Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb elää uransa vaikeimpia päiviä: ”Tulee hetkiä, kun on lyötävä nyrkkiä pöytään”

Alexander Stubb lupaa olla jämäkämpi johtaja, mikäli hänet valitaan toistamiseen puheenjohtajaksi viikon päästä Lappeenrannan puoluekokouksessa.

Kotimaa
 
Alexander Stubb: Politiikka on makkaran tekoa
Alexander Stubb: Politiikka on makkaran tekoa
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Ohjelman juontavat HS:n Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.
Kuka?

Alexander Stubb

 Syntynyt vuonna 1968 Helsingissä.

 Perhe kaksikielinen. Stubb harrasti lapsena jääkiekkoa.

 Väitellyt filosofian tohtoriksi London School of Economicsista.

 Toimi virkamiehenä EU-komissiossa ennen poliittista uraansa.

 Toiminut Suomen ulkoministerinä, eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä, pääministerinä ja valtiovarainministerinä.

 Kaksi lasta juristivaimon kanssa.

Kokoomuksen Alexander Stubb elää parhaillaan uransa vaikeimpia päiviä.

Puolueen puheenjohtajan ja Suomen valtiovarainministerin poliittinen ura saattaa päättyä viikon päästä lauantaina, jos kokoomusväki päättää hänet Lappeenrannan puoluekokouksessa vaihtaa. Tästä huolimatta Stubb vaikuttaa levolliselta.

”Todistustaakka on niillä, jotka minua haastavat.”

Stubbin mukaan kokoomusväen viesti on, että kaksi vuotta on puheenjohtajalle lyhyt aika ja tulokset vaaleissa, hallitusohjelmassa ja nykypolitiikassa ovat olleet kohtuullisen hyviä.

”Kentällä kysytään, että mitä tässä oikein on tapahtumassa, mitä kukaan muu tekisi toisin ja paraneeko tämä vaihtamalla.”

Kenttä on paikka, jonne edeltäjä Jyrki Katainen ohjeisti Stubbia menemään, jos on vaikeaa. Stubb onkin kiertänyt Suomea ja soitellut ahkerasti puoluekokousedustajille. Välillä on käyty ”syvällä yhdessä”.

On vaikea välttää vaikutelmaa, että Lappeenrannassa on Stubbin mielestä jälleen käsillä kahden vuoden takainen asetelma, jossa puolue-eliitti yrittää kammeta oman suosikkinsa johtopaikalle kentän ohi.

”Minulla on tietysti tietty tuntuma, missä mennään, mutta en anna sen hiipiä ajatteluuni. Tuki, joka tilanteesta riippumatta tulee kentältä, on vahva.”

Stubb lisää, ettei kokoomukseen saa koskaan muodostua keskuskomiteaa, joka junttaa omaa tahtoaan läpi. ”Jokainen äänestää omalla sydämellään, riippumatta siitä, mitä muut voisivat yrittää käskyttää.”

Stubb arvioi eduskuntaryhmän kapinan johtuvan osittain siitä, että puolue on joutunut tekemään vaikeita päätöksiä, esimerkiksi koulutusleikkauksia.

Erityisen suurta närää ryhmässä ovat herättäneet keskustan saama maakuntahallinto ja paikallisen sopimisen sitominen työehtosopimuksiin. Stubb ei ole haastajansa Elina Lepomäen kanssa samaa mieltä siitä, että paikallisesta sopimisesta olisi pitänyt tehdä hallituskysymys. ”Jos olisimme kaataneet hallituksen, olisi todennäköistä, että demarit olisivat nyt rakentamassa tätä kokonaisuutta.”

Silloin olisi Stubbin mukaan turha haaveilla valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveyspalveluissa, kauppojen aukioloaikojen vapautuksesta tai alkoholilainsäädännön kevennyksestä.

”Kahdeksan vuoden ministerikokemuksella, Georgian sotaa välittäneenä ja Kreikka-keskusteluja vetäneenä voin sanoa, että politiikka on kompromissien taidetta. Niitä on tehtävä, olipa kyse sodasta ja rauhasta, eurosta tai paikallisesta sopimisesta.”

Stubb uskoo eduskuntaryhmän ilmapiirin raikastuvan puheenjohtajavaalien jälkeen. Hän on valmis ”parantamaan askellustaan” ja käymään aktiivisempaa aatekeskustelua.

Osallistavaa johtamistyyliään, joka on kerännyt sekä kiitosta että arvostelua, Stubb ei aio muuttaa. Paikoittain hän aikoo silti olla kovempi.

”Varmasti tulee olemaan hetkiä, kun on lyötävä nyrkkiä pöytään ja oltava jämäkämpi. Varsinkin tilanteissa, joissa yritetään tahrata omaan puolueen mainetta tai puhutaan ilkeästi toisista. Sitä en siedä.”

Stubb ei niele häntä kohtaan esitettyjä syytöksiä sisäpoliittisesta osaamattomuudesta. Hän muistuttaa toimineensa kahdeksan vuotta ministerinä, vaikeimmissa tehtävissä.

”On vaikea ymmärtää, mikä olisi kovempi koulu. Annan kaikkeni aamusta iltaan.”

Myös väite kokoomuslaisen ideologian puuttumisesta kummastuttaa Stubbia. Isoisän isän veli Eemil Nestor Setälä oli kokoomuksen puheenjohtaja jo 1920-luvulla. Edesmennyt äiti oli vahvasti kokoomuslainen, Stubb sanoo, ja hän on jakanut sen arvomaailman aina.

”Toki kokoomuslaisuus on asia, jota ei voi tarkasti määritellä. Mutta sanotaan, että kyllä se alkaa tulla tuolta selkäytimestä aika suoraan, kun on viettänyt satoja päiviä kentällä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat