Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Turhat gynekologi­käynnit vähenisivät kelakorvausten poiston myötä

Naisten ei tarvitse rampata vuosittaisissa tarkastuksissa, sanovat lääkärit.

Kotimaa
 

Gynekologisia rutiinitarkastuksia ei jatkossakaan pitäisi sisällyttää julkiseen palveluvelvoitteeseen, sanoo professori, osastonylilääkäri Oskari Heikinheimo Husin Kätilöopiston sairaalasta.

”Mikään tutkimusnäyttö ei tue sitä, että oireeton nainen tarvitsisi vuosittaista gynekologista tarkastusta. Eivät miehetkään käy vuosittain urologilla puhumattakaan siitä, että terve ihminen kävisi neurologilla. Toki jos oireita on, ne pitää totta kai selvittää.”

Heikinheimon mukaan naisia on ohjannut vuosittaisiin käynteihin Suomen terveydenhuoltojärjestelmän käytäntö, jonka mukaan esimerkiksi ehkäisytabletteja tai hormonikorvaushoitoa käyttävien tulee uusia reseptinsä vuosittain.

”Reseptin voi kyllä uusia muutenkin. Nyt ollaan päästy eroon myös vuosittaisista papakokeista. Nyt kunnan on järjestettävä seulonta viiden vuoden välein. Sote-uudistuksessa tämä säilynee, vaikka järjestävä taho muuttuisikin. Seulonnassa käyminen on tärkeintä, ja jos tulokset ovat kunnossa, ei ole tarvetta rutiininomaisille tarkastuskäynneille.”

Myös ylilääkäri ja professori Seija Grénman Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikalta sanoo lääkärikunnan olevan lisääntyvässä määrin sitä mieltä, että oireeton nainen, jolla ei ole riskitekijöitä gynekologisiin sairauksiin, ei tarvitse vuosittaista tarkastusta. Grénman on Suomen Gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja. Sopiva käyntiväli riippuu Grénmanin mukaan esimerkiksi naisen iästä.

Heikinheimo uskoo, että kelakorvausten poisto yksityisistä lääkärikäynneistä vähentäisi osaltaan lääkärikäyntejä tai ainakin saisi osan naisista pohtimaan tarkastuksen tarpeellisuutta.

Peruskäynnin hinta yksityisellä gynekologilla vaihtelee 75–90 euron välillä, ja kelakorvaus siitä on nykyisellään 13,5 euroa.

”Korvaukset ovat laahanneet käyntimaksujen perässä jo vuosia, joten pidän epätodennäköisenä, että niiden poistaminen vaikuttaa merkittävästi käyntien määrään. Käynnistä maksetaan jo nyt suurin osa itse”, Grénman puolestaan sanoo.

Professori Hannu Martikainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta on toista mieltä. Hänen mukaansa korvauksen poistamisesta saattaa tulla osalle ihmisistä kynnyskysymys.

”Täytyy muistaa, että usein gynekologin vastaanotolla tehdään ultraäänitutkimus, jolloin kela-korvauksen merkitys korostuu. Varsinkin Pohjois-Suomessa näin voi olla, kun nykyiselläänkin asiakkaat kovasti miettivät mihin heillä on varaa.”

Nykyään julkisella puolella erikoissairaanhoitoon pääsee lääkärin lähetteellä. Vuosittaisia gynekologisia tarkastuksia ei julkisella puolella tehdä lukuun ottamatta niitä potilaita, joilla on seurantaa vaativa sairaus.

”Jos on sairauden epäily tai oire, hoitoon kyllä pääsee, pahanlaatuista sairautta epäillessä nopeammin. Toki alueellisia eroja voi olla”, toteaa naistentautien ja synnytysten vastuualuejohtaja Kirsi Kuismanen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Grénman uskoo, että potilaan pääsy naistentautien lääkärille saattaa tulevaisuudessa jopa parantua. Hänen mukaansa polikliiniset palvelut, jotka eivät edellytä kalliita tukipalveluita kuten kuvantamista, saattavat jopa lisääntyä.

”Vaativien palvelujen saamiseenkaan tuskin tulee mitään merkittävää muutosta. Esimerkiksi synnytysten hoitaminen edellyttää anestesiologin ja lastenlääkärin palveluja. Niin vankkaa tukipalvelua ei todennäköisesti aleta varustamaan yksityissektorille. Sama koskee myös esimerkiksi syöpäleikkauksia tai vaikeita endometrioosileikkauksia.”

Grénmanin mukaan näköpiirissä ei ole, että tietotaitoa olisi tarkoitus siirtää pois julkisen puolen erikoissairaanhoidosta.

”Uskon, että pitkällä tähtäimellä uudistusten edetessä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välinen raja madaltuu ja potilaan polku hoitoon helpottuu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat