Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten 13 kuukauden vääntö päättyy? Kilpailukyky­sopimuksen kohtalosta päätetään tänään useissa kokouksissa

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus jatkavat vääntöä perjantaina.

Kotimaa
 
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Kiky-sopimuksen ratkaisuhetket ovat käsillä
Loppu häämöttää kilpailukykysopimuksen neuvotteluille. Yksi viikko ratkaisee paljon. Mutta mitä tapahtuu minäkin päivänä? Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikko: Uolevi Holmberg

Tänään perjantaina pitäisi ratketa, syntyykö 13 kuukautta neuvoteltu kilpailukykysopimus vai ei.

Sekin vaihtoehto on, että päätökset venyvät edelleen.

Markku Ulander / Lehtikuva
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies keskusjärjestöjohtajien tapaamisessa Eteläranta 10:ssä 1. kesäkuuta 2016.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies keskusjärjestöjohtajien tapaamisessa Eteläranta 10:ssä 1. kesäkuuta 2016.

Aamupäivällä kokoontuvat keskusjärjestöjen hallinnot päättämään sopimuksesta. SAK kokoontuu kello 9.30, Kuntatyönantajat kello 9.30, Akava 13 ja STTK 15. EK:n hallinto on koolla vasta illansuussa.

SAK:n kokouksessa ei sopimuksen synnystä voida sanoa vielä mitään lopullista, sillä SAK:n keskeisten liittojen Metalliliiton ja Pamin hallitukset kokoontuvat vasta SAK:n kokouksen jälkeen eli näiden puheenjohtajat eivät voi ottaa kantaa sopimukseen ainakaan sitovasti.

Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut venyivät torstaina myöhään, koska Metalliliiton oli vaikea hyväksyä Teknologiateollisuuden ehdotuksia. Osapuolet jatkavat neuvotteluja perjantaina aamulla.

Ilman tätä neuvottelutulosta kilpailukykysopimusta ei synny. Teknologiateollisuus neuvottelee myös useiden muiden liittojen kanssa, eikä niissäkään tule sopimusta ennen kuin Metallin sopimus on syntynyt. Teknologiateollisuuden sopimusten piirissä on 230 000 työntekijää.

Jukka Gröndahl / HS
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto työhuoneellaan tiistaina.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto työhuoneellaan tiistaina.

HS:n tietojen mukaan kiistaa on edelleen työajan pidentämisestä 24 tunnilla. Muista asioista on jo sopu. Palkansaajille on vaikea hyväksyä sitä, että työnantaja saisi määrätä yhden lauantain lisää töitä ilman korvausta.

Oman vaikeutensa neuvotteluihin on tehnyt se, että osa Metallin luottamusmiehistä vastustaa kilpailukykysopimusta tarmokkaasti.

”Epävarmaa sopimuksen syntyminen on”, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi.

Sopimusta ei synny myöskään, jos palvelualoja edustava Pam ei hyväksy sopimusta. Pam jätti neuvottelutulosten hyväksymisen pöydälle keskiviikkona.

Pääsyy oli se, että hallitus halusi nähdä, millaisiin veronkevennyksiin ja leikkausten perumisiin hallitus on valmis. Pamilaiset eivät luota hallitukseen. Pamin sopimusten piirissä on yli 400 000 palkansaajaa.

Torstaina väännettiin kättä vielä useissa muissakin liitoissa, vaikka liittojen piti muuttaa työehtosopimuksiaan kilpailukykysopimuksen mukaisiksi jo tiistaihin mennessä.

Teknologiateollisuuden neuvottelupöytien lisäksi sopimuksen teko on tukalaa muun muassa kirkon alalla, finanssialalla sekä yksityisellä sosiaali- ja terveyspalvelualalla.

STTK:ssa sopimuksen on hyväksynyt noin 70 prosenttia. SAK:n jäsenistä noin kolmasosa on mukana. Akavassa kattavuus on jo noin 90 prosenttia.

Julkisella puolella lähes kaikki ovat sopimuksen piirissä, yksityisellä puolella noin neljännes.

Erittäin vaikea neuvottelutilanne on ollut jo pitkään yksityisellä opetusalalla. Sivistystyönantajaliitto ajaa työajan pidennystä opetustyöhön, mikä ei kelpaa palkansaajapuolelle. Liiton sopimusten piirissä on yli 50 000 palkansaajaa, jotka työskentelevät muun muassa yliopistoissa ja yksityisissä kouluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat