Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoitomaksut eivät ehkä sittenkään nouse – ”Todella iloinen uutinen”

Valtiovarainministeri Alexander Stubb: ”Ei tämä päätös välttämättä olisi tasa-arvoa lisännyt.”

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Hallitus suunnittelee päivähoitomaksujen korotusten perumista.
Hallitus suunnittelee päivähoitomaksujen korotusten perumista. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus suunnittelee päivähoitomaksujen korotusten perumista.

Päätöstä ei ole vielä tehty, mutta valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan hallitus ”harkitsee vakavasti” korotusesityksen vetämistä pois eduskunnasta.

Kyseessä on lapsiperheille iso asia, sillä monen perheen kuukausittaiset päivähoitomaksut uhkasivat nousta syksyllä huomattavasti. Kaksilapsisen, keskituloisen perheen maksut olisivat nousseet 122 euroa kuussa.

Mannerheimin lastensuojeluliitossa Stubbin ilmoitus ilahdutti.

”Tämä on todella iloinen uutinen, todella iloinen”, kommentoi Mannerheimin lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen.

Iivosen mukaan alkuperäinen korotussuunnitelma olisi ollut monille perheille kohtuuton. Päivähoitomaksujen tulorajat ovat niin alhaiset, että korkeimpaan maksuluokkaan päätyy jo tuloilla, jotka jäävät alle suomalaisten keskipalkan.

Korkeimmassa maksuluokassa olevan nelihenkisen perheen hoitomaksut olisivat korotusten jälkeen olleet 673 euroa kuussa. Vuodessa perheen päivähoitomenot olisivat nousseet yli 1 300 eurolla.

”Kun korotuksista alun perin kerrottiin, olimme aivan järkyttyneitä. Tuntui siltä, että tavallisen lapsiperheen arjesta oli täysin vieraannuttu.”

Hallituksen mielenmuutoksen taustalla on raha. Maksujen korotusten piti alunperin tuoda 54 miljoonan euron lisätulot julkiseen talouteen, mutta pian selvisi, että summa jäisi paljon pienemmäksi.

Tämä johtui siitä, että monet suuret kaupungit eivät halunneet nostaa maksuja hallituksen esityksen mukaisesti.

”Kun korotuksista päätettiin, peruste oli taloudellinen. Nyt on osoittautunut, että vaikutus jäisi huomattavasti pienemmäksi”, Stubb sanoo.

Stubb perustelee hallituksen mielenmuutosta myös tasa-arvolla, ostovoimalla ja sillä, että maksujen korotusten jälkeen olisi voinut käydä niin, että töihin meno ei olisi enää kannattanut.

”Ei tämä päätös välttämättä olisi tasa-arvoa lisännyt. Kun vaikutukset eivät ole toivotut, pitää politiikassakin olla valmis muuttamaan päätöstään.”

Päivähoitomaksut nousevat elokuussa hieman, vaikka hallitus vetäisikin pois esityksensä maksukorotuksista, sillä monet kunnat tekevät maksuihin indeksitarkastuksia.

Ne korottavat maksuja alimmassa maksuluokassa eurolla ja ylimmässä seitsemällä eurolla kuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat