Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalais­nuoren epäillään aiheuttaneen matkustaja­koneen välilaskun ja poliisin iskuja ihmisten koteihin USA:ssa

Nyt valmistuneen poliisitutkinnan mukaan hakkeri järjesti myös yhdysvaltalaisen tietotekniikkayrityksen evakuoinnin.

Kotimaa
 
Carlos Garcia Rawlins / Reuters
American Airlinesin lento joutui tekemään aiheettoman välilaskun pommiepäilyn vuoksi Yhdysvalloissa elokuussa 2014.
American Airlinesin lento joutui tekemään aiheettoman välilaskun pommiepäilyn vuoksi Yhdysvalloissa elokuussa 2014. Kuva: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Fakta

Tunnettu hakkeri

 Poikkeuksellisista rikoksista epäilty espoolaismies on nuoresta iästään huolimatta hyvin tuttu paitsi hakkeripiireissä myös poliisille.

 Hänet tuomittiin viime kesänä muun muassa 50 700 törkeästä tietomurrosta kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

 Nuorukainen murtautui tuomion mukaan 50 700 palvelimelle yli sadassa eri maassa, ohjasi yhdysvaltalaisen huippuyliopiston Massachusetts Institute of Technologyn eli MIT:n verkkoliikenteen Harvardin yliopiston palvelimelle sijoitetulle pilasivustolle sekä kaappasi MIT:n yliopiston 15 000 käyttäjän sähköpostiliikenteen noin tunnin ajalta.

 Lisäksi hänet tuomittiin tekemästään palvelunestohyökkäyksestä sekä tunkeutumisesta MongoHQ-nimisen yrityksen palvelimelle.

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Suomen oloissa erittäin poikkeuksellisista rikosepäilyistä. Nuoren suomalaismiehen epäillään aiheuttaneen Yhdysvalloissa perättömillä ilmoituksillaan matkustajakoneen ennalta suunnittelemattoman välilaskun sekä tietotekniikka-alan yrityksen evakuoinnin.

Poliisi epäilee 18-vuotiaan miehen tehneen myös valheellisia ilmoituksia yksityishenkilöistä Yhdysvalloissa, minkä vuoksi sikäläinen poliisi on iskenyt heidän koteihinsa.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet pääosin vuosina 2013–2014. Rikoksista epäilty mies oli tuolloin 16–17-vuotias.

Tekojen tarkoituksena näyttää poliisin mukaan olleen ainakin osittain pelkkä kiusanteko.

”Teoilla ei ole haettu taloudellista hyötyä vaan lähinnä aiheutettu taloudellista haittaa. En usko, että sekään on ollut toiminnan kantava ajatus vaan pikemmin toiminnan seuraus”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Muurman.

Rikoksista epäilty mies on hakkeri, joka on tuomittu aiemmin muun muassa yli 50 000 törkeästä tietomurrosta. Hän on toiminut Hack the Planet- ja Lizard Squad -nimisissä hakkeriryhmissä.

Nuorukainen on ainakin aiemmin asunut Espoossa.

Joihinkin nyt tutkittuihin rikoksiin epäillään osallistuneen myös muita henkilöitä. Keskusrikospoliisi on tutkinut ainoastaan 18-vuotiaan miehen toimintaa, koska hän on joukon ainoa suomalainen.

Poliisin mukaan suomalaismies ilmoitti mahdollisesti joidenkin muiden henkilöiden kanssa pommiuhasta American Airlinesin lennolla elokuussa 2014. Lento oli matkalla Dallasista San Diegoon, mutta se joutui tekemään pommiepäilyn vuoksi välilaskun Phoenixiin.

Lennolla oli yhdysvaltalaisviestimien mukaan 179 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä. Koneesta ei löytynyt pommia.

”Näkemyksemme mukaan tämä henkilö oli aika keskeisessä roolissa tässä tapauksessa”, Muurman kertoo.

Yhden perättömän ilmoituksen kohteeksi joutui yhdysvaltalainen tietotekniikka-alan yritys. Poliisi evakuoi yrityksen tilat sen jälkeen, kun viranomaiset saivat hätäilmoituksen aseistautuneesta henkilöstä.

Samaan aikaan evakuoinnin kanssa yritykseen kohdistui keskusrikospoliisin mukaan tietomurto. Suomalaismiehen epäillään osallistuneen siihenkin.

”Kohteena ei ollut mikään yritysjätti tai tunnettu suuryritys”, Muurman luonnehtii.

Suomalaismiehen epäillään tahallaan järjestäneen myös kolme poliisin iskua yksityishenkilöiden koteihin. Näidenkin tapausten taustalla on perättömiä hätäilmoituksia.

”Niissä on annettu ymmärtää, että kohteessa on välitön hengen ja terveyden vaara. Poliisi on reagoinut nopeasti, mennyt paikalle ja toiminut tilanteen edellyttämällä tavalla”, Muurman sanoo.

Hänen mukaansa poliisi on ehtinyt ottaa ihmisiä kiinni ennen kuin ilmoitukset ovat paljastuneet aiheettomiksi.

Poliisin mukaan suomalaismies on kiistänyt osan rikosepäilyistä ja myöntänyt osan joiltakin osin. Joihinkin rikosepäilyihin hän ei ottanut mitään kantaa kuulusteluissa.

Asiakokonaisuus siirtyi tällä viikolla poliisilta syyteharkintaan Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Nyt.fi haastatteli nuorukaista vuoden 2014 lopussa eli samoihin aikoihin, jolloin hänen epäillään syyllistyneen poliisin nyt tutkimiin rikoksiin.

Tuolloin hän sanoi olleensa jossain määrin aktiivinen hakkeripiireissä 4–5 vuotta – siis jo ainakin 13-vuotiaasta alkaen.

Mies kertoi toiminnastaan tänä keväänä myös Long Playn haastattelussa. Siinä hän totesi, ettei usko poliisin tutkimien rikosepäilyjen johtavan syytteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat