Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus syntyi yli vuoden väännön jälkeen

Metalliliiton hallitus suostui viimeisenä heikentämään omia työehtojaan. Sopimus voi vielä kaatua, jos Metallin valtuusto hylkää sen.

Kotimaa
 
Markku Ulander
Kuva: Markku Ulander

Kilpailukykysopimus on saatu lähes varmuudella maaliin 13 kuukauden väännön jälkeen. Sopimuksen tarkoitus on synnyttää lisää työpaikkoja ja tuoda näin lisää veroeuroja valtion kassaan.

Sopimuksen pitäisi ekonomistilaskelmien mukaan tuoda 40 000 uutta työpaikkaa.

Sopimus heikentää lähes kaikkien suomalaisten työehtoja. Esimerkiksi sosiaaliturvamaksujen korotukset koskevat myös niiden liittojen jäseniä, jotka eivät ole sopimuksessa mukana.

Pääministeri Juha Sipilä ilahtui sopimuksen syntymisestä.

”Usko säilyi, että ratkaisu löytyy tavalla tai toisella. Itselleni on vain tärkeintä se, että maaliin päästiin. Tällä on merkittävä rooli Suomen kuntoon laittamisessa”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan ratkaisun syntyminen osoitti jälleen Suomen olevan sopimusyhteiskunta.

Perjantaina käytiin monta vääntöä sopimuksesta.

Sopimuksen alun perin solmineet työmarkkinoiden keskusjärjestöt hyväksyivät sopimuksen päivän mittaa ehdollisena, sillä Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut venyivät alkuiltaan asti.

Lopulta Metalliliiton hallitus hyväksyi oman neuvottelutuloksensa yllättävän niukasti äänin 12–8. Liitolle oli vaikea hyväksyä työajan pidennystä 24 tunnilla palkattomasti. Ilman Metallin neuvottelutuloksen hyväksyntää kilpailukykysopimus olisi kaatunut.

Kilpailukykysopimus on vielä ehdollinen, sillä Metalliliiton liittovaltuuston pitää vielä hyväksyä Metallin sopimus 10. kesäkuuta.

Olisi hyvin harvinaista, jos valtuusto kaataisi liiton puheenjohtajan ajaman ja hallituksen hyväksymän sopimuksen.

Vasta Metallin päätöksen jälkeen työmarkkinajärjestöt todennäköisesti allekirjoittavat sopimuksen pääministeri Juha Sipilän (kesk) luona Kesärannassa.

”Kyllä tämä nyt on on syntynyt”, toteaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

EK:n hallitus hyväksyi sopimuksen yksimielisesti, kun myös kriittisesti suhtautunut metsäteollisuus hyväksyi sopimuksen.

”Tämä on ollut niin pitkä prosessi, että monelta on usko loppunut matkan varrella, mutta nyt pitää laittaa katse eteenpäin. On korostettava, että tarvitaan Suomen kilpailukyvyn parantamiseen muutakin kuin tämä. Tarvitaan Suomen malli ja paikallista sopimista lisää”, Häkämies sanoo.

Myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että sopimus on nyt varma, tosin sillä varauksella, että Metallin valtuusto hyväksyy sen. ”Kyllä tämä nyt varmaan syntyy. Tässä on riittävä kattavuus, ja kaikki osapuolet ovat hyväksyneet hallituksen vastaantulon veroalennuksissa ja lisäleikkausten poistamisessa”, Lyly sanoo.

”Kovan väännön jälkeen on hyvä, että tämä syntyi. Tämä antaa tavalliselle suomalaiselle ennustettavuutta, vaikka raskas sopimus tämä onkin. Eihän tämä yksin riitä, vaan tarvitaan yrityksiltä muun muassa investointeja.”

Elinkeinoelämän keskusliiton alustavien laskelmien mukaan kilpailukykysopimuksessa oli perjantai-iltana mukana 85 prosenttia palkansaajista eli noin 1,8 miljoonaa palkansaajaa. Se merkitsee, että ensi vuonna verotus alenee 415 miljoonalla eurolla. Jos sopimus olisi alle 85 prosenttia, veroale oli 315 miljoonaa euroa.

Yksityisellä sektorilla neuvottelutulosten kattavuus on 80 prosenttia sekä julkisella sektorilla ja kirkossa sata prosenttia.

Perjantaina tehtiin useita sopimuksen kannalta olennaisia päätöksiä.

Juuri ennen Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton neuvottelutulosta metsäteollisuus päätti hyväksyä sopimuksen.

Metsäteollisuus olisi halunnut viennin kannalta tärkeän kuljetusalaa edustavan AKT:n mukaan sopimukseen.

Usko sopimuksen syntyyn kasvoi jo perjantaina keskipäivällä, kun ammattiliitto Pam näytti ehdollisesti vihreää valoa kilpailukykysopimukselle. Pam vaati myös Metallia mukaan sopimukseen. Myös SAK:n, Akavan ja STTK:n hallitukset hyväksyivät sopimuksen samoin ehdoin: Metallin olisi oltava mukana.

Neuvottelut ovat edelleen menossa muun muassa rahoitusalalla.

Perjantaina sopimukseen tulivat mukaan muun muassa yksityinen opetusala, yksityinen sosiaali- ja terveysala ja kirkko.

Sopimuksen ulkopuolelle ovat jäämässä ainakin auto- ja kuljetusala AKT, Rakennusliitto, elintarviketyöläisten SEL, lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys, meijeriala ja ICT-ala.

Tällainen on kilpailukykysopimus

Kilpailukykysopimus jakaa historiallisella tavalla uusiksi työantajien ja työntekijöiden etuja. Tyypillisesti työntekijöiden edut ovat vuosien edetessä parantuneet – hyvinä aikoina nopeammin ja huonoina hitaammin. Nyt työntekijöiden rahaa ja omaa aikaa käytännössä siirretään työnantajille.

Sopimukseen sisältyy kuitenkin myös parannuksia työntekijöille ja työttömäksi jääville.

Keskeistä sopimuksessa on se, että sen syntyminen tuo palkansaajat kunnolla mukaan hallituksen säästötalkoisiin. Aiemmin hallituksen leikkaukset ovat kohdistuneet suurilta osin työttömiin, eläkeläisiin, opiskelijoihin ja lapsiperheisiin.

Sopimuksen keskeinen sisältö on seuraavanlainen:

Palkkojen jäädytys

Palkat pysyvät ennallaan vähintään vuoden. Työ- ja virkaehtosopimusten voimassaoloa jatketaan 12 kuukaudella ilman palkkojen muutoksia.

Sosiaalivakuutusmaksut

Työntekijöiden maksettavaksi tulee entistä enemmän palkasta vähennettäviä sosiaaliturvamaksuja, mikä vähentää käteen jäävää tuloa. Työnantajien maksuja puolestaan kevennetään.

Työntekijän työeläkemaksu nousee asteittain yhteensä 1,2 prosenttiyksikköä vuosina 2017–2020. Työttömyysvakuutusmaksu nousee samalla ajanjaksolla 0,85 prosenttiyksikköä. Työnantajien maksut kevenevät saman verran.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on luvannut korvata työntekijöiden menetykset veronalennuksilla, jotka vastaavat suuruudeltaan sosiaaliturvamaksujen korotuksia.

Lomarahat

Julkisen sektorin lomarahoja vähennetään 30 prosenttia nykytasosta vuosina 2017–2019.

Työajan pidentäminen

Vuosittaista työaikaa pidennetään 24 tunnilla palkkoja muuttamatta. Työajan pidennysten toteuttamisesta väännettiin kättä tiukasti liittokohtaisissa neuvotteluissa, ja toteutusten tapa vaihtelee eri aloilla.

Muutosturva

Työnantajan on tarjottava irtisanotulle oikeus työllistymistä edistävään valmennukseen. Koulutuksen arvon pitää olla vähintään yrityksen keskimääräinen kuukausipalkka.

Työterveyshuolto

Irtisanotulla työntekijällä on oikeus työterveyshuoltoon puoli vuotta työntekovelvollisuuden päättymisestä.

Paikallinen sopiminen

Kilpailukykysopimuksen yhteydessä piti sopia myös paikallisen sopimisen edistämisestä. Tämä tarkoittaisi työehdoista sopimisen siirtämistä enemmän liittotasolta työpaikoille.

Tavoitteena oli ulottaa paikallisen sopimisen mahdollisuus myös järjestäytymättömiin yrityksiin. Suunnitelma kuitenkin kariutui niin sanottuun luottamusmieskiistaan. Suomen Yrittäjät ei halunnut hyväksyä suunnitelmaa, koska se olisi järjestön mukaan merkinnyt pienissä yrityksissä järjestäytymisen pakkoa.

Lisäleikkaukset ja veronkorotukset perutaan

Hallitus jättää tekemättä uhkaamansa 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset. Miljardin euron lisäleikkaukset olisivat muun muassa puolittaneet vuosien 2018 ja 2019 indeksikorotukset.

Leikkaukset olisivat osuneet muun muassa lapsilisiin, opintotukiin, työttömyysturvaan ja yliopistoihin. Veronkorotuksista merkittävin olisi ollut tuloverotuksen inflaatiotarkistuksen tekemättä jättäminen vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat