Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silja Symphonyn vatsatautiepidemia jatkuu yhä – kymmeniä Tukholman maratonille lähdössä olleita perui laivamatkansa

Silja Symphonylla on todettu perjantaina kymmenen uutta vatsatautitapausta. Sunnuntaina Tallink Silja aikoo teettää laivalla desinfioivan suursiivouksen.

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Silja Symphony kuljettaa perjantaina tuhat suomalaista Tukholman maratonille.
Silja Symphony kuljettaa perjantaina tuhat suomalaista Tukholman maratonille. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Tukholman-maraton juostaan lauantaina, ja noin 1 000 hengen suomalaisryhmä matkustaa juoksua varten Tukholmaan Silja Symphonylla. Laiva lähti Helsingistä perjantaina kello 17, ja maraton alkaa lauantaina puoliltapäivin.

Silja Symphonylla on hiljattain todettu vatsatautiepidemia.

Perjantain aikana laivayhtiön tietoon on tullut 10 uutta tapausta. Matkaan nyt lähteville matkustajille on tiedotettu, että laivalla edelleen on epidemiaa, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd HS:lle.

Sunnuntaina Tallink Silja aikoo teettää laivalla desinfioivan suursiivouksen, kun se on pysähtynyt Helsingin Olympiaterminaaliin. Siivouksen ajaksi laiva tyhjennetään matkustajista ja miehistöstä. Laivalle tulee tuolloin satoja siivoajia, kertoo laivayhtiö tiedotteessaan.

Siivous aiheuttaa muutoksia laivan aikatauluissa. Symphony ei pysähdy lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Maarianhaminassa ja Helsingissä laivan pitäisi olla sunnuntaina klo 9.30. Tukholmasta laivalle pääsevät vain Helsinkiin palaavat matkustajat. Sunnuntaina laiva lähtee Tukholmaan klo 20 ja on perillä maanantaina klo 10.45 reilun tunnin normaalia myöhemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan laivan potilas- ja pintanäytteistä on löytynyt norovirusta, joka saattaa olla epidemian aiheuttaja. Epidemian selvitys jatkuu, ja laiva liikennöi normaalisti.

”Jonkin verran on tullut juoksijoilta huolestuneita kyselyjä”, kertoo Vetikko Travelsin toimitusjohtaja Paula Vetikko. Vetikko Travels on Symphonylla matkustavan juoksijaryhmän matkanjärjestäjä.

Paula Vetikon mukaan tilanteeseen on suhtauduttu rauhallisesti ja ilman paniikkia. Vetikko uskoo, että peruutuksia voi tulla vielä lisää.

”Tietysti juoksu ja mahatauti ovat huono yhdistelmä, jota ei kukaan halua”, hän sanoo.

Perjantain aikana matkansa perui tai siirsi yhteensä ainakin noin 140 matkustajaa, kertoi Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd perjantaina alkuillasta. Heistä useiden kymmenien oli määrä matkustaa Tukholmaan maratonin vuoksi.

Viime sunnuntaista lähtien Silja Symphony -laivalla on todettu yhteensä 160 vatsatautitapausta. Vetikko Travelsin Paula Vetikko muistuttaa, että kyseessä ei ole järkyttävän suuri epidemia, kun se suhteutetaan matkustajamääriin.

Juoksijoille järjestetään laivalla erikoisohjelmaa suunnitelmien mukaan. Heille on tarjolla esimerkiksi hierontaa, verryttelyä, urheilukauppa ja terveydenhoitohenkilökuntaa. Laivalla on myös muita matkustajia.

Tukholman-maratonille oli ilmoittautunut toukokuun puoleenväliin mennessä miltei 16 700 juoksijaa. Vetikko arvioi, että Suomesta tulee noin 2 000 juoksijaa, joista osa matkustaa laivoilla, osa muilla tavoin.

Suomesta esimerkiksi CWT Kaleva Travel järjestää myös maratonmatkoja Tukholmaan. Heidän kauttaan lauantain maratonille matkustaa 350 suomalaista Viking Linella.

Virusten aiheuttamat mahataudit paranevat yleensä itsestään. Tauti voi olla rajukin.

Vennon perhe Etelä-Karjalan Simpeleeltä oli viime viikonloppuna Tukholman-risteilyllä Silja Symphonylla, ja koko viisihenkinen perhe sairastui mahatautiin. Perheen risteily lähti Helsingistä lauantaina.

”Ikävää, etenkin koska tämä oli meille juhlaristeily. Leukemian sairastanut tyttäremme sai ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen luvan lähteä ulkomaille”, kertoo äiti Suvi Vento.

Perheen 12-vuotias tytär sairastui leukemiaan vuonna 2013, ja hoidot loppuivat marraskuussa. Tarkoituksena oli myös juhlia äidin 40-vuotissyntymäpäiviä.

”Vatsatauti iski voimakkaasti koko perheeseen, vaikka olemme huolehtineet erittäin tarkasti käsihygieniasta tyttären infektioriskin takia”, Suvi Vento kertoo.

Koko risteily ei kuitenkaan mennyt pilalle. Tytöt alkoivat oksentaa paluumatkan yön aikana ja poistuivat laivasta satamassa pyörätuoleilla. Neljän tunnin kotimatkasta oli ajettu pari tuntia, kun perheen isä sairastui ja teini-ikäinen poika seuraavana yönä. Suvi Vento itse sairastui pari päivää myöhemmin.

Taudin akuuttivaihe kesti muutaman päivän ajan. Nyt perhe on jo paranemaan päin, vaikka olo on vielä heikko. Suvi Vento oli perjantaina jo töissä.

”Aiemman vatsatautikokemuksen mukaan monta päivää menee, kunnes ruoka alkaa taas maistua.”

”Nyt on kyse kuitenkin vain mahataudista, eikä mistään vakavammasta”, hän korostaa.

Suvi Vento toivoo kuitenkin, että laivayhtiö olisi panostanut tehokkaaseen siivoamiseen välittömästi.

”Myös matkustajille olisi pitänyt kertoa jo heti viikonloppuna, jotta kaikki olisivat osanneet huolehtia käsihygieniasta paremmin.”

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd sanoo, että tilanteen laajuus alkoi selvitä laivayhtiölle vasta sunnuntain aikana ja tehostettu siivous aloitettiin heti.

”Aluksi tietoomme tuli yksittäistapauksia ja epäiltiin ruokamyrkytystä. Vasta alkuviikosta selvisi, että kyseessä on isompi epidemia.”

Oikaisu klo 15.43: Tallink Siljan Marika Nöjdin titteli korjattu jutun loppuun. Nöjd on yhtiön viestintäjohtaja, ei viestintäpäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat