Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyyjärveläiset vastustavat vastaanottokeskuksen sulkemista – ”Perheet ja pienet lapset sulattivat sydämet”

Kuntalaiset huolestuivat, kun Maahanmuuttovirasto päätti sulkea vastaanottokeskuksen.

Kotimaa
 
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Kyyjärveläiset Riitta ja Erik Holmberg sekä Johanna Humalajoki ovat tutustuneet Afganistanista tulleisiin Wahid ja Tamana Ainiin sekä yksivuotiaaseen Setayeshiin.
Kyyjärveläiset Riitta ja Erik Holmberg sekä Johanna Humalajoki ovat tutustuneet Afganistanista tulleisiin Wahid ja Tamana Ainiin sekä yksivuotiaaseen Setayeshiin. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Fakta

Kyyjärvi

 Keski-Suomessa sijaitseva 1 370 asukkaan kunta.

 Työpaikkaomavaraisuus on korkea. Suurin työllistäjä on betoniyritys Betset Oy.

 Kehitystä leimaavat silti ikääntyminen ja muuttotappio. Nuoria muuttaa pois, koska kunnassa ei ole toisen asteen koulutusta.

 Työttömien osuus työvoimasta on 12 prosenttia.

 Kunta on yrittäjähenkinen. Valtuuston 17 jäsenestä 13 on yrittäjiä.

Kyyjärven pikkuinen keskisuomalainen kunta perusti syksyllä vastaanottokeskuksen tiukan äänestyksen jälkeen.

Nyt kuntalaiset ovat kiintyneet turvapaikanhakijoihinsa niin, etteivät antaisi heitä pois.

Kun Maahanmuuttovirasto julkisti alkuviikosta tiedon Kyyjärven keskuksen sulkemisesta, kuntalaiset alkoivat saman tien kerätä nimiä vetoomukseen, jossa lopettamista vastustetaan.

Kyyjärvi haluaa kotouttamisen pilottikunnaksi. Kaikki on sujunut hienosti.

”Turvapaikanhakijat ovat fiksuja ja tervehtivät aina kohteliaasti. Ei heistä mitään haittaa täällä ole, enemmän hyötyä”, tiivistävät Mikko Pölkki ja Pekka Korte kyläläisten tuntoja ikääntyneiden herrasmiesten toriparlamentissa.

Asukkaita Kyyjärvellä on 1 370, joten kaikki tietävät toisensa. Samalla tavoin tutuiksi ovat käyneet Afganistanista ja Irakista tulleet turvapaikanhakijat. Yhdessä on talkoiltu puutarha- ja remonttihommissa, järjestetty ravintolapäiviä ja kokoonnuttu yhteiseen valokuvaan kauppakeskuksen pihalle.

Valtuuston äänestyksessä vastaanottokeskusta vastustivat eniten nuoret ja naiset. Sen jälkeen vastustajia on nähty innokkaina auttajina talkootapahtumissa.

Hanna-Kaisa Hämäläinen
”Toriparlamentissa” arvioidaan, että turvapaikanhakijoista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Kuvassa Matti Helminen, Jorma Harju, Tapio Kotka, Pekka Korte ja Mikko Pölkki.
”Toriparlamentissa” arvioidaan, että turvapaikanhakijoista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Kuvassa Matti Helminen, Jorma Harju, Tapio Kotka, Pekka Korte ja Mikko Pölkki.

Kahvila Amorissa yrittäjä Johanna Humalajoki näyttää puhelimestaan kuvaa. Siinä hänen lapsensa pelaavat palloa ystäväperheen pakolaislasten kanssa.

Ystäväperhe on myös Riitta ja Erik Holmbergilla. Kännykkäkuvassa tyttö, soma kuin nukke, viettää yksivuotissyntymäpäiväänsä.

Holmbergit lähtevät näyttämään kasvimaata, jonka he perustivat ystäväperheen rivitaloasunnon takapihalle.

Kasvimaalla ovat vastassa Holmbergien ystävät Wahid, 27, ja Tamana, 25, Aini sekä kännykkäkuvassa syntymäpäiväänsä juhlinut Setayesh, 1, jonka Riitta Holmberg kaappaa heti lämpimään syleilyyn. Lapsi ei itke – onhan kyseessä tuttu rouva, melkein kuin isoäiti.

Humalajoki huomaa tuttuja pakolaislapsia pihan keinussa. He ovat hänen omasta ystäväperheestään.

Hanna-Kaisa Hämäläinen
1-vuotias Setayesh Aini on jo tottunut ystäväperheen Riitta Holmbergiin. Taustalla Setayeshin isä Wahid Aini.
1-vuotias Setayesh Aini on jo tottunut ystäväperheen Riitta Holmbergiin. Taustalla Setayeshin isä Wahid Aini.

Kyyjärven vastaanottokeskuksen noin 70 turvapaikanhakijasta 50 kuuluu perheisiin. Perheet on sijoitettu asumaan kunnan vuokra-asuntoihin. Yksin tulleet parikymmentä miestä asuvat entisessä palvelukodissa.

”Asumisessa on onnistuneen kotouttamisen ydin. Meillä ainoa keskittymä on palvelukoti ja sekin on kodinomainen”, toteaa kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

”Perheet ja pienet lapset sulattivat kuntalaisten sydämet. Pari vauvaa on ehtinyt syntyä ja kahdeksan [äitiä] synnyttää vielä tänä vuonna.”

Asumisen lisäksi salaisuus piilee yhteisöllisyydessä.

”Ehkä kunnanjohtajan on vaarallista sanoa, että kuntamme on herännyt eloon, mutta näin se on. Ihmisten mielestä on ollut mahtavaa saada konkreettisesti auttaa ja nähdä lasten katseet”, Ylitalo kuvaa.

Kun sulkemispäätös tuli kuntalaisten korviin, kunnanjohtajan puhelin alkoi soida.

”Eikö kunta tee mitään, että päätös estetään, kyseltiin.”

Kasvimaa puskee pian vihreää ja asunnossa on kaikki tarpeellinen kuntalaisten lahjoittamana. Afganistanin Kabulista Kyyjärvelle päätyneet Wahid ja Tamana Aini haluavat jäädä.

”Lapsiperheissä tuntuu olevan halua pysyä Kyyjärvellä, jos vain töitä löytyy. Ja löytyyhän niitä. Tälläkin hetkellä kymmenkunta miestä on työharjoittelussa betonitehtaalla ja muutkin yritykset ovat työllistäneet”, kuvaa Johanna Humalajoki, joka on myös kunnanvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja.

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Afganistanin Kabulista Kyyjärvelle päätyneet Wahid ja Tamana Aini haluavat jäädä, ja niin haluaa moni muukin.
Afganistanin Kabulista Kyyjärvelle päätyneet Wahid ja Tamana Aini haluavat jäädä, ja niin haluaa moni muukin.

Jääminen ei ole kuitenkaan itsestään selvää. Monen kohdalla se on epätodennäköistä. Ainit saivat Maahanmuuttoviraston päätöksen kyyjärveläisistä ensimmäisenä, ja se oli kielteinen.

”Olimme hyvin pettyneitä ja olemme valittaneet päätöksestä”, Wahid Aini toteaa.

Maahanmuuttovirasto on luvannut Kyyjärven vastaanottokeskukselle aikaa marraskuun loppuun. Sekä kunnanjohtaja että kyyjärveläinen kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk) ovat vedonneet hallitukseen, jotta päätös pyörrettäisiin.

”Kyyjärvellä on selvästi löydetty ne langanpäät, joista vetämällä homma toimii. Jos toiminta nyt ajetaan alas, sitä ei nosteta ylös sormia napsauttamalla”, Paloniemi korostaa.

Hänestä on poikkeuksellista, että Kyyjärvellä toimitaan keskuksen lakkauttamista vastaan.

”Päinvastaisia mielenosoituksia kyllä on nähty ja polttopullojen heittelyä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat