarkoittaa, ettei SAK voi tehdä lopullista päätöstä.

Pamin mukaan päätös jäi pöydälle, koska sillä ei ollut tarpeeksi tietoja päätöksen tekemiseksi. Pamin hallituksessa ei ole luottamusta siihen, että maan hallitus pitää lupauksensa veronkevennyksistä ja lisäleikkausten perumisesta.

Juhani Niiranen / HS
Pamin puheenjohtaja Ann Selin saapui hallituksen kokoukseen keskiviikkona.
Pamin puheenjohtaja Ann Selin saapui hallituksen kokoukseen keskiviikkona.

”Jäsenemme eivät hyväksy, että heidän etujaan leikataan”, Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoi Pamin hallituksen kokouksen jälkeen. Hän ei osannut sanoa, mitä Pamin hallitus perjantaina päättää. Hallitus haluaa myös nähdä, tuleeko Teknologiateollisuus ja Metalli mukaan sopimukseen.

Työnantajien kanssa ei ole enää tarvetta neuvotella, mikä tarkoittanee sitä, että neuvottelutulokset Pam on valmis hyväksymään, jos vaan hallituksen toimet tyydyttävät Pamin hallituksen jäseniä. Selinin mukaan sopimuksissa ärsytti se, ettei Pamin vaatimus sairauspäivien omailmoituksesta mennyt läpi.

Pam on saanut neuvoteltua sopimuksista muun muassa Kaupan liiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran, Kiinteistötyönantajien, Palvelualojen työnantajien sekä Apteekkien työnantajaliiton kanssa.

”Oli vaikeat neuvottelut”, Selin sanoi. ”Viimeiseen asti pilkun paikoista puhuttiin. Kaikki toimialat on nyt käyty läpi ja toivon, ettei tulisi pitkää hallituksen kokousta.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi STT:lle keskiviikkona, että Pamin hallituksella on tiedossa veronkevennysten laskukaava eikä hallituksella ole uutta tuotavaa tähän pöytään. Sipilä toisti hallituksen jo aikaisemmin kertoman linjan, että miljardin euron veronkevennykset hallituskaudella ovat maksimi, mutta ei usko, että niihin päästään.

Eduskunnassa puhunut Sipilä sanoi, että veronkevennysvara riippuu siitä, kuinka paljon paikallinen sopiminen laajenee nyt neuvotelluissa sopimuksissa. Näin hallitus on sanonut monta kertaa pitkin kevättä. Hän ei usko, että sopimuksen kattavuus riittää miljardiin euroon.

Hallitus arvioi sopimuksen kattavuutta tänä iltana työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Kattavuutta on varsin vaikea arvioida ainakaan vielä, sillä esimerkiksi Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut ovat vielä kesken. Neuvottelut keskeytyivät eilen, mutta osapuolet palasivat neuvottelupöytään tänään.

Metallin hallinto saadaan kokoon aikaisintaan perjantaina, joten lopullinen ratkaisu viivästyy siihen saakka. Metallissa sopimusta ratkotaan vielä huomennakin.

Ja vaikka alustava sopimus syntyisi tänään tai aikaisin huomenna tai olisi jo syntynyt, siitä todennäköisesti ei kerrota julkisuuteen ennen kuin Metallin suuri neuvottelukunta on hyväksynyt sopimuksen. Vasta suuren neuvottelukunnan hyväksymisen jälkeen voidaan puhua neuvottelutuloksesta.

Jukka Gröndahl / HS
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto työhuoneellaan tiistaina.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto työhuoneellaan tiistaina.

”Katsomme päivän mittaan, löytyisikö tästä kompromissi. Sen takia neuvotteluihin lähdetään, että sieltä saataisiin ratkaisu”, Metallin puheenjohtaja Riku Aalto sanoi keskiviikona puoliltapäivin.

”Niin paljon meille on tullut vetoomuksia neuvottelujen jatkamiseksi, että katsoimme asiaksi vastuullisina työmarkkinaosapuolina katsoa, voisiko ratkaisu syntyä.”

Ilman Metalliliittoa tai Pamia sopimusta ei synny. Metallin neuvottelujen kaaduttua menivät katkolle myös Teknologiateollisuuden neuvottelut yksityisen sektorin suurimman toimihenkilöliiton Pron ja Akavaan kuuluvan YTN:n kanssa. Neuvottelut ovat ilmeisesti edenneet kohtalaisesti, sillä myös YTN ja Pron neuvottelijat palaavat tänään iltapäivällä neuvotteluihin Teknologiateollisuuden kanssa.

Työmarkkinajohtajat kertovat neuvottelujen edistymisestä pääministeri Juha Sipilälle kello 18 pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja kikyyn erikoistuneet ministerit kokoontuvat aamupäivällä. Hallitus kertoo mahdollisista omista toimistaan ennen perjantaina alkavia työmarkkinajärjestöjen kokouksia. Ensimmäinen kokous alkaa 9.30.

STTK:n piirissä neuvotteluja jatketaan Teknologiateollisuuden kanssa neuvottelevien lisäksi ainakin yksityisellä sosiaali- ja terveyspalvelualalla sekä vakuutus- ja finanssialalla. Sopimukseen eivät tule meijeriala, ICT-insinöörit ja laivapäällystö. Laivapäällystön sopimus kariutui, kun Suomen varustamoiden hallitus hylkäsi neuvottelutuloksen.

Akavan liitoista Teknologiateollisuuden kanssa neuvottelevien lisäksi neuvottelut ovat kesken kirkossa ja ICT-alalla ja rahoitusalalla. SAK:sta on Metallin lisäksi auki Pam. Puuliitossa tehdään päätös vasta perjantaina, koska muun muassa bioalalla ei ole vielä neuvottelutulosta.

EK:n Sivistystyönantajien piirissä olevien alojen neuvottelut ovat edenneet nihkeästi, vaikka muuten opetusala on saanut sopimuksen. Yksityisen opetusalan ja yliopistojen neuvottelut jatkunevat iltapäivällä.

Hallitus paljastaa verokorttinsa kilpailukykysopimukselle

Hallituksen on määrä päättää kilpailukykysopimuksen kylkeen luvatusta veroporkkanasta torstaina aamupäivällä. Veronkevennyksen ehto kuitenkin on, että Metalliliitto ja Palvelualojen Ammattiliitto (PAM) hyväksyvät lopullisesti neuvottelutuloksen.

HS:n tietojen mukaan hallitus paljastaisi torstaina vain vuodelle 2017 kaavaillut verokevennykset. Vuoden 2018 ja 2019 veroratkaisut päätettäisiin myöhemmin.

Verokevennyksistä liikkui keskiviikkona erilaisia arvioita, koska hallituspuolueiden kesken ei asiasta oltu vielä sovittu. HS:n tietojen mukaan suuruusluokka olisi ensi vuodelle 300–400 miljoonaa euroa.

Veroalen suuruuteen vaikuttavat kiky-sopimuksen kattavuus ja sen vaikutus julkisen talouteen. Rajoite on valtion talouden heikko tila.

Erimielisyyttä on ollut muun muassa siitä, kenelle kevennykset annetaan: palkansaajille vai kaikille kansalaisille.

Jos veroale annetaan vain kilpailukykysopimuksen piirissä oleville eli töissä käyville kansalaisille, summa olisi 300 miljoonaa. Jos verokevennyksiä annettaisiin myös eläkeläisille, opiskelijoille ja työttömille, summa kasvaisi satakunta miljoonaa.

Tavoite on, että verokevennykset korvaisivat palkansaajille ainakin kiky-sopimuksesta aiheutuvat verojen kiristykset.

Töissä käyvien verorasitus kasvaa, koska sopimus leikkaisi yritysten sosiaaliturvamaksuja ja siirtäisi ne palkansaajien kontolle.

Veronkevennyksillä hallitus varmistaisi, että palkansaajien ostovoima säilyy ainakin ennallaan.

Kaikkien kansalaisten ostovoimaa lisäisi kuitenkin inflaatiopaineiden hidastuminen kiky-sopimuksen ansiosta.

Koska palkat eivät ensi vuonna nouse ja yritysten kustannuspaineet hellittävät, valtiovarainministeriössä arvioidaan, että ostovoima lisääntyisi hidastuvan inflaation vuoksi jopa 400 miljoonaa euroa.

Päättäjät olivat keskiviikkona niukkasanaisia, koska sopimustakaan ei vielä ollut.

”Tavoitteena on sopimus. Osana sopimusta ovat veronkevennykset, mutta niiden määrästä en halua sanoa mitään”, kuittasi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Talouden orastava kasvu olisi HS:n tietojen mukaan alkuvuonna jatkunut. Tilastokeskus julkistaa perjantaina ensimmäisen vuosineljänneksen kasvuluvut.

Verkkouutiset: Hallitus hautaa paikallisen sopimisen laajentamisen – syynä yrittäjien vastustus

Suomen Yrittäjien päätös hylätä hallituksen kompromissiesitys paikallisesta sopimisesta tarkoittaa, ettei järjestäytymättömien työnantajien oikeuksia olla laajentamassa, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoo. Asiasta kertoo Verkkouutiset.

SY kertoi aiemmin keskiviikkona vastustavansa paikalliseen sopimiseen viime viikolla esitettyä kompromissimallia, joka sen mukaan johtaisi luottamusmiespakkoon myös työnantajajärjestöihin kuulumattomissa yrityksissä. Järjestö vaatii, että mallin valmistelu irrotetaan kilpailukykysopimuksen toteutuksesta ja asian valmistelu lopetetaan.

Kilpailukykyneuvotteluissa tehtiin alkuvuonna linjaus, jonka mukaan järjestäytymättömille yrityksille taataan paikallisen sopimisen suhteen yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet suhteessa järjestäytyneisiin yrityksiin. Tämä on ollut elinkeinoelämän vuosikymmenien tavoite.

Työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kesken neuvoteltu kompromissi ei kuitenkaan vastannut SY:n odotuksia.

”Minusta tässä päätöksessä ei ole järkeä”, Sipilä sanoo Verkkouutisille.

Korjaus 2.6. kello 11.50: Toisin kuin jutussa kerrottiin, Suomen Laivanpäällystöliiton hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen kilpailukykysopimuksesta. Sen sijaan Suomen Varustamot ry:n hallitus ei hyväksynyt sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat