Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasavallan presidentti ylensi kenraaleja – etsi ylennettyjä HS:n hakukoneella

Presidentti ylensi yli 700 reservin upseeria ja erikoisupseeria Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Timo Kivinen on Puolustusvoimien strategiapäällikkö.
Timo Kivinen on Puolustusvoimien strategiapäällikkö. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Puolustusvoimat saa kymmenkunta uutta everstiä

 Tänään ylennetään everstiksi Tommi Haapala, Timo Herranen, Jukka Jokinen, Reima Kuutsa, Rainer Peltoniemi, Harri Suni, Sami-Antti Takamaa ja Esapekka Vehkaoja.

 Insinöörieverstiksi ylennetään Jaakko Jurvelin ja Kimmo Nortaja.

 Kommodoriksi ylennetään Tuomas Tiilikainen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ylentänyt tänään Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä kolme kenraalia.

Kenraalimajuri Timo Kivinen on ylennetty kenraaliluutnantiksi ja lippueamiraali Timo Junttila kontra-amiraaliksi.

Kivinen palvelee tällä hetkellä Puolustusvoimien strategiapäällikkönä Pääesikunnassa. Junttila on Puolustusvoimien henkilöstöpäällikön sijainen.

Uutena jäsenenä kenraalikuntaan liittyy Vesa Virtanen, joka on ylennetty prikaatikenraaliksi. Hän on Kainuun prikaatin komentaja.

Presidentti on myös ylentänyt reservissä yhteensä 744 reserviupseeria ja erikoisupseeria. Everstiluutnantiksi ylennettiin yksi, majuriksi 26, komentajakapteeniksi yksi ja lääkintämajuriksi kaksi reserviläistä.

Juttu jatkuu hakukoneen alla.

Lippujuhlapäivänä korkeimpaan sotilasarvoon ylennetty Kivinen on alun perin rakuuna. Hän aloitti sotilaspalveluksensa 1970-luvun lopulla Lippueskadroonassa Uudenmaan rakuunapataljoonassa.

”Meillä on täällä semmoinen sanonta, että tärkein ylennys on ensimmäinen eli korpraaliksi ylennys. Jos ei sitä tule, niin ei tule muitakaan”, Kivinen hymähtää.

Kivinen kertoo, ettei sotilasuran valinta ole koskaan kaduttanut. Hänen lapsuutensa kotitalo oli Lappeenrannan varuskunnan lähiharjoitusalueen tuntumassa.

”Kai sitä sitten pikkupoikana näki sotaväen toimintaa ja jollain tavalla sitä kautta kasvoi varuskunnan henkiseen ilmapiiriin.”

Kivinen on toiminut muun muassa Utin jääkärirykmentin ja Karjalan prikaatin komentajana.

Erityisen kiinnostavana vaiheena urallaan hän mainitsee sen, kun hänet komennettiin Budapestiin sotilasasiamieheksi kesällä 1998. Unkari valmisteli tuolloin sotilasliitto Natoon liittymistä, ja seuraavana kesänä käytiin Kosovon sotaa.

”Kyllä se aika mieleen jäi”, Kivinen sanoo.

Kivinen on käynyt myös amerikkalaisen erikoisjoukkojen Ranger-kurssin. Kursseilla koulutetaan pienten tiedustelu- ja taistelupartioiden toimintaa ja johtamista taistelutilanteen mukaisissa olosuhteissa.

”Kurssin kouluttajat eivät olleet ystäviä, vaan heidän tehtävänään oli luoda taistelutilanteen mukaiset paineet. Meidän kurssimme aloitti runsaat 120 oppilasta ja noin 60 päätyi maaliin”, Kivinen muistelee.

Kivinen oli kadettikurssi 66:n priimus. Samalta kurssilta valmistui myös kolme muuta nykyistä kenraalia: Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg, Logistiikkalaitoksen johtaja Timo Rotonen ja tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho.

Eräs Kivisen kurssitoveri kertoo, että Kivinen oli kurssinsa toiseksi nuorin, mutta hänellä oli luontaista arvovaltaa.

”Hän oli tyyliltään ja ominaisuuksiltaan luottamusta herättävä ja luontainen johtaja. Hän on rauhallinen ja pitää malttinsa.”

Kivistä itseään määritelmä huvittaa.

”Tuota noin. Vaimo voi olla eri mieltä.”

Puolustusvoimain komentaja Lindberg on myöntänyt lippujuhlan päivänä sotilasansiomitalin 213 henkilölle. Mitali voidaan myöntää sekä Puolustusvoimien palveluksessa oleville että Puolustusvoimiin kuulumattomille henkilöille.

Tänä vuonna sotilasansiomitali myönnettiin muun muassa ulkoministeri Timo Soinille (ps), sisäministeri Petteri Orpolle (kok), sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeelle, Suojelupoliisin päällikölle Antti Pelttarille ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat