Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skootterin lahjoittaminen toi Aarnio-jutun tutkijalle syytteen virkarikoksesta

Krp:n tutkija on myöntänyt antaneensa rahaa ja erilaisia etuja Jari Aarnion kanssasyytetylle, niin sanotulle Malmin naiselle.

Kotimaa
 

Erilaisten etuuksien antaminen Jari Aarnion rikoskumppaniksi epäillylle naiselle johtaa syytteisiin. Kihlakunnansyyttäjä Seppo Väisänen on päättänyt nostaa keskusrikospoliisin (krp) ylikonstaapelia vastaan syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mielestä tutkijan ja Malmin naiseksi kutsutun epäillyn suhde on tullut niin läheiseksi, että se on tehnyt tutkijan esteelliseksi. Joka tapauksessa tutkija on syyttäjän mielestä tullut esteelliseksi sen takia, että luottamus hänen puolueettomuuteensa on vaarantunut sellaisesta syystä, jota laissa ei erikseen mainita.

”Kyse on siitä, millaiselta menettely näyttää ulospäin”, Väisänen toteaa.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoja tai korkeintaan vuosi vankeutta. Asia käsitellään aikanaan Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Skootterin, rahan ja muiden etuuksien antaminen tuli esille Aarnio-oikeudenkäynnissä viime syksynä, kun nainen kertoi lahjoista oikeussalissa. Selvitysten jälkeen todettiin, että mies käytti lähinnä omia rahojaan. Krp:n rahoilla oli kuitenkin hankittu naiselle muun muassa pari kassillista ruokaa.

Ylikonstaapeli kertoi oikeudessa auttaneensa naista hyvän hyvyyttään. Hän koki, että nainen oli hädänalaisessa tilassa pienten tulojen vuoksi.

Mies kertoi antaneensa naiselle yhteensä noin 3 000 euroa käteistä, puhelimia ja käytetyn skootterin.

Etuuksien antaminen tuli yllätyksenä niin Aarnio-jutun tutkinnanjohtajille kuin miehen esimiehille krp:ssä.

Krp siirsi miehen toisenlaisiin tehtäviin heti, kun tapaus tuli viraston tietoon. Esitutkinnan alettua krp päätti, ettei miestä pidätetä virastaan.

Krp:n päätöksen mukaan asiassa ei ole tullut ilmi, että mies olisi pyrkinyt vaikuttamaan naisen kertomukseen. Päätöksessä kuitenkin kuvaillaan miehen menettelyä kyseenalaiseksi ja todetaan, että hänen toimintaansa ”sisältyy merkittävääkin harkitsemattomuutta”.

Malmin nainen kertoi kuulusteluissa tehneensä Aarnion kanssa huumekauppaa. Hän kuitenkin kiisti syyllistyneensä rikoksiin, sillä hän sanoi kuvitelleensa, että kyseessä oli poliisin peiteoperaatio.

Oikeudessa nainen pyörsi kertomuksensa täysin ja kertoi lahjoista.

Naiselle itselleen vaaditaan kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huumerikoksista.

Oikeus päättää aikanaan, miten lahjojen antaminen vaikuttaa naisen kertomuksen arviointiin. Aarnio-vyyhdin huumesyytteiden käsittely päättyi Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa, ja nyt oikeus harkitsee ratkaisua. Päätös tulee aikaisintaan alkusyksystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat