Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhannuksen suosituimmat mökit on jo varattu – suomalaiset haluavat mökkiviikoltaan helppoutta, palveluita ja elämyksiä

Juhannukseksi vuokramökille haluavan kannattaa toimia nopeasti, sillä etenkin isot mökit ovat jo varattuja. Pienemmälle porukalle mökki saattaa löytyä helpommin.

Kotimaa
 
Eija Kontio / Lehtikuva
Kesämökki Pohjois-Pohjanmaalla.
Kesämökki Pohjois-Pohjanmaalla. Kuva: Eija Kontio / Lehtikuva
Fakta

Ulkohuussiin tyytyvä maksaa vähemmän

 Perinteisen järvenrantamökin vuokra kesäviikolle liikkuu 400 euron molemmin puolin. Viikonlopuksi mökin saa noin 250 eurolla. Tällaisessa mökissä on sähköt, lämmitys, takka ja ulkohuussi.

 Suihku, sisävessa ja juokseva vesi nostavat hintaa. Tällaisen mökin hinta on 800 euron molemmin puolin. Viikonloppu maksaa noin 500 euroa.

  Meren tai ison vesistön rannalla sijaitsevan huvilan viikkohinnaksi tulee selvästi yli 1 000 euroa. Tämän hintaluokan huvilat ovat yleensä yli 150-neliöisiä ja muun muassa rantasaunalla ja grillikatoksella varustettuja. Viikonlopun hinta on noin 700 euroa.

Lähteet: Lomarengas Oy:n myyntijohtaja Juha Purhonen, Gofinlandin liiketoimintapäällikkö Paula Jokisalo

Etenkin kesätapahtumien läheisyydessä sijaitsevat mökit varataan yleensä jo aikaisin keväällä. Mökkijuhannus on kuitenkin vielä mahdollinen, lupaa Suomen suurimman vuokramökkien välittäjän Lomarengas Oy:n myyntijohtaja Juha Purhonen.

”Asiakkaiden mielestä parhaat mökit on jo varattu, mutta tilaakin on, etenkin jos on valmis ajamaan pohjoisemmaksi.”

Juhannusmökin saadakseen täytyy olla valmis tinkimään, sanoo myös vuokramökkien markkinapaikkana toimivan Gofinlandin liiketoimintapäällikkö Paula Jokisalo.

”Hyvin epätodennäköistä on enää saada sellaista unelmien mökkiä, jossa kaikki kriteerit ovat kohdallaan.”

Purhosen mukaan pienille 2–4 hengen porukoille vapaita juhannusmökkejä löytyy vielä suhteellisen läheltä pääkaupunkiseutua, 200–300 kilometrin säteeltä Hämeestä, Varsinais-Suomesta ja Etelä-Savosta.

Isommille juhannusseurueille tarjontaa on etelässä vähemmän. Mökin voi vielä saada muun muassa Hämeen ja Etelä-Savon korkeudelta. Neljänsadan kilometrin päässä pääkaupunkiseudulta tarjontaa on jo huomattavasti enemmän.

Gofinlandin kautta tarjolla on 7 200 mökkiä. Lomarenkaan välitettävänä on tällä hetkellä 3 900 mökkiä.

Vuokraajalle juhannusviikonloppu on keskimäärin kalliimpi kuin heinäkuun viikonloppu, jolloin sesonki on kovimmillaan. Jos unelmien mökkiä ei löydy keskikesän juhlaksi, juhannuksen jälkeisellä viikolla myös hinta on edullisempi.

Mökille halajavan ei tarvitse jäädä tyhjin käsin loppukesälläkään. Purhosen mukaan Lomarenkaan kesästä on myyty 60 prosenttia, mutta esimerkiksi jokaiselle heinäkuun viikolle vapaita kohteita on noin parisataa lähes joka maakunnassa lukuun ottamatta Uudenmaan aluetta.

”Tarjontaa on vielä, sillä ihmiset ovat siirtäneet mökin varaamisen yhä lähemmäs loman alkua. Vaikuttaa siltä, että talouden epävarmuus heijastelee niin, ettei uskalleta tehdä varauksia, kun ei olla varmoja töistä ja lomista.”

Helppous, palvelut ja elämykset. Näihin tiivistyy Jokisalon ja Purhosen mukaan se, mitä suomalainen mökkiviikoltaan haluaa.

”Yhä enemmän halutaan kodin mukavuuksia: astianpesukonetta ja sisävessaa”, Jokisalo sanoo.

Toiveiden mökki sijaitsee lisäksi vesistön, mieluiten suuren järven tai meren, rannalla. Mökin keittiön ja olohuoneen varustuksen halutaan olevan omakotitalon luokkaa. Sauna, grilli ja pääkaupunkiseudun läheisyys ovat plussaa. Mökkeilyltä ei kaivata työleiriä vaan löhöilyä.

”Halutaan kalastella ja istua laiturin nokassa. Hieman yllättävää on ollut se, että ei välttämättä haluta enää eristäytyä vaan olla palvelujen lähellä”, Purhonen kuvaa.

Tästä kertoo Purhosen mukaan se, että matkailukeskuksissa sijaitseviin mökkeihin halutaan myös kesällä.

Mökkien vuokraajat ovat enimmäkseen lapsiperheitä ja pariskuntia. Jokisalo on huomannut, että ihmiset kaipaavat mökkilomaltaan myös elämyksellisyyttä ja kokemuksia.

”Halutaan harrastaa ja kokeilla uusia asioita, vaikka ollaankin mökillä. Vesistön läheisyys on tärkeää, mutta toinen tärkeä ja haluttu elementti on metsä. Erityisesti kaupunkilaislapsille metsän läheisyys saattaa nykyään olla jo itsessään elämys.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat