Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesä alkoi viikon keskimääräistä aiemmin – avomaan varhaisperuna saapuu jo myyntiin

Terminen kesä on alkanut suurimmassa osassa maata. Ero on suuri verrattuna viime vuoden koleaan kevääseen.

Kotimaa
 
Sara Aaltio / HS
Sevgi Özkahveci myy Porvoossa kasvatettuja varhaisperunoita Helsingin Kauppatorilla.
Sevgi Özkahveci myy Porvoossa kasvatettuja varhaisperunoita Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Sara Aaltio / HS
Fakta

Alkukesä on varhaiskasvisten aikaa

 Ensimmäiset kotimaiset varhaisvihannekset tulevat myyntiin toukokuussa.

 Myös ensimmäiset varhaisperunat nostetaan silloin.

 Uusia tuoteryhmiä tulee myyntiin viikoittain. Esimerkiksi ensi viikolla odotetaan harson alla kasvaneita varhaisia kukka- ja kiinankaaleja.

 Varhaisvihannesten tuotannon huippu on juhannuksen alla.

Kesä alkoi tänä vuonna runsaan viikon aiemmin kuin keskimäärin. Niin osoittavat Ilmatieteen laitoksen tilastot, jotka vertaavat tänä vuonna mitattuja lämpötiloja pitkän ajan keskiarvoon eli vuosiin 1981–2010.

Kesä tarkoittaa niin sanottua termistä kesää eli sitä, että vuorokauden keskilämpötila ylittää 10 astetta. Se on jo alkanut suurimmassa osassa maata.

Etuajassa on myös niin sanottu terminen kasvukausi, joka tarkoittaa yli viiden asteen keskilämpötilaa.

Kasvukausi on viikon etuajassa suurimmassa osassa maata, arvioi ProAgria. Vain maan pohjoisosissa kasvukausi on edennyt suunnilleen keskimääräistä tahtia.

Ero on suuri viime kevääseen, joka oli pitkään kolea. Tänä vuonna on mitattu jo kuusi hellehuippua, kun viime vuonna ensimmäinen hellepäivä oli kesäkuussa ja seuraavat kolme heinäkuussa.

Koleus heijastui myös kasvukauteen, joka oli myöhässä viikkoja jo juhannuksen aikaan. Ero ei ehtinyt kaventua kesän kuluessa.

Koko kesän mittaan kertynyt lämpösumma jäi viime vuonna alle pitkän ajan keskiarvon. Sen seurauksena monien kasvien tuleentuminen jäi syksyllä kesken, ja muun muassa taimistoilla, puistoissa ja kotipuutarhoissa koettiin isoja tuhoja.

Nyt vauhti näyttää toisenlaiselta. Kasveille tärkeä lämpösumma on alkanut kertyä vauhdikkaasti.

Viikonvaihteessa päästiin Jokioisilla jo lukemiin, jotka viime vuonna saavutettiin vasta kesäkuun puolivälissä.

Lämpösumma näyttää kehittyvän lähempänä kesän 2014 kuin kesän 2015 lukemia. Touko–kesäkuussa oli yhteensä 12 hellepäivää 2014.

Tavallista aikaisemmin tullut kevät on suosinut kasvien kehitystä. Luonto-Liiton ylläpitämästä kevätseurannasta ilmenee, että kielo ja tuomi kukkivat Suomessa tänä vuonna selvästi aiemmin kuin viime vuonna. Varhaisimmat havainnot molemmista tehtiin tänä vuonna jo 10. huhtikuuta mutta viime vuonna vasta 26. huhtikuuta.

Voikukka ja omenapuut ovat kukkineet runsaasti, ja toukokuu suosi myös maanviljelyä: kevätkylvöt ovat kesken enää Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, ProAgria kertoo.

Kesän myötä on saatu myyntiin ensimmäiset kotimaiset tuotteet. Nippusipulia ja leikkotilliä on ollut myynnissä toukokuun alusta, ja kotimainen varhaiskaali ehtii kasvaa korjuukokoon tällä viikolla, ProAgria kertoo. Ensi viikolla vuoroon tulee jäävuorisalaatti.

Sara Aaltio / HS
Aino Ketonen myy perunoita Helsingin Kauppatorilla. Varhaisperuna Timo on Perniöstä ja Annabelle Laitilasta. ”Varhaisperunoita on vielä vähän. Jos aikoo hankkia niitä, kannattaa lähteä liikkeelle aamulla”, hän suosittelee.
Aino Ketonen myy perunoita Helsingin Kauppatorilla. Varhaisperuna Timo on Perniöstä ja Annabelle Laitilasta. ”Varhaisperunoita on vielä vähän. Jos aikoo hankkia niitä, kannattaa lähteä liikkeelle aamulla”, hän suosittelee.

Mansikkakin on hyvässä vauhdissa. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ei odota mansikasta viime kesän hyvän tason kokoista satoa, mutta lähelle normaalia pitäisi silti päästä, jos olosuhteet eivät osoittaudu hankaliksi.

Avomaalla kasvavat mansikat kukkivat. Kasvihuoneissa tai kasvitunneleissa kasvaneet ovat ehtineet jo tehdä marjoja.

Kasvihuoneissa kasvaneita kotimaisia mansikoita on jo myynnissä ulkomaisten rinnalle.

Myös kotimaisen varhaisperunan pitäisi ehtiä viikonlopun juhliin.

Perunaa on nostettu lähinnä Turun seudulla, MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen kertoo. Myynnissä on ollut jo kasvihuoneissa kasvaneita perunoita.

”Varhaisperunan näkymät ovat oikein hyvät”, hän sanoo.

”Toukokuu on ollut kasvulle suosiollinen. Lämpöä ja aurinkoa on riittänyt.”

Nyt sanotaan helteelle heipat
Nyt sanotaan helteelle heipat
Torstaina on viimeinen hellepäivä, jonka jälkeen alkaa pidempi viileämpi jakso. Viileämpää säätä riittää ainakin ensi viikon ajan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat