Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masennus yleistyy Suomessa

Joka kymmenes aikuinen oli masentunut 2011, selvästi useampi kuin 11 vuotta aiemmin, väittelijä havaitsi.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Masennuksen vaara on suurin nuorilla aikuisilla.
Masennuksen vaara on suurin nuorilla aikuisilla. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Masennusta pitäisiehkäistä tehokkaasti

 Masennus on kasvava kansanterveysongelma. Sitä pitäisi ehkäistä nykyistä tehokkaammin, Markkula suosittelee.

 Apua tarvitsevat etenkin ne, joilla on masennukseen viittaavia oireita, ahdistuneisuutta tai takana useita lapsuusiän vastoinkäymisiä.

 Lasten masennusoireita voitaisiin vähentämällä tukemalla lapsiperheitä silloin, kun vanhempi sairastuu, menettää työnsä tai joutuu taloudellisiin vaikeuksiin.

 Erityistä tukea tarvitsevat myös yksinäiset masentuneet.

Masennus yleistyy Suomessa, havaitsi psykiatriaan ja terveydenhuoltoon erikoistuva lääkäri Niina Markkula. Hän tutki masennushäiriöiden esiintyvyyttä, riskitekijöitä ja seurauksia tänään Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan.

Markkulan aineistona oli kaksi isoa terveystutkimusta, Terveys 2000 ja Terveys 2011. Edelliseen osallistui 8 000 yli 30-vuotiasta, jälkimmäiseen kutsuttiin kaikki edelliseen osallistuneet. Mukaan tuli 5 800.

Osallistujien vaiheita seurattiin myös rekistereistä, jotka kertovat muun muassa heidän sairaalahoidoistaan.

Tutkimus osoitti, että masennushäiriöt yleistyivät 11 vuoden kuluessa. Masennus todettiin 7,5 prosentilla suomalaisista 2000, mutta 2011 jo lähes 10 prosentilla.

Peräti joka kymmenes suomalainen oli siten masentunut 2011. Todellinen osuus voi olla suurempi, koska masentuneet osallistuvat väestötutkimuksiin harvemmin kuin muut, Markkula huomauttaa.

Masennushäiriöihin kuuluivat sekä varsinainen lääkärin toteama masennus että pitkään kestänyt masentunut mieliala eli dystymia. Se voi jatkua vuosia.

Oireilu osoittautui pitkään jatkuvaksi. 34–43 prosentilla oli masennus- tai ahdistushäiriö vielä jatkotutkimuksessa eli 11 vuoden kuluttua.

Merkittävät masennusoireet olivat vielä sitkeämpi: vähintään joka toisen oireilu ei vähentynyt 11 vuoden kuluessa.

Masennus pitkittyi etenkin silloin, kun oireet olivat vakavia. Sen todennäköisyys oli suurempi myös niillä, jotka eivät olleet avio- tai avoliitossa.

Yksinäisyys ei sinänsä lisää masennuksen vaaraa, Markkula toteaa väitöskirjassaan. Sen sijaan se voi vaikuttaa toipumiseen: masentuneet saattavat katkaista ihmissuhteitaan tai eivät aloita uusia. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että kumppani on tärkeä mielenterveyden kannalta.

Naisten masennus lisääntyi tutkimuksen mukaan enemmän kuin miesten. Sitä selittivät nuoruudessa ja aikuisuuden alkuvuosina koetut vaikeudet.

Kolme isoa vastoinkäymistä tai enemmän ennustavat jo sitä, että ihminen kokee masennushäiriön. Ne myös kaksinkertaistavat vaaran, että masennusoireilu jatkuu.

Oireilulla taas on koko elämään vaikuttavia seurauksia. Pahin niistä on ennenaikaisten kuolemien lisääntyminen: masentuneilla on kaksinkertainen vaara kuolla.

Masennuksen vaara vähenee iän karttuessa. Se on suurin nuorilla aikuisilla ja vähenee noin kolme prosenttia jokaisen ikävuoden myötä.

Suojaa siltä antaa tutkimuksen mukaan etenkin luottamuksen tunne. Tunteeko olonsa turvalliseksi asuinalueellaan? Onko toisten käytös ollut pettymys tai yllätys?

Luottamuksesta on etua, kun elämä heittää eteen vastoinkäymisiä. Se lisää kykyä selvitä niistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat