Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös: Tulevaisuuden­näkymät ovat huonot, jos epäonnistuu toisen asteen opintovalinnassa

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Lähes viisitoista prosenttia peruskoulun päättävistä nuorista jää pelkän peruskoulun varaan.
Lähes viisitoista prosenttia peruskoulun päättävistä nuorista jää pelkän peruskoulun varaan. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Tulevaisuudennäkymät ovat huonot, jos epäonnistuu heti ensimmäisessä opintovalinnassa peruskoulun jälkeen. Tuoreen väitöksen mukaan koulutuksen ulkopuolelle jääminen heikentää lähes kymmenen prosenttiyksikköä todennäköisyyttä sille, että nuori suorittaa ylipäänsä mitään toisen asteen tutkintoa.

Luvut ovat isoja. Lähes viisitoista prosenttia peruskoulun päättävistä nuorista ei suorita mitään toisen asteen tutkintoa, joten jokaisesta ikäluokasta noin 10 000 nuorta jää pelkän peruskoulun varaan.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa väittelevä Hanna Virtanen tutki taloustieteen väitöskirjassaan tekijöitä, jotka vaikuttavat toisen asteen tutkinnon suorittamiseen. Kävi ilmi, että suuri merkitys on sattumalla eli sillä, minkä vaihtoehdon yhteishaussa eteensä saa.

”Tutkimus osoittaa, että sillä on suuri merkitys, sattuuko hakija saamaan mitään koulutarjousta. Joka vuosi neljä prosenttia peruskoulun päättävistä jää yhteishaussa koulutuksen ulkopuolelle. Tämä tarjonnasta tuleva rajoite vaikuttaa toisen asteen suorittamiseen ihan suoraan”, Virtanen sanoo.

Seurauksena on vaara syrjäytyä työelämästä ja yhteiskunnasta yleisemminkin. Ilman koulutuspaikkaa jääminen kasvattaa riskiä siihenkin, että jättää opinnot kesken tulevaisuudessa.

”Jos oltaisiin kyetty antamaan juuri ja juuri ulos jääneille opiskelupaikka, oltaisiin saatu isompi joukko läpi koulutuksessa”, hän toteaa.

Jos saatu koulutuspaikka ei miellytä, on todennäköistä, että koulutus jää kesken. Siksi väitöksen mukaan on tärkeää, että ammatillista koulutusta on hyvin saatavilla. Tämä on tärkeää erityisesti peruskoulussa heikosti menestyneiden kannalta.

Kouluverkostoa on karsittu viime vuosina, koska on ajateltu, että keskittämällä saadaan säästöjä.

”Varmasti näin onkin koulutusmenojen kohdalla. Väitöskirjatutkimukseni kuitenkin näyttää, että koulutuksen tarjonnasta tulevat rajoitukset heikentävät koulutuksen suorittamista. Näin koulutusverkoston karsimisesta voikin seurata huomattavasti suurempia kustannuksia koulutuksen heikomman läpäisyn myötä.”

Myös opiskelijavalinnassa on Virtasen mukaan korjaamisen varaa.

”Opiskelijavalinnan muuttaminen olisi tärkeää. Aiemmin jo tiedettiin, että toiveiden rajoittaminen ja lisäpisteiden antaminen korkeista toiveista ei ole järkevää. Se panee strategisoimaan, mihin voisi päästä. Nämä ovat huonosti ennakoitavia asioita. Jotkut osaavat pelin paremmin kuin toiset. Se aiheuttaa eriarvoisuutta ja tehottomuutta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat