Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha-asioitaan voi hallita, vaikka muisti ja terveys hiipuvat

Täysi-ikäisten edunvalvontaa käsittelevä opas keskittyy etenkin ikääntyneiden pankki- ja vakuutusasioihin.

Kotimaa
 

”Kuka hoitaa talousasioitasi, jos et itse siihen kykene?”, on ydinkysymys Fine vakuutus- ja rahoitusneuvonnan kesäkuun alussa julkaiseman oppaassa Täysi-ikäisten edunvalvonta.

Ikääntyneiden ja muistisairaiden määrän kasvun myötä edunvalvontaan liittyvät pankki- ja vakuutusasiat tulevat yhä ajankohtaisimmiksi. Samalla kasvaa mahdollisuus tyytymättömyyteen eri osapuolien välillä. Finen opas neuvoo välttämään henkilökohtaiset talouskarikot ennakoinnin avulla.

”Keskusteluissa palveluntarjoajien ja ihmisten kanssa ilmeni tarvetta oppaan laatimiseksi. Nykyään ihmiset elävät pidempään ja ikääntymisen myötä voi tulla ongelmia muistiin liittyvissä asioissa. Eikä tämä ole vain ikääntyneiden ongelma, nuortenkin muisti voi heikentyä erinäisistä syistä”, kertoo Finen johtaja Erik Síren.

Oppaan esittelemä ratkaisu on edunvalvontavaltuutus.

Edunvalvontavaltuutus ei ole sama asia kuin edunvalvonta eli holhous. Suurin ero on, että etukäteen tehtävällä edunvalvontavaltuutuksella henkilö voi päättää, miten asioita hoidetaan kun itse ei siihen enää kykene.

”Tässä ihminen voi itse ennakoida ja suunnitella, että omat asiat saa hoidettua niin kuin itse haluaa. Voi valita, että kuka hoitaa ja miten hoitaa. Tätä mahdollisuuttahan ei sitten enää ole, jos henkilö ei enää ole toimintakykyinen.”

Edunvalvontavaltuutus voidaan rajata siten, että se koskee vain tiettyjä asioita.

”Edunvalvontavaltuutus voi olla kokonaisvaltaisempi, tai esimerkiksi vain talousasioiden hoitoon. Tärkeää on, että valtuutuksesta käy selvästi ilmi, mitä toimia valtuutettu voi tehdä.”

Täsmennyksiä oppaan laatimiseen Fine sai maistraatilta, oikeusministeriöltä ja Finanssialan Keskusliitolta.

Opas on luettavissa pdf-muodossa Finen sivuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat