Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Emme enää voi olla EK:n apupuolue”, sanoo kokoomuksen johtoon pyrkivä Elina Lepomäki

Elina Lepomäki ei hyväksy väitteitä, että hän edustaisi puolueensa oikeaa laitaa.

Kotimaa
 
Kokoomuksen Lepomäki: Pientä ihmistä ei ole olemassakaan
Kokoomuksen Lepomäki: Pientä ihmistä ei ole olemassakaan
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki, joka pyrkii okoomuksen puheenjohtajaksi Petteri Orpon ja Alexander Stubbin ohella. Ohjelman juontavat HS:n Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.
Kuka?

Elina Lepomäki

 Syntynyt 1981 Helsingissä. Vietti osan lapsuudesta Saksassa.

 Asuu perheineen Espoossa.

 Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri.

 Kokoomuksen kansanedustaja ja puheenjohtajaehdokas.

 Nousi eduskuntaan kesken vaalikauden kesällä 2014, kun Jyrki Katainen nimitettiin Euroopan komission varapuheenjohtajaksi.

 Toimi aiemmin pitkään muun muassa rahoitusalalla sekä ajatushautomo Liberan tutkimusjohtajana.

Järjettömiä, älyllisesti epärehellisiä väitteitä. Leimakirveen heiluttelua. Absurdia ja pöyristyttävää.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) ei kerta kaikkiaan voi käsittää, miksi häntä pidetään kovana oikeistolaisena, ja kiihtyy kertoessaan, kuinka mediassa häntä on kutsuttu jopa äärioikeistolaiseksi.

Saksassa osan lapsuudestaan viettäneelle Lepomäelle äärioikeistolaisuus on erityisen loukkaava sana, sillä saksan kielen Rechtsextremist sisältää synkkiä mielleyhtymiä.

Hän selittää juurta jaksain, kuinka kansallissosialisteilla ja hänen kaltaisillaan arvo- ja talousliberaaleilla ei ole mitään yhteistä.

Lepomäki ei edes koe olevansa puolueensa oikealla laidalla.

”Vastustan Elinkeinoelämän keskusliiton erityisasemaa. Se ei ole suomalaisittain kovin oikeistolaista. Ajan sosiaaliturvamallia, joka on käytännössä perustulo. Se on kokoomuksen sisällä ihan muuta laitaa kuin perinteinen oikeistolaisuus”, Lepomäki aloittaa.

”Vastustan valtiokapitalismia, kuten valtion rahoittamia mittavia telakkahankkeita, mikä Suomessa on liitetty vahvasti myös oikeistoon. Mistä se leima tulee?” hän kysyy.

No mistä se tulee?

”Siitä, että olen systemaattisesti vastustanut työmarkkinoiden kartellisoitumista.”

Siis työehtosopimisten yleissitovuutta eli ammattiliittojen oikeutta neuvotella muiden kuin jäsentensä puolesta palkoista ja työehdoista.

Lepomäen ajattelussa neuvottelut käytäisiin yksilökohtaisesti työpaikalla, ja asioista voitaisiin sopia myös alan työehtosopimusten vastaisesti. Yritysten kilpailukyky paranisi ja työpaikkoja syntyisi.

Lepomäki ilmoittautui kokoomuksen puheenjohtajakisaan kaksi kuukautta sitten. Hän lähti kilpailuun pitkältä takamatkalta.

Vastaehdokkaat, istuva puheenjohtaja Alexander Stubb ja sisäministeri Petteri Orpo, ovat monin verroin tutumpia kokoomuslaisten keskuudessa.

Kahden kuukauden aikana Lepomäki on kiertänyt kenttää tehdäkseen itseään tutummaksi. Hänen mukaansa kiertäminen on ollut hyödyllistä ihan siitäkin syystä, että mielikuva ”kylmäkästä akasta” muuttuisi.

”Kävin näyttämässä, että kädenpuristuksesta ei saa jääshokkihoitoa.”

Kovan oikeistolaisen leima ei ole ainoa, joka Lepomäkeen on isketty.

Myös hänen kykyään johtaa puoluetta on epäilty. Häntä pidetään ideologisena ja joustamattomana.

”Minun mielestä siinä ei ole mitään pahaa, että on linja”, Lepomäki vastaa.

”Itse näkisin mieluummin, että politiikassa olisi enemmän ihmisiä, joilla on selkeä systeemi toiminnan taustalla. Samat ihmiset saattavat aivan pokkana sanoa, että pitää edistää elinkeinovapauksia, ja pitää samalla kiinni apteekkien monopolista.”

Puheenjohtajavaalissa on ennen kaikkea kyse johtajuudesta, mutta myös puolueen linjasta, Lepomäki katsoo. Linja alkoi hämärtyä jo kymmenen vuotta sitten.

”Meiltä on jo pitkän aikaa puuttunut johtajuutta. Johtajuus vaatii, että on visio siitä, millaista Suomea tavoittelemme. Tällä hetkellä puolueella ei ole visiota eikä strategiaa. Tämä näkyy tuloksessa.”

Jälleen päästään Lepomäen lempiaiheeseen, työmarkkinoiden joustojen lisäämiseen ja paikalliseen sopimiseen.

Vastapuolia ovat yhtä lailla ammattiliitot kuin Elinkeinoelämän keskusliitto EK:kin. Lepomäen mukaan yleissitovat työehtosopimukset hyödyttävät vain suuryrityksiä.

”Kokoomus ei enää jatkossa voi olla Elinkeinoelämän keskusliiton apupuolue. Meidän täytyy ajaa elinkeinovapautta ja sopimusvapautta työmarkkinoilla.”

Kokoomuslaiset valitsevat seuraavan puheenjohtajan Lappeenrannassa runsaan viikon kuluttua. Kannatuskyselyt ennakoivat vaalista sisäministeri Orpon ja puoluetta nykyisin johtavan Stubbin välistä kauppaa.

”En ole tässä tehdäkseni itselleni upeaa poliittista uraa. Jos olisin palkintovirkojen perässä, tuskin olisi lähtenyt ehdolle nyt”, hän sanoo.

”Minulla on vaihtoehtoja, enkä todennäköisesti ole seuraavaa 20 vuotta politiikassa.”

Ratkaiseeko puheenjohtajavaali sen, kuinka kauan politiikassa viihdyt?

”Ei tietenkään täysin, mutta joltain osin. Olen tietysti istuva kansanedustaja, ja kautta on kolme vuotta jäljellä. Siinä on jo tehtävää kylliksi. On hirveän vaikea sanoa, mitä sen jälkeen tapahtuu.”

Konkariedustaja Tiuri teki vaikutuksen nuoreen avustajaan

Kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Elina Lepomäki sai ensikosketuksensa politiikkaan kokoomuksen pitkäaikaisen kansanedustajan ja akateemikon Martti Tiurin avustajana. Tiuri teki 19-vuotiaaseen avustajaan vaikutuksen.

”Ihailin sitä, että hän oli täysin riippumaton poliittisesta hälinästä ja perusti kaiken politiikkaansa tutkittuun tietoon ja mielipiteisiin, jotka eivät välttämättä olleet valtavirtaa”, Lepomäki kertoo.

Lepomäellä on edelleen vankka usko asiantuntijuuteen.

Hän uskoo politiikkaan, jossa epäsuosittukin kanta on jaksettava perustella julkisuuteen kerta toisensa jälkeen, ja lopulta äänestäjät palkitsevat parhaan argumentin esittäjän.

”Meillä ei painoteta asiantuntemusta tarpeeksi, vaan luotetaan siihen, että virkamiehet osaavat”, Lepomäki sanoo.

”Kyllä he osaavat, mutta jos ministerillä ei ole asiantuntemusta ja hän on heikko johtaja, ministeriö on virkamiesten vietävissä. Mitä kansanvaltaa se on?”

Ei siis ole yllätys, että Lepomäen mielestä puoluejohtajankin pitää olla asiantuntija.

”Ei ole kyse siitä, että on paras asiantuntija jokaisessa asiassa. On oltava riittävän perehtynyt, jotta tietää, kuka on paras asiantuntija missäkin asiassa. Tähän liittyy myös se, että kykenee johtamaan.”

Lepomäen näkemystä politiikan tekemisestä on helppo kritisoida siitä, että se perustuu idealistiseen käsitykseen siitä, kuinka ihmiset jaksavat perehtyä politiikan asiakysymyksiin.

”Asiantuntijuus ei sulje pois sitä, että johtaja on hyvä myymään.”

Sirpa Räihä / HS
Työmarkkinoiden jäykät rakenteet ärsyttävät kansanedustaja Elina Lepomäkeä (kok).
Työmarkkinoiden jäykät rakenteet ärsyttävät kansanedustaja Elina Lepomäkeä (kok).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat