Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kolmas eurooppalaislapsi on ylipainoinen – Lastenlääkäri: Lapsen painoon voi puuttua lapselta salaa

Tuore raportti arvioi, että ylipainoisia lapsia on maailmassa vuonna 2025 jo 70 miljoonaa. Nyt heitä arvellaan olevan noin 41 miljoonaa.

Kotimaa
 
Marja Airio / Lehtikuva
Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä osa lasten painonhallintaa.
Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä osa lasten painonhallintaa. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Lasten ja nuorten ylipaino on yleistynyt länsimaissa nopeasti. Tuoreen raportin mukaan joka kolmas 6–9 -vuotias eurooppalaislapsi on ylipainoinen tai lihava.

Suomessa yli 12-vuotiaista lapsista joka neljäs on ylipainoinen.

Euroopan gastroenterologien eli vatsaelinten sairauksiin erikoistuneiden lääkäreiden yhdistys on raportissaan huolissaan lasten ylipainon lisääntymisestä. Raportti arvioi, että ylipainoisia lapsia on maailmassa vuonna 2025 jo 70 miljoonaa. Nyt heitä arvellaan olevan noin 41 miljoonaa.

Raportista kertoi brittilehti Guardian.

Ylipaino aiheuttaa terveysriskejä jo lapsille ja nuorille. Verenpaine nousee lapsillakin painonnousun myötä ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ovat yleisiä lihavilla nuorilla.

Lasten ja nuorten lihavuutta hoitavalla lastenlääkärillä Outi Hollolla on kuitenkin hyviä uutisia.

”Jos lihavan teini-ikäisen paino saadaan normaaliksi, terveysriskit nollaantuvat. Nuorena aikuisena hänellä ei ole sen isompaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen kuin muillakaan, jos hän pysyy normaalipainoisena”, Turun Lasten ja nuorten polikinikassa työskentelevä Hollo sanoo.

”Tämä on lohdullinen ja mullistava asia. Mitään ei siis ole menetetty vielä lapsuus- tai nuoruusvuosina.”

Hollon mukaan lapsen ylipainoon kannattaisi puuttua varhain, sillä ennaltaehkäisy on lihavuuden hoitoa helpompaa.

”Ennaltaehkäisy on tärkeää, koska lihavuus on usein pysyvää ja laihduttaminen on niin vaikeaa.”

Jos lapsi on ylipainoinen, tavoitteena ei ole laihdutus vaan se, että lapsen paino vakiintuu. Tällöin pituuskasvu korjaa ylipainon. Lapsen painon ei siis tarvitse laskea.

Hollon mukaan leikki- ja alakouluikäisten lasten ylipainoa voi myös hoitaa niin, että lapsi ei tiedä asiasta mitään. Tärkein korjausliike on hänen mukaansa säännöllinen arkirytmi.

”Jos pieni lapsi on lihava, taustalla on usein syystä tai toisesta epäjärjestyksessä oleva arki. Silloin lähdetään liikkeelle päivärytmin korjaamisesta.”

”Jos säännöllistä ateriarytmiä ei ole, syöminen muuttuu helposti välipalapainotteiseksi naposteluksi. Välipaloja on vaikea pitää terveellisinä.”

Lapsen ja nuoren painonhallinta vaatii Hollon mukaan usein koko perheen sitoutumista muutokseen. Hän suosittelee sitä, vaikka ylipaino-ongelmia ei olisi muilla kuin yhdellä lapsella.

”Joskus tapaan vanhempia, jotka sanovat, että perheessä on myös laihoja lapsia, jotka saavat syödä, mitä haluavat. Vastaan siihen, että terveellinen kotiruoka tekee hyvää laihallekin lapselle. Ei hänkään joka päivä karkkia tarvitse.”

Teini-ikäisille potilailleen Hollolla on tapana puhua siitä, että paino on kiinni sekä geeneistä että elintavoista. Toisille hoikkana pysyminen on paljon helpompaa kuin toisille.

”Sanon myös, että ei sinun arvosi ihmisenä ole painosta kiinni. Minun tehtäväni on kuitenkin auttaa painoasioissa, että pysyisit terveenä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat