Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merenkulkualalle ei vielä sopua – työnantajapuoli kaatoi kilpailukykysopimuksen

Kauppamerenkulku on yhä kilpailukykysopimuksen ulkopuolella. Työnantajien hallitus hylkäsi sopimuksen, mutta haluaa jatkaa neuvotteluja.

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Alan nykyinen sopimus päättyy helmikuussa 2017, ja jäänmurtajien lakko tekisi jäiden aikaan hallaa Suomen viennille. Arkistokuvassa jäänmurtaja Kontio on lähdössä tehtäviin Perämerelle.
Alan nykyinen sopimus päättyy helmikuussa 2017, ja jäänmurtajien lakko tekisi jäiden aikaan hallaa Suomen viennille. Arkistokuvassa jäänmurtaja Kontio on lähdössä tehtäviin Perämerelle. Kuva: Antti Hämäläinen

Kauppamerenkulussa ei ole vielä saatu ratkaisua kilpailukykysopimuksesta (kiky).

Ala on erikoisessa tilanteessa, sillä työnantajia edustavan Suomen Varustamot ry:n hallitus hylkäsi sopimuksen, vaikka sen omat neuvottelijat ja palkansaajat olivat päässeet sopuun kilpailukykysopimuksen mukaisista työehdoista.

Palkansaajapuolen eli Suomen laivanpäällystöliiton, Suomen Merimies-Unionin ja Suomen konepäällystöliiton hallinnot ovat jo hyväksyneet sopimuksen, joka heikentää palkansaajien sopimusta ja alentaa työnantajien työvoimakustannuksia.

Suomen Varustamot ry:n hallitus hylkäsi ratkaisun alkuviikosta tiettävästi äänestyksen jälkeen ja jäi siis kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle.

HS:n tietojen mukaan ainakin osa hallituksen jäsenistä tulkitsi, että sopimus ei ole kikyn mukainen, koska siinä on työnantajan kustannuksia lisääviä osia. Hallituksessa on myös valtion omistama jäänmurtajayhtiö Arctic Shipping.

Suomen Varustamot ry:n puheenjohtaja Tapani Voionmaa ei halua ruotia tapahtumien kulkua.

”Meillä on vahva halu päästä vielä sopimukseen”, hän sanoo.

Suomen Varustamojen hallitus piti perjantaina uuden kokouksen ja päätti yrittää jatkaa neuvotteluja.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) on vedonnut, jotta kauppamerenkulun sopijaosapuolet palaisivat takaisin neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta. HS:n tietojen mukaan osapuolten pitäisi tavata lähipäivinä.

Sopimus olisi taannut kahden vuoden työrauhan alalle, joka on erityisen herkkä Suomen viennin sujuvuuden kannalta. Alan sopimus päättyy 28. helmikuuta 2017 eli mahdollisesti jäiden aikaan, jolloin murtajien lakko tekisi hallaa Suomen viennille.

Palkansaajapuolella ei nähdä erityistä syytä neuvotteluihin, koska alalla on jo hallintojen hyväksymä neuvottelutulos.

”Meille riittää, että Suomen Varustamojen hallitus hyväksyy jo neuvottelijoiden hyväksymän neuvottelutuloksen”, sanoo Suomen laivanpäällystöliiton puheenjohtaja Kristian Heiskanen. Hän sanoo, että tilanne on jatkon suhteen auki.

Sopimukset koskisivat lähes 6 000:tta merenkulkijaa, jotka työskentelevät ulkomaanliikenteen kauppa-aluksissa, ulkomaanliikenteen matkustaja-aluksissa, jäänmurtajissa ja monitoimimurtajissa.

Kiky-sopimuksessa on mukana 85 prosenttia palkansaajista. Merenkulkijoiden mukanaolo ei nostaisi kattavuutta 90 prosenttiin, joka lisäisi entisestään hallituksen verokevennyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat