Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Morsian myi pims-looraa ja sulhanen puettiin munasuojiin –Yli tuhat vastasi polttarikyselyyn

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Polttariautossa Oulussa istui Aleksi Huru, ja autoa työnsivät Olli Alaluusua (vas.), Pasi Kropsu ja Janne Väänänen.
Polttariautossa Oulussa istui Aleksi Huru, ja autoa työnsivät Olli Alaluusua (vas.), Pasi Kropsu ja Janne Väänänen. Kuva: Vesa Ranta

Kyselyyn vastanneiden polttaritarinoita

”Koska en halunnut nolata itseäni, minun ei tarvinnut. Eikä minua pakotettu juomaan. Kaasoni oli suunnitellut syömisetkin niin hyvin, että nälkä ei tullut kertaakaan.”

”Olin ehdottomasti sanonut, että ei pukeutumista, ei tehtäviä, ei perinteistä möykkäämistä vaan morsiussauna ja taikoja. Ne olivat maailman laimeimmat bileet, eikä sinne päässyt kuin noin puolet vieraista. Seuraavana aamuna ambulanssi haki minut, ja minut toimitettiin paketoituna kaason pihalle, josta lähti yön yli kestävä seikkailu.”

”Parhaimmat olivat ystävän polttarit, joissa käytiin sirkuskoulussa, hyvällä lounaalla, pelattiin koripalloa ja mentiin mökille viettämään rentouttavaa iltaa ruoan ja olemisen merkeissä. Saunan lämmetessä morsian sai vielä hieronnan hemmotteluksi.”

”Juhlakalu oli suurimman osan ajasta silmät sidottuina, niin paikasta toiseen siirryttäessä kuten myös monissa tapahtumissa. Hän oli ottanut sen asenteen, että hän vain on ja muut touhuavat, mutta hänen olisi ollut kiva myös nähdä, mitä ympärillä on tekeillä.”

”Saunakeskusteluissa käsiteltiin lähinnä häitä, häähaaveita ja poikaystäviä.”

”Kaaso oli etsinyt listan vanhoja naimisiinmenoon liittyviä riittejä. Saunottaessa morsian pestiin kananmunilla, jauhoilla ja suolalla, millä perinteen mukaan toivottiin hänelle onnea, vaurautta ja hedelmällisyyttä. Saunavihtaan sidottiin männynoksa muistuttamaan, että elämä voi olla välillä myös piikikäs.”

”Olin sivullisena istumassa suurkirkon portailla, kun paikalle tuli polttariseurue. Humalainen morsian laitettiin nousemaa jyrkät raput korkeissa koroissa ja huutamaan jotain rappujen yläpäästä. Morsian kaatui pää edellä noin viisi porrasta suoraan jalkakäytävälle. Kuului ontto kumahdus ja polttarimorsian oli tajuton.”

”Miksi polttareissa kiusataan? Eikö polttareiden pidä olla iloinen juhla, josta jää hyvä kokemus ja mieli kaikille.”

Polttareihin osallistuvan vieraan sopiva kustannus on HS-kyselyyn vastanneiden mukaan reilut 90 euroa.

HS kysyi tällä viikolla polttareihin liittyivät mielipiteitä. Verkkokyselyyn vastasi yli tuhat lukijaa, joista suuri osa kertoi myös pahimmista ja parhaasta polttarikokemuksistaan.

Kymmenet vastaajat kertoivat onnistuneista polttareista, joiden aikana vieraat olivat rennosti kaveriporukalla ja tekivät yhdessä jotain mukavaa. Moni vastaaja halusi korostaa, että polttarit ovat paljon hauskempia kuin häät.

”Tärkeintä on porukan kokoaminen yhteen ja sen osoittaminen, että sulhasesta välitetään ja halutaan tehdä asioita, joista hän pitää, ja viestitään, että ollaan tukena myös sitten avioliiton aikana.”

Pahimmat kokemukset liittyvät yleisimmin sulhasen tai morsiamen nöyryyttämiseen. Eräs lukija kirjoitti polttareista, joissa morsian oli puettu prostituoiduksi.

”Morsiamen vyötärölle kiinnitettiin siihen aikaan myynnissä olleiden pims-keksien tyhjä pahvikotelo. Kaulaan laitettiin lappu, jossa luki, että haluatko harjata pims-looraani? Satunnaiset halukkaat saivat sitten tiskiharjalla suditella tyhjää keksipakkausta”, polttareihin osallistunut nainen kertoo.

Moni vastannut piti pukeutumiseen ja varsinkin myymiseen liittyviä tehtäviä inhottavina. Eräs morsian pistettiin myymään maito ja toinen perunoita. Kolmas maalattiin mustaksi ja puettiin banaaneista tehtyyn hameeseen. Hänen tehtävänään oli myydä banaaneja baarissa.

”Pahinta oli kysellä avioliittoneuvoja tuntemattomilta ihmisiltä”, yksi morsian kiteytti polttaripäiväänsä.

Myös sulhasten pukuleikit saivat moitteita. Eräs vastaaja kertoi polttareista, joissa sulhasen vaatteet heitettiin mereen. Varavaatteiden sijaan sulhanen puettiin munasuojiin.

”Koko remmi autoon ja juhlakalu Alepaan ostamaan pari koria kaljaa syndeissä.”

Julkinen tempaus voi olla päivänsankarin mielestä myös hauska. Pohjoissavolainen sulhanen joutui pilkkimään Kuopion torin kahvilan edessä sadevesikaivosta kalaa vuonna 2011.

”Hauskaa oli yleisöllä, päivänsankarilla ja kahvilan yrittäjällä. Vuodesta 2015 lähtien samaisen kahvilan edustalla on pilkitty oikeasti lohia torikannen alla olevasta tankista”, kertoo polttarivieras.

Nöyrryttävien tempausten jälkeen eniten närää polttareissa aiheuttavat kustannukset ja juhlan suunnittelu. Kaaso tai bestman on esimerkiksi suunnitellut polttareihin niin kallista ohjelmaa, ettei kaikilla vierailla ole siihen varaa.

”Lapsettomat pappabetalar-kaverit järjestivät niin kalliit polttarit, että me perheelliset jouduimme joko jäämään pois tai maksamaan hammasta purren.”

”Kaasoilla lähti omaan makuuni ja budjettiini nähden mopo käsistä: oli rooliasut koko porukalle, useita hintavia ohjelmanumeroita ja siirtymiä eri kaupunkeihin.”

Moni lukija kertoi päivän aikatauluun liittyvistä ongelmista. Ohjelma oli niin tiukka, että seurue joutui juoksemaan paikasta toiseen. Muutamassa tapauksessa ohjelmaa ei ollut riittävästi, eivätkä toisilleen tuntemattomat vieraat löytäneet yhteisiä puheenaiheita.

Eräs lukija kertoi polttareista, joissa osa vieraista olisi halunnut pukea morsiamen hassuun asuun ja juottaa pullon kossua kaupungilla.

”Se olisi ollut morsiamen pahin painajainen. Kaasot ehdottivat yhteistä tekemistä ja rentoa oloa morsiamen toiveiden mukaan. Lopputuloksena oli jäätävä tunnelma, ja osa vieraista lähti kesken saunomisen kotiin.”

Aina ei myöskään polttarisankari ole tyytyväinen päivän kulkuun.

”Täydellisesti yllätetty morsian oli kurkkukipunsa vuoksi huonolla tuulella ja osallistui happamasti marttyyrimaisella kärsimyksellä päivän ohjelmaan, kunnes sulhanen joutui hakemaan itkuisen morsiamen pois. En ryhdy toista kertaa kaasoksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat