Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silja Symphonyn pahoinvointiepidemian syy on ehkä norovirus – viisi sairastui torstaina

Potilas- ja pintanäytteistä on löytynyt norovirusta. Laivalla sairastuneiden joukossa on pomarkkulaisen koulun 9-luokkalaisia, jotka olivat Tukholman-risteilyllä luokkaretkellä alkuviikosta.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Silja Symphonylla on meneillään pahoinvointiepidemia. Tautia ja sen aiheuttajaa ei ole vielä pystytty toteamaan.
Silja Symphonylla on meneillään pahoinvointiepidemia. Tautia ja sen aiheuttajaa ei ole vielä pystytty toteamaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Silja Symphonyn laivaepidemian on saattanut aiheuttaa norovirus, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos tiedotteessa.

Sairastuneista otettiin laivamatkan jälkeen näytteitä, ja kahdesta potilasnäytteestä löytyi norovirus. Helsingin epidemiaselvitystyöryhmä on tehnyt laivalla tarkastuksen ja ottanut laivalta näytteitä elintarvikkeista, vedestä ja pinnoilta. Yhdessä pintapuhtausnäytteessä on todettu norovirus, joka kuuluu THL:n tyypityksissä yleisimpien todettujen norovirusten ryhmään.

THL ei ole vielä saanut potilasnäytteitä tyypitettäväksi. Tyypitystutkimuksilla pyritään selvittämään vastaavatko potilas- ja pintanäytteiden löydökset toisiaan. Epidemian selvitys jatkuu, ja tämän viikon aikana laivalla matkustaneille tehdään kyselytutkimus altisteiden kartoittamiseksi.

THL:n mukaan laivassa on entisestään tehostettu puhdistustoimia toimenpideohjeen mukaisesti, ja matkustajia on muistutettu hyvästä käsihygieniasta.

Viikonloppuna alkanut pahoinvointiepidemia Silja Symphony -aluksella jatkui yhä torstaina, mutta laantui hieman.

”Yö oli rauhallinen, mutta aamulla kello kymmenen jälkeen saimme tiedon, että neljä miehistön jäsentä sairastunut ja yksi matkustaja ilmoittanut oireista”, kertoo Tallink Silja Linen viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Sairastunut matkustaja on lähtenyt Helsingin-risteilylle Tukholmasta tiistai-iltana ja palasi Tukholmaan torstaiaamulla.

Keskiviikkona Helsingistä lähteneet matkustajat eivät vielä olleet ilmoittaneet oireista. Taudin itämisaika on kuitenkin Nöjdin mukaan sen verran pitkä, että todellinen tartuntatilanne Helsingistä lähteneiden osalta tiedetään vasta myöhemmin.

”Tyypillisesti oireet ovat tulleet toisen laivalla vietetyn yön aikana”, hän sanoo.

Keskiviikkona aamulla Suomeen Tukholmasta saapuneista matkustajista uusia tapauksia oli Nöjdin mukaan tullut ”muutamia kymmeniä”.

Laivalla sairastuneiden joukossa on pomarkkulaisen koulun 9-luokkalaisia, jotka olivat Tukholman-risteilyllä luokkaretkellä alkuviikosta. 22 oppilasta ja kolme valvojaa palasivat keskiviikkona Suomeen, ja paluumatkan aikana viisi oppilasta sairastui, kertoo Pomarkun yhteiskoulun rehtori Jussi Heervä.

Tartuntariskin vuoksi kouluterveydenhuolto on ohjeistanut, että sairastuneiden oppilaiden ei tule osallistua kevätjuhlaan, joka olisi siis ollut heidän peruskoulutaipaleensa viimeinen. Sen sijaan ne, jotka olivat laivalla mutteivät sairastuneet, voivat osallistua juhlaan normaalisti, kertoo Heervä.

Luokan sairastumisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Epidemia todettiin viime viikonloppuna, kun ruotsalaiset salibandyjuniorit sairastuivat pahoinvointiin Silja Symphonilla. Keskiviikkona laivayhtiö sai ilmoituksia ainakin 20 hytissä matkustaneilta ihmisiltä.

”He olivat todennäköisesti samat matkustajat, jotka pari päivää sitten lähtivät Helsingistä matkaan kohti Tukholmaa. Tauti oli itänyt matkan aikana, ja sitten he sairastuivat”, Nöjd arvelee.

Laivalla on käynnissä tehostettu siivous. Nöjdin mukaan ”saastuneet hytit ovat pois käytöstä”. Laivalla on käynyt myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiolääkäreitä.

”Tilanne on käyty läpi THL:n tartuntatautilääkärin ja Helsingin epidemiaselvitystyöryhmän edustajan kanssa. Heidän mukaansa laivalla on toimittu erittäin hyvin ja tehty tarvittavat toimenpiteet. Ei ole ohjeistettu, että olisi tarvetta poistaa laivaa liikenteestä”, Nöjd sanoo.

Yhdistävää tekijää sairastuneiden kesken ei ole löydetty.

”Erikoista, ettei ole mitään yhteistä. Hytit olivat eri kansilla, sairastuneissa on matkustajia ja miehistöä, he ovat eri ikäisiä, he ovat syöneet eri paikoissa . . .”, Nöjd luettelee.

Tallink Silja tiedotti asiasta keskiviikkona matkan varanneille. Noin tuhannesta varanneesta 300 perui matkansa.

Laivalla on myös paluumatkustajia, ja Nöjd arvelee, että yhteensä keskiviikkona Tukholmaan lähteneellä laivalla on noin 1 300 matkustajaa.

”Perjantaina katsotaan, mikä on tilanne eli tuleeko lisää tapauksia ja tiedotetaan tarvittaessa uusille matkustajille”, hän sanoo.

Tärkein epidemian pysäyttäjä ovat Nöjdin mukaan matkustajat itse.

Laivalla on saatavilla käsidesiä, mutta pelkästään se ei auta ärhäkästi leviävään virukseen. Nöjd korostaa käsien pesun merkitystä kierteen katkaisemisessa.

”Tärkeintä olisi, että ihmiset pesisivät käsiään lämpimällä vedellä ja saippualla ja kuivaisivat kätensä hyvin”, hän sanoo.

Tallink Silja Line tiedotti torstaina THL:n norovirustiedotteen jälkeen, että edellisen viikon sunnuntaista lähtien noin 150 ihmistä on saanut vatsataudin oireita. Oireiden saaneiden joukossa on matkustajia ja miehistön jäseniä.

Helsingin ja Tukholman laivaterminaaleja Tallink Silja Linen mukaan siivotaan ja desinfioidaan joka päivä. Laivalla lasten leikkipaikka on suljettu desinfioinnin ajaksi, ja miehistön kuntosali on pois käytöstä.

Epidemiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat