Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaasujalka herkässä tietyömaiden kohdalla – ratsiassa kortti voi lähteä tunnin aikana yli kymmeneltä kuljettajalta

”Kun kuulemme, että jossain kohdassa nopeudet ovat karanneet, lähdemme paikalle”, poliisi kertoo.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tietyömaiden ohi ylinopeudella ajavat autot aiheuttavat hengenvaaran työntekijöille.
Tietyömaiden ohi ylinopeudella ajavat autot aiheuttavat hengenvaaran työntekijöille. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Autoilijoiden piittaamattomuus tietyömaiden kohdalle määrätyistä alennetuista ajonopeuksista on poliisin mukaan yleistä.

Komisario Ilkka Kantolan mukaan on tavallista, että Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen valvontaiskuissa menettää ajokorttinsa tunnin aikana pahimmillaan yli kymmenen autoilijaa siksi, että ajaa tietyömaan kohdalla ylinopeutta.

”Siitä lähtien, kun Länsi-Uudenmaan poliisilaitokseen perustettiin liikennesektori vuoden 2014 alussa, hyllylle on joutunut tietyömaakohdilla ylinopeutta ajaneilta yli sata ajokorttia.”

Kantola arvelee, että erityisesti vilkasliikenteisillä väylillä autoilijoiden on vaikea mieltää tietyömaiden vaativan erityistä varovaisuutta.

”Tämä pätee erityisesti sellaisilla työmailla, joissa tehdään töitä vain ajoittain ja taukoa voi olla useitakin päiviä.”

Pahimpia tällaisia kohteita on Länsi-Uudenmaan poliisin alueella Länsiväylällä ja Turunväylällä.

Kantolan mukaan poliisi kohdistaa tietyömaiden valvonnan useimmiten paikoille, joilla liikkuu tietyöntekijöitä tai koneita.

”Meidän alueellamme valvontaiskuja ei ole aivan joka viikko, mutta kun kuulemme, että jossain kohdassa nopeudet ovat karanneet, lähdemme paikalle”, Kantola kertoo.

Pahimmillaan poliisi saa tunnin aikana kiinni viidenkympin nopeusrajoitusalueella yli kolmekymmentä autoilijaa, joiden ajonopeus ylittää 85 kilometriä tunnissa, Kantola kertoo.

”Suurin kiire näyttää olevan niillä, jotka ajavat töistä kotiin.”

Ajokortin hyllyttämispäätökseen vaikuttavat päiväsakkojen määrän lisäksi muun muassa tapahtumahetken keli ja muut olosuhteet. Yleisen säännön mukaan kortti hyllytetään aina, kun rangaistuksen suuruus ylittää 20 päiväsakkoa.

”Törkeät liikenteen vaarantamiset käsitellään oikeudessa. Tällöin puhutaan yli vuodenkin kortittomuudesta.”

Yhden tietyökohdan valvonta vaatii 8–10 poliisin työpanoksen.

”Jos poliisien määrä olisi pienempi, liikenneturvallisuus kärsisi jonojen pidentyessä. Esimerkiksi monikaistaisella moottoritiellä jo pelkästään autoilijoiden turvallinen pysäytys sitoo työvoimaa”, Kantola sanoo.

Samalla hän muistuttaa, että Länsi-Uudenmaan poliisilla on Suomen pienin liikennesektori.

Valistus ei Kantolan kokemusten mukaan muuta suomalaista ajokulttuuria. Vanhat tavat vallitsevat hänen mukaansa myös muun muassa kaistanvaihtajien kohtelussa. ”Vetoketjujärjestelmä” vähentäisi ruuhkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat