Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australia sai nuorten asenteet muuttumaan pelottavilla tupakka-askeilla – varoituskuvat tulossa Suomeenkin

Jatkossa tupakka-askeissa on kuvia suusyövästä ja kuolevista ihmisistä.

Kotimaa
 
Daniel Munoz / Reuters
Australiassa tupakka-askit on lailla määrätty mahdollisimman luotaantyöntäviksi.
Australiassa tupakka-askit on lailla määrätty mahdollisimman luotaantyöntäviksi. Kuva: Daniel Munoz / Reuters

Suomeenkin halutaan tupakka-askit, joissa ei ole houkuttelevia värejä eikä logoja. Jos tällainen laki säädettäisiin, tupakka-askeista poistuisivat muun muassa tupakkamerkkien brändivärit.

Miltä uudenlaiset tupakka-askit sitten näyttäisivät? Mitä jäisi jäljelle, kun logot, brändivärit ja kaikki mainosmaisuus poistettaisiin?

Australiassa tilalle on laitettu rajuja varoituskuvia. Tältä näyttävät australialaiset tupakka-askit nykyisin.

Suomeen ja muihin EU-maihin on myös tulossa varoituskuvia.

Tältä näyttävät EU-maiden varoituskuvat.

Euroopan unioni
Tupakointi vahingoittaa lapsiasi, kerrotaan EU:n varoituskuva.
Tupakointi vahingoittaa lapsiasi, kerrotaan EU:n varoituskuva.
Euroopan unioni / BROMEN Katja (SANTE)
EU-maissa otetaan käyttöön muun muassa tällaiset kuvavaroitukset tupakka-askeihin.
EU-maissa otetaan käyttöön muun muassa tällaiset kuvavaroitukset tupakka-askeihin.

Muut EU-maissa käyttöön tulevat varoituskuvat löytyvät täältä.

Uudet varoituskuvat tulevat käyttöön vähitellen ensi vuoden toukokuuhun mennessä. Pohjoismaiset syöpäjärjestöt toivovat lisäksi, että kaikissa Pohjoismaissa kiellettäisiin tupakka-askeista myös logot ja brändivärit.

Logot ja brändivärit kieltävä laki on voimassa Australiassa, ja useissa muissa maissa sitä valmistellaan. Ranskassa, Britanniassa ja Irlannissa lainmuutos on jo pitkällä. Norjan hallitus on ilmoittanut antavansa lakiesityksen tänä vuonna.

Syöpäjärjestöjen ylilääkärin Eeva Ollilan mukaan vähemmän houkuttelevat tupakka-askit olisivat tärkeitä etenkin lapsia ja nuoria ajatellen.

”Vain harva aloittaa tupakoinnin aikuisena. Kaikkein tärkeintä onkin suojella lapsia ja nuoria tupakoinnin aloittamiselta. Jos tupakoinnin aloittaa, polttaa usein koko ikänsä”, Ollila sanoo.

Ollilan mukaan askin väreillä ja logoilla on tarkoitus houkutella erityisesti lapsia ja nuoria, ja siinä ne toimivat loistavasti.

Britanniassa on tutkittu lasten mielikuvia värikkäistä tupakka-askeista. Lapset kommentoivat pakkauksia muun muassa näin: ”Olisi kiva leikkiä tällä”, ”Tyttömäinen. Pidän siitä.” ”Saa sinut tuntemaan kuin olisit onnen ihmemaassa.”

Australiassa tupakka-askeihin on laitettu varoituskuvia vuodesta 2012. Sekä nuorten että aikuisten tupakointi on sen jälkeen vähentynyt. Suuntaus oli tosin laskeva jo ennen lainmuutosta, joten sen merkitystä on vaikea arvioida.

WHO on tehnyt koosteen tutkimuksista, joissa arvioidaan Australian lain käytännön vaikutuksia. Sen mukaan logottomat tupakka-askit vähentävät tupakoinnin houkuttelevuutta ja lisäävät haluja lopettaa tupakointi.

Ollila toivoo, että Suomeen saataisiin vastaava lakimuutos pikaisesti.

”Jos saadaan houkutteleva brändäys pois tupakka-askeista, meillä on koossa aika hyvä paketti lasten ja nuorten suojelemiseksi. Saatavuuttahan meillä onkin jo säädelty hinnan ja ikärajan avulla.”

Suomessa on parhaillaan etenemässä tupakkalain muutos, joka kieltää muun muassa mentolin maun tupakasta ja tuo askeihin EU-direktiivin määräämät kuvavaroitukset. Samaan lakiin suunniteltiin alunperin myös määräystä askien logo- ja mainoskiellosta.

Kielto jäi pois laista siksi, että sitä ei ehditty valmistella tarpeeksi. Juuri nyt muutosta ei ole valmisteilla, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat