Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus paljastaa tänään, paljonko verot kevenevät, jos kiky-sopimus syntyy

Hallitus hioo päätöstä kiky-sopimuksen veroporkkanaksi torstaina. Veroalepäätös koskisi vain vuotta 2017.

Kotimaa
 
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg

Hallituksen on määrä päättää kilpailukykysopimuksen kylkeen luvatusta veroporkkanasta torstaina aamupäivällä. Veronkevennyksen ehto kuitenkin on, että Metalliliitto ja Palvelualojen Ammattiliitto (PAM) hyväksyvät lopullisesti neuvottelutuloksen.

HS:n tietojen mukaan hallitus paljastaisi torstaina vain vuodelle 2017 kaavaillut verokevennykset. Vuoden 2018 ja 2019 veroratkaisut päätettäisiin myöhemmin.

Verokevennyksistä liikkui keskiviikkona erilaisia arvioita, koska hallituspuolueiden kesken ei asiasta oltu vielä sovittu. HS:n tietojen mukaan suuruusluokka olisi ensi vuodelle 300–400 miljoonaa euroa.

Veroalen suuruuteen vaikuttavat kiky-sopimuksen kattavuus ja sen vaikutus julkisen talouteen. Rajoite on valtion talouden heikko tila.

Erimielisyyttä on ollut muun muassa siitä, kenelle kevennykset annetaan: palkansaajille vai kaikille kansalaisille.

Jos veroale annetaan vain kilpailukykysopimuksen piirissä oleville eli töissä käyville kansalaisille, summa olisi 300 miljoonaa. Jos verokevennyksiä annettaisiin myös eläkeläisille, opiskelijoille ja työttömille, summa kasvaisi satakunta miljoonaa.

Tavoite on, että verokevennykset korvaisivat palkansaajille ainakin kiky-sopimuksesta aiheutuvat verojen kiristykset.

Töissä käyvien verorasitus kasvaa, koska sopimus leikkaisi yritysten sosiaaliturvamaksuja ja siirtäisi ne palkansaajien kontolle.

Veronkevennyksillä hallitus varmistaisi, että palkansaajien ostovoima säilyy ainakin ennallaan.

Kaikkien kansalaisten ostovoimaa lisäisi kuitenkin inflaatiopaineiden hidastuminen kiky-sopimuksen ansiosta.

Koska palkat eivät ensi vuonna nouse ja yritysten kustannuspaineet hellittävät, valtiovarainministeriössä arvioidaan, että ostovoima lisääntyisi hidastuvan inflaation vuoksi jopa 400 miljoonaa euroa.

Päättäjät olivat keskiviikkona niukkasanaisia, koska sopimustakaan ei vielä ollut.

”Tavoitteena on sopimus. Osana sopimusta ovat veronkevennykset, mutta niiden määrästä en halua sanoa mitään”, kuittasi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Talouden orastava kasvu olisi HS:n tietojen mukaan alkuvuonna jatkunut. Tilastokeskus julkistaa perjantaina ensimmäisen vuosineljänneksen kasvuluvut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat