Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksessa nousi riita päivähoitomaksuista

Valtiovarainministeri Alexander Stubb: ”Ei tämä päätös välttämättä olisi tasa-arvoa lisännyt.”

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Hallitus suunnittelee päivähoitomaksujen korotusten perumista.
Hallitus suunnittelee päivähoitomaksujen korotusten perumista. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) on HS:n tietojen mukaan närkästyttänyt hallituskumppanit päivähoitomaksu-puheillaan.

Keskusta ja perussuomalaiset ovat happamia, koska Stubb kiirehti torstaina eduskunnan kyselytunnilla ilmoittamaan, että hallitus harkitsee hoitomaksujen korotusten perumista.

Stubbin mukaan hallitus keskustelisi asiasta ensi viikolla. Asiasta ei ole kuitenkaan hallituspuolueiden sopimusta. Harmissaan olisivat HS:n tietojen mukaan etenkin perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps).

”Ikävä välistäveto. Kaikille puolueille päivähoitomaksujen korotukset ovat olleet tietysti kipeä asia. Korotusten perumista ei ole kuitenkaan päätetty”, kerrotaan keskustalähteistä.

”Aika härskiä ja ala-arvoista Stubbilta. Ehkä hän pelaa tässä omaa puheenjohtajapeliään. Asiasta ei ole hallituksen sisällä sovittu. Eikä rahojakaan korotuksista luopumiseen ole”, perussuomalaiset hämmästelevät.

Hoitomaksujen korotusten peruminen olisi lapsiperheille iso asia. Esimerkiksi kaksilapsisen, keskituloisen perheen maksut olisivat nousseet syksyllä 122 eurolla kuussa.

Mannerheimin lastensuojeluliitossa Stubbin ilmoitus ilahdutti. ”Iloinen uutinen, todella iloinen”, kommentoi Mannerheimin lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen.

Hoitomaksujen tulorajat ovat niin alhaiset, että korkeimpaan maksuluokkaan päätyy jo tuloilla, jotka jäävät alle suomalaisten keskipalkan. Korkeimmassa maksuluokassa nelihenkisen perheen hoitomaksut olisivat korotusten jälkeen olleet 673 euroa kuussa. Vuodessa perheen päivähoitomenot olisivat nousseet yli 1 300 eurolla.

Hallituksen mielenmuutoksen taustalla on raha. Maksujen korotusten piti tuoda 54 miljoonan euron lisätulot julkiseen talouteen. Pian selvisi, että summa jäisi paljon pienemmäksi: monet suuret kaupungit eivät halunneet nostaa maksuja hallituksen esityksen mukaisesti.

Stubb perustelee mielenmuutosta myös tasa-arvolla, ostovoimalla ja sillä, että korotusten jälkeen töihin ei olisi enää välttämättä kannattanut mennä.

”Ei tämä päätös välttämättä olisi tasa-arvoa lisännyt. Kun vaikutukset eivät ole toivotut, pitää politiikassakin olla valmis muuttamaan päätöstään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat