Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Suomalaiset kuluttajat jakautuvat kahtia – joka neljäs ei usko, että valinnoilla voi vaikuttaa

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen ajattelee ostoksilla tuotteen ympäristöystävällisyyttä ja sosiaalista vastuullisuutta. Toisaalta neljännes vastaajista pitää edullista hintaa kaikkein tärkeimpänä.

Kotimaa
 
Anu-Elina Ervasti
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Reilun kaupan ruusuja. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan tuotteiden alkuperän ja taustojen selvittäminen kiinnostaa yhä useampia, ja vastuullinen kuluttaminen mielletään helpommaksi kuin aiemmin.
Reilun kaupan ruusuja. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan tuotteiden alkuperän ja taustojen selvittäminen kiinnostaa yhä useampia, ja vastuullinen kuluttaminen mielletään helpommaksi kuin aiemmin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Kyselyyn vastasi marraskuussa 1052 suomalaista, joiden ikä vaihteli 19 ja 74 vuoden välillä. Vastaajat kuuluivat kuluttajapaneeliin, joka vastaa rakenteeltaan Suomen väestöä.

 Vastaajille esitettiin 71 kuluttamisasenteisiin liittyvää väittämää ja heitä pyydettiin arvioimaan, ovatko he samaa mieltä. Lisäksi osallistujilta kyseltiin muun muassa kuluttamistottumuksista.

 Tuloksia syvennettiin yhdeksän tutkimushenkilön laajalla haastattelulla.

 Vastaavanlainen kysely tehtiin aiemmin vuonna 2013. Uusia tuloksia vertailtiin kahden vuoden takaisiin.

 Tutkimuksen tekivät Kuudes Kerros -designtoimisto sekä dosentti Arto O. Salonen. Tiedonkeruun toteutti Designtutkimus Helsinki -niminen tutkimustoimisto.

Yhä useampi suomalainen ajattelee ostoksilla tuotteen ympäristöystävällisyyttä, paikallisuutta ja sosiaalista vastuullisuutta, kertoo tuore kyselytutkimus.

Tiedostava Kuluttaja -kyselyssä tutkittiin runsaan tuhannen suomalaisen kulutustottumuksia ja asenteita. Vastaajat luokiteltiin vastaustensa perusteella kahdeksaan eri ryhmään.

Tutkimustulosten yhteenvedon mukaan enemmistö vastaajista näytti uskovan aiempaa enemmän omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Tuotteiden alkuperän ja taustojen selvittäminen kiinnosti yhä useampia, ja vastuullinen kuluttaminen miellettiin helpommaksi kuin aiemmin.

Syyt vastuullisiin valintoihin kumpusivat yhä useammin omista arvoista, eivät ulkopuolelta tulevista paineista.

Suurimmaksi yksittäiseksi ryhmäksi nousivat ne, joille hinta on ostopäätöksissä tärkeintä. Tähän ”sivullisiksi” nimettyyn ryhmään kuuluvat pitivät vastuullista kuluttamista tyypillisesti turhan kalliina eivätkä uskoneet, että heidän omilla toimillaan olisi vaikutusta asioihin. Ryhmään kuului neljännes vastaajista.

Tutkimukseen osallistuneen dosentti Arto O. Salosen mukaan suomalaiset kuluttajat näyttävät tulosten perusteella jakautuvan kahtia.

”Vastuullisuusajattelu on selvästi valtavirtaistumaan päin. Mutta on kiinnostavaa, että [kuluttamiseen liittyvä asennemaailma] on lähtenyt eriytymään myös toiseen suuntaan”, yliopettajana Metropoliassa työskentelevä Salonen pohtii.

Vastaavassa kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä lähes viidennes eli 19 prosenttia vastaajista kuului ”sivullisten” ryhmään, jota kiinnostaa ostoksilla hinta. Heille vastuullisuus ei ole tärkeä kriteeri. Tuoreissa tuloksissa tähän ryhmään sijoittuu jo 25 prosenttia eli joka neljäs.

”Ryhmä on kasvanut yllättävästi. Sinne on valunut väkeä sellaisista ryhmistä, joista vähän ajattelimme, että ne voisivat lähteä kasvamaan toiseen suuntaan”, Salonen arvioi.

Sen lisäksi, että varovaisten ja hintatietoisten kuluttajien osuus on lisääntynyt, vastuullisuuskysymyksiin heräilevien ”huolenpitäjien” osuus on vähentynyt 24 prosentista 15 prosenttiin.

Olisiko syynä yksinkertaisesti heikko taloustilanne?

Dosentti Salonen arvelee, että taloustilanteella ja turvattomuuden tunteella on merkitystä. Hän huomauttaa tosin, että kulutusvalintoihin vaikuttavat muutkin asiat kuin käytössä olevat varat.

”Aina ei mene niin, että vastuullisia valintoja tekevät ne, joilla on rahaa. Parikin ryhmää teki erittäin vastuullisia valintoja, vaikka heillä olisi pienet tulot”, Salonen sanoo.

Myös edullista hintaa arvostavat ihmiset kuluttavat tyypillisesti niukasti ja pohtivat kulutuspäätöksiä tarkkaan. Tähän ryhmään kuuluvista yli yhdeksän kymmenestä kertoi ostavansa uusia tuotteita yleensä vasta silloin, kun vanhat ovat rikki tai loppuun kulutettuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat