Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulunsa päättäville hankitaan tänä vuonna jopa neljä miljoonaa ruusua – kukan alkuperä kiinnostaa onnittelijaa

Ruusujen alkuperä kiinnostaa enenevissä määrin valmistujaiskukkien ostajaa. Suomalaista ruusua kaivataan, mutta sitä riittää vain harvalle.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Juhani Niiranen / HS
Punaiset ruusut ovat edelleen suosituimpia.
Punaiset ruusut ovat edelleen suosituimpia. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Viisi vinkkiä

Näin saat ruusut kestämään

1. Käytä leikkokukkavirkistettä. Kukkavirkisteen käyttö antaa ruusulle tarvittavia ravinteita.

2. Laita ruusut kädenlämpöiseen veteen. Veden lämpötilaa tärkeämpää on, että vesi vaihdetaan parin päivän välein.

3. Pese maljakko aina vedenvaihdon yhteydessä. Huuhtele samalla ruusujen varret ja leikkaa terävällä veitsellä uudet viistot imupinnat.

4. Pidä ruusut poissa suorasta auringon valosta, etteivät ne nuupahda. Ruusut eivät myöskään pidä esimerkiksi ilmalämpöpumpun tuottamasta vedosta.

5. Yöksi ruusut voi kietaista tiiviisti sanomalehteen ja laittaa maljakossa jääkaappiin tai kellariin.

Kukkakauppojen sesonki on nyt kuumimmillaan, kun valmistujaisia viettäville hankitaan onnittelukukkia. Koulunsa päättäville hankitaan tänä vuonna 2–4 miljoonaa ruusua.

Helsinkiläisessä Runebergin Kukassa on kiirettä ilmassa valmistujaisia edeltävänä perjantaina. Liikkeessä käy kuhina, kun työntekijät sitovat kukka-asetelmia ja palvelevat asiakkaita, joita ravaa yhtenään ostamaan valmistujaiskukkia. Asiakkaiden suosikkikukka tulee harvalle yllätyksenä.

”Ruusu on ihan ehdoton edelleen. Rinnalla toinen selvä suosikki on pioni, varsinkin tytöille”, kertoo kukkakauppias Jouni Seppänen.

Päivi Peltokangas kävi ostamassa tyttärelleen kukan valmistujaiskukaksi. Myös hänen valintansa oli punainen ruusu, joka valikoitui internetistä ennen liikkeeseen tuloa. Mukaan lähti myös heräteostoksena kaksi vaaleanpunaista ruusua koristeeksi kotona vietettäviin juhliin.

”Ne aukeavat kuulemma oikein isoksi”, kertoo Peltokangas.

Punainen pitkä ruusu pitää pintansa suosittuna onnittelukukkana, mutta kotimaista ruusua voi olla vaikea löytää.

Tällä hetkellä leikkoruusua viljelee jälleenmyyntiin vain yksi suomalainen puutarha. Noin hehtaarin kokoiselta viljelyalueelta saadaan myyntiin pari miljoonaa ruusua. Lisäksi Suomessa on kymmenkunta pienpuutarhaa, joilla on omaa vähittäismyyntiä. Vielä vuonna 1995 viljelyalaa oli 44 hehtaaria.

”Suomen EU-jäsenyyden myötä ruusujen tuontia ei enää rajoitettu. Afrikasta alettiin tuoda kuluttajien haluamaa pientä ruusua eikä Suomi enää pärjännyt hintakilpailussa”, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Nyt ruusujen alkuperä on taas alkanut kiinnostaa suomalaisia, kertovat Jalkanen ja Suomen kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Minna Penttala.

”Ruusujen alkuperästä ollaan hyvin kiinnostuneita, kuten lähiruoasta ja kotimaisuudesta muutenkin”, sanoo Penttala.

Kukkakauppias Jouni Seppänen kertoo, että myös hänen liikkeessään asiakkaat kyselevät kotimaisia ruusuja. Runebergin Kukka saa kuitenkin ruusunsa yleensä Hollannista, sillä kotimaisia on huonosti saatavilla.

”Meille hollantilainen ruusu on lähiruusu”, sanoo Seppänen.

Tällä hetkellä kukkien ostajille on tarjolla pääasiassa Afrikasta ja Etelä-Amerikasta tuotua ruusua.

Jalkanen on toiveikas sen suhteen, että suomalaista leikkoruusua saadaan vielä myyntiin nykyistä enemmän.

”Vielä kolme vuotta sitten en olisi uskonut, että se on mahdollista. Viime aikoina kuluttajilta on kuitenkin tullut niin paljon kyselyjä kotimaisuudesta, että jossakin laajuudessa ruusujen viljely voi tulevaisuudessa Suomessa lisääntyä. ”

Kotimaisen ruusun kestävyys on lyhyen kuljetusmatkan takia ylivoimainen, mutta ulkomainenkin säilyy Jalkasen mukaan kauniina.

”Mikään leikkokukka ei parane kuljetuksen aikana, mutta ulkomainen ruusu tuodaan katkeamattomassa kylmäketjussa koko matkan, ja sen tulisi kyllä kestää hyvänä vähintään viikon.”

Suosituimmat ruusujen värit ovat edelleen punainen ja tummanpunainen. Myös pastellisävyjä myydään. Valmistujaisiin ostetaan ruusujen lisäksi muitakin kukkia. Onnittelukukka voi olla esimerkiksi hortensia tai pioni.

”Yhtä lailla se voi nykyään olla esimerkiksi kukkiva ruukkukasvi tai amppeli, jossa on yrttejä.”

Penttalan mukaan kimppuja ostetaan eniten juhlapöytään ja valmistuvan äidille. Myös erikoisruusuille on oma ostajakuntansa.

”Erikoisruusuissa tarjolla on muun muassa suklaalla ja nonparelleilla päällystettyä ruusua.”

Suomalaiset käyttävät valmistujaiskukkiin 60–70 miljoonaa euroa. Se on 10 prosenttia koko vuoden kukkamyynnistä.

Juhani Niiranen / HS
Päivi Peltokangas haki perjantaina ruusuja Runebergin kukasta, jossa häntä palveli Vilhelmiina Laakkonen. Suosituimmat ruusujen värit ovat edelleen punainen ja tummanpunainen.
Päivi Peltokangas haki perjantaina ruusuja Runebergin kukasta, jossa häntä palveli Vilhelmiina Laakkonen. Suosituimmat ruusujen värit ovat edelleen punainen ja tummanpunainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat