Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentomatkailusta satoja kuluttajariitoja vuosittain

Lennon viivästymisistä ja peruuntumisista matkustajille koituvat korvaukset määritellään EU-asetuksessa.

Kotimaa
 

Lentomatkustajan oikeudet poikkeustilanteissa turvataan EU-asetuksessa, jota on noudatettava aina, kun lento lähtee EU-alueelta.

Lennon viivästymistä ja perumista koskevat hieman eri säännökset, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylitarkastaja Satu Toepfer.

Lennon viivästymistapauksessa matkustajalla on EU-asetuksen mukaan oikeus huolenpitoon ja lennon saapuessa määränpäähän yli kolme tuntia myöhästyneenä myös vakiokorvaukseen.

”Lentoyhtiöiden velvollisuudet riippuvat muun muassa siitä, kuinka monta tuntia matkustaja joutuu lentoa odottamaan. Alle kahden tunnin odotuksesta ei yleensä tule matkustajalle korvauksia eikä velvollisuuksia lentoyhtiölle”, Toepfer selvittää.

”Lennon pituudesta riippuen 2–4 tuntia pidemmissä viivästyksissä lentoyhtiölle tulee huolenpitovelvollisuus lentokentällä ja mahdollisesti velvollisuus kustantaa matkustajalle hotelliyöpyminen ja sen vaatimat kuljetukset.”

Huolenpitovelvollisuus tarkoittaa muun muassa aterioiden ja virvokkeiden sekä hotellimajoituksen järjestämistä lentoa odottaville.

”Viivästyksissä lentoyhtiöllä ei sen sijaan ole velvollisuutta uudelleenreititykseen”, Toepfer muistuttaa.

Uudelleenreitityksessä matkustajalle etsitään vaihtoehtoinen reitti kohteeseen.

Vakiokorvaus viivästyksestä on 250–600 euroa matkan ja viivästyksen pituudesta riippuen, jos lennon myöhästyminen ei johdu poikkeuksellisista olosuhteista.

Satu Toepfer ei ota yksittäistapauksessa kantaa siihen, onko kapteenin sairastuminen poikkeuksellinen tilanne.

EU-tuomioistuin on linjannut, että esimerkiksi tekninen vika on vain harvoin pätevä syy olla maksamatta korvauksia.

Jos viivästys aiheuttaa matkustajalle vahinkoa, hän voi vaatia vahingonkorvausta.

Viivästyksen venyessä yli viiden tunnin pituiseksi matkustaja saa valita lentomatkan pituudesta riippumatta, jatkaako hän matkaansa vai vaatiiko hän lipunhinnan maksettavaksi takaisin, jos matkasta ei olisi hänelle enää alkuperäisen matkasuunnitelman mukaan hyötyä. Tällöin hänelle on tarvittaessa tarjottava myös paluumatka lähtöpaikkaansa.

”Kun matkustaja saapuu määränpäähänsä vähintään kolme tuntia myöhässä, eikä viivästys ole johtunut poikkeuksellisista olosuhteista, vakiokorvauksen määrä riippuu lennon pituudesta”, Toepfer selvittää.

Lennon peruuntuessa sovelletaan samoja vakiokorvaussääntöjä kuin viivästyksissäkin, mutta matkustajalla on tällöin oikeus päättää, haluaako hän lipunhinnan palautuksen vai uudelleenreitityksen.

Tiedot matkustajan oikeuksista eri tilanteissa löytyvät Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivulta.

Satu Toepferin mukaan Kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi päätyy vuosittain useita satoja lentomatkustajien korvauksia koskevia tapauksia.

Toepfer neuvoo ongelmatapauksissa esittämään korvausvaatimuksen ensin lentoyhtiölle.

”Jos yhtiö ei halua maksaa vakiokorvauksia, sillä on näyttövelvollisuus poikkeuksellisista olosuhteista ja siitä, että niitä ei olisi voitu välttää, vaikka kaikki kohtuudella edellytettävät toimenpiteet olisi suoritettu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat