Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uimavedet ovat nyt poikkeuksellisen lämpimiä

Lämpimästä vedestä pitävän kannattaa lähteä nyt uimaan, sillä viilenevä sää jäähdyttää myös uimavesiä.

Kotimaa
 
Irene Stachon / Lehtikuva
Ihmiset nauttivat hellesäästä Hietaniemen uimarannalla Helsingissä toukokuussa.
Ihmiset nauttivat hellesäästä Hietaniemen uimarannalla Helsingissä toukokuussa. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Lämmin toukokuu nosti uimavesien lämpötilat poikkeuksellisen korkeiksi, kertoo Suomen ympäristökeskus. Ennätykset ovat menneet rikki monin paikoin.

Järvien pintavedet ovat nyt keskimäärin 18–20-asteisia eli huomattavasti lämpimämpiä kuin tähän aikaan keskimäärin. Vedet ovat uimalämpimiä pohjoista myöten: Sodankylän Unarin vesi on jo 15-asteista ja Inarijärvi Nellimissäkin jo 13-asteista.

Päijänteellä mitattiin keskiviikkona 20 asteen lämpötiloja pintavesissä muun muassa Sysmässä, ja Saimaan vesi oli Lauritsalassa lähes yhtä lämmintä.

20 asteeseen päästiin myös Längelmävedellä Kangasalan Kaivannossa sekä Näsijärvellä Kyrönlahdessa. Lohjanjärven vesi oli keskiviikkona 19-asteista ja Tuusulanjärven 20-asteista.

Ennuste lupaa viileämpiä vesiä, sillä sään muuttuminen aiempaa epävakaisemmaksi jäähdyttää myös uimavesiä.

Myös merivedet lämpenivät aurinkoisen sään myötä. Meriveden lämpötilaa ei mitata yhtä monesta paikasta kuin järvivesien, vaan tiedot tulevat Ilmatieteen laitoksen neljästä poijusta. Ne ovat eri merialueilla ulkona merellä.

Suomenlahden vesi oli poijun mukaan 15,8-asteista torstaina aamupäivällä. Matalissa ja suojaisissa lahdissa ja poukamissa se on todennäköisesti paljon lämpimämpää.

Pohjoisen Itämeren vesi oli lähes 14-asteista, Selkämeren 11-asteista ja Perämeren 4-asteista.

Uimarantojen veden laatu on Suomessa erittäin hyvä, kertoo Euroopan ympäristökeskuksen vuotuinen raportti. Suurin osa Suomen luokitelluista uimavesistä, peräti 97 prosenttia, kuului viime vuonna kahteen parhaaseen luokkaan.

Vedet olivat siis erinomaisia tai hyviä. Vain kahden uimarannan vesi ei täyttänyt vaatimuksia. Määrä oli pienempi kuin vuonna 2014, jolloin tällaisia rantoja oli viisi.

Raportissa on mukana 301 uimarantaa, joista 224 oli sisävesien rannoilla ja loput meren rannalla.

Vesien lämpeneminen ei ole vielä tuonut mukanaan levämassoja. Ympäristökeskuksen leväseuranta on havainnut levää vasta yhdessä paikassa, Köyliönjärvellä. Siellä on toistaiseksi hieman levää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat