Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus on Sipilän outo jättiprojekti

Suomesta on vaikea löytää henkilöä, joka uskaltaisi täysin palkein kehua kilpailukykysopimusta, kirjoittaa Teemu Luukka.

Kotimaa
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg

Kilpailukykysopimus eli kiky on ollut outo jättiprojekti jo siitä lähtien, kun tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk) alkoi runnoa sitä kasaan 13 kuukautta sitten – siis jo ennen kuin hallitusta oli edes muodostettu.

Sopimukseen on kietoutunut valtava määrä odotuksia, valtapelejä ja ideologisia toiveita. Ilmeisesti liikaakin, sillä välillä tuntuu, että ihmiset ovat tulleet niin sanotusti hulluiksi tai ainakin he toimivat joltisenkin odottamattomalla tavalla.

Keskiviikkona tästä saatiin kaksi esimerkkiä.

Jälleen kerran työmarkkinakoneisto ammattiliitto Pam etujoukoissaan nosti esille, että hallituksen pitää alentaa veroja miljardilla eurolla. Muuten tehdään se, mistä on tullut vuoden aikana eräänlainen kansanhuvi: kiky nurin.

Eräs virkamies kuvaili veronalennuspuheita niin, että Suomi on maa, jossa ammattiliitto Pamin vasemmistosiipi vaatii myös rikkaille veronkevennyksiä, joita kokoomus jarruttelee. Aikaisemmin demarivetoiset liitot eivät ole vaatineet veronalennuksia ainakaan yhtä äreästi kuin nyt. Perusporvarihallitukselta niitä voi pyytää, etenkin kun pääministeri on mennyt niitä huolimattomasti lupailemaan.

Toisesta päivän tapauksesta vastasi Suomen yrittäjät (SY). Järjestö on vuosikymmeniä vaatinut, että järjestäytymättömien yritysten pitää järjestäytyneiden yritysten lailla saada sopia työpaikoilla työehdoista työehtosopimusten puitteissa.

Kilpailukykysopimuksessa tämä olisi merkittäviltä osin toteutunut.

Suomen yrittäjille se ei käynytkään, vaan nyt yrittäjät ovat nousseet lähes kapinaan uudistuksen takia, koska siinä luottamusmiehen asema on liian vahva. Nyt uudistusehdotus pyyhitään pois lakiesityksestä. ”Minusta tässä päätöksessä ei ole järkeä”, pääministeri Sipilä luonnehti SY:n ratkaisua eduskunnassa Verkkouutisille.

Hyvin suomalaista mutta myös outoa on se, että kilpailukykysopimuksesta ovat neuvotelleet sadat ihmiset useita tuhansia tunteja, mutta maasta on vaikea löytää henkilöä, joka uskaltaisi täysin palkein kehua sitä.

Ei, vaikka tiettävästi missään muualla Euroopassa ei ole kyetty sopimalla alentamaan työvoimakustannuksia näin laajasti. Ja yritysjohtajat ne vasta napisevatkin. Riittämätön, joten huono sopimus.

Jos sopimus joskus syntyy, pääministeri Sipilä tuskin uskaltaa edes hymyillä, vaikka hän on ajanut sopimusta samalla sitkeydellä kuin merten tyrskyissä saalista jahtaava isokihu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat