Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopu kiky-sopimuksesta sinetöi historiallisen työehtojen heikentämisen

Sopimuksen tarkoitus on parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä vähentämällä työvoimakustannuksia, mutta sopimuksesta tulikin myös taistelu Suomen suunnasta, ay-liikkeen ja työmarkkinajärjestöjen asemasta ja siitä, millä tavalla työpaikoilla voi sopia työehdoista, kirjoittaa Teemu Luukka.

Kotimaa
 

Kilpailukykysopimuksen (os. yhteiskuntasopimus) syntyä voi nyt juhlia, jos joku katsoo sen tarpeelliseksi.

Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) kutsui työmarkkinajärjestöt yhteiskuntasopimuksen tekoon 13 kuukautta sitten, yrittäjillä oli sopimusta kohtaan valtavia odotuksia ja palkansaajilla suuria pelkoja.

Ne, jotka odottivat tuhansien tuntien puurtamisesta kuutta laudaturia (eli monet yrittäjät ja oikeistopoliitikot), ovat nyt pettyneitä.

Sopimuksen tarkoitus on parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä vähentämällä työvoimakustannuksia, mutta sopimuksesta tulikin myös taistelu Suomen suunnasta, ay-liikkeen ja työmarkkinajärjestöjen asemasta ja siitä, millä tavalla työpaikoilla voi sopia työehdoista.

Koskaan aikaisemmin ei ole tässä mitassa työehtoja heikennetty sopimalla Suomessa eikä paljon muuallakaan. Lopulta ay-liike suostui sopimuksen tuomiin työajan pidennyksiin ja sosiaalimaksujen korotuksiin sillä ehdolla, että liittojen valtaa ei heikennetä esimerkiksi lainsäädännöllä.

Pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustavan Suomen yrittäjien mielestä sopimus jättää liitoille yhä mahdollisuuden jarruttaa paikallista sopimista myös järjestäytymättömissä yrityksissä, joissa pitää totella yleissitovuuden takia työehtosopimuksia.

Joidenkin kokoomuslaisten mielestä sopimus on pikemmin huono kuin hyvä Suomen taloudelle, koska se sementoi liittojen vallan eikä lisää riittävästi paikallista sopimista.

Voi kuitenkin lohduttaa sopimuksen kriitikoita, että parhaansa yrittäjätaustainen Sipilä yritti. Vastassa oli kuitenkin kovan taistelun osaava ay-liike. Jos haluaa sopimalla muuttaa Suomea, joutuu tekemään kompromissia.

Toinen tie olisi käytännössä ollut Britannian tie, jossa hallitus pisti 1980-luvulla ay-liikkeen polvilleen lakiteitse, vaikka maata koettelivat pitkät lakot.

Kukaan ei kuitenkaan voi väittää, etteikö Suomessa nyt keskustella työmarkkinajärjestelmän tehokkuudesta, keskitettyjen sopimusten järjellisyydestä ja paikallisesta sopimisesta.

Vaikka kilpailukykysopimus säilytti vanhan sopimiskulttuurin, se voi olla myös uuden alku. Kovin moni on tuskin lähiaikoina valmis keskitettyihin palkkaratkaisuihin, sen verran raskas kokemus tämä osapuolille oli.

Sopimusta voi pitää lähes kuuden miljardin euron sopimuksena. Tällaiseen summaan päästään, kun lasketaan yhteen palkansaajien työehtojen heikennykset, työnantajien saamat helpotukset, perutut lisäleikkaukset ja veronkiristykset sekä porkkanaksi annetut veronkevennykset. Työpaikkoja pitäisi syntyä noin 40 000.

Ehkä tärkeintä kuitenkin on, että kilpailukykysopimus syntyi ja jo järjettömiä piirteitä saanut prosessi on ohi. Sopimuksen tekeminen on aiheuttanut ylimääräistä riitelyä palkansaajien, hallituksen ja yrittäjien kesken, mikä ei ole ollut omiaan piristämään Suomen taloutta.

Riitely varmasti jatkuu.

Odotamme vihaisen Suomen yrittäjät -järjestön seuraavaa liikettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat