Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Motoristien kuolemien määrä väheni selvästi

Valtaosa kuolleista motoristeista on yli 35-vuotiaita miehiä.

Kotimaa
 
Moottoripyöräonnettomuuksissa syntyneet vammat ovat usein vakavia. Tänä kesänä on sattunut jo kaksi motoristin kuolemaa.
Moottoripyöräonnettomuuksissa syntyneet vammat ovat usein vakavia. Tänä kesänä on sattunut jo kaksi motoristin kuolemaa.
Fakta

Ylinopeutta tutulla tiellä

 Puolet onnettomuuteen joutuneista motoristeista ajoi ylinopeutta, havaitsi Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta.

  Keskinopeus oli 90 kilometriä tunnissa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa ja muissa 80 km/h.

 Valtaosa ajoi tuttua tietä.

 Lähes kaikilla oli kypärä, mutta se ei suojannut, koska nopeutta oli paljon.

 Moni oli ajanut pyörällään alle tuhat kilometriä.

Kesän alussa on sattunut jo neljä moottoripyöräkolaria ja kaksi motoristin kuolemaa. Toukokuun lopun ryväs näyttää pahalta, mutta kaikkiaan moottoripyöräonnettomuudet ovat vähenemään päin.

Sekä liikennevakuutuksen korvaamat moottoripyöräonnettomuudet että onnettomuuksissa kuolleiden määrä ovat vähentyneet viime vuosikymmenestä.

Motoristeille vakuutuksesta maksetut korvaukset ovat kuitenkin kasvussa. Syntyneet vammat ovat ilmeisesti aiempaa vakavampia.

Peräti 50 moottoripyöräilijää kuoli saamiinsa vammoihin vuonna 2007, kertoo Tilastokeskuksen kuolemansyytilasto.

Kehitys on ollut suotuisaa sittemmin. Kuolleiden määrä on vähentynyt viime vuosikymmenen yli 40:stä 28:een vuonna 2014. Viime vuonna Liikennevakuutuskeskuksen ennakkotietojen mukaan kuoli 20 motoristia.

Valtaosa kuolleista oli yli 35-vuotiaita miehiä.

Liikennevakuutus korvaa moottoripyöräilijöille aiempaa vähemmän vahinkoja: 2 300 vuonna 2010, mutta 1 900 vuonna 2014. Korvaukset omaisuusvahingoista ovat pysyneet suunnilleen samoina vuodesta 2010, mutta henkilökorvaukset nousivat viidenneksen vuodesta 2012 vuoteen 2014.

Syy voi olla se, että kolareissa saadut vammat ovat muuttuneet vaikeammiksi. Ylipäätään moottoripyöräturmista maksetaan suurempia korvauksia kuin muista moottoriajoneuvojen onnettomuuksista.

Motoristi sai vakuutuksesta korvausta keskimäärin runsaat 20 000 euroa, kun henkilöautokolarissa olleiden keskikorvaus oli noin 5 000 euroa.

Kymmenen loukkaantunutta motoristia sai korvausta yli miljoona euroa.

”Moottoripyöräilijä on suojaamaton”, selittää liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

”Tyypillisiä onnettomuuksia ovat kaatumiset ja yhteentörmäykset. Motoristilla ei ole korin suojaa niin kuin autoilijalla, ja vammat ovat vakavampia.”

Vammojen vakavuus näkyy myös Töölön sairaalassa Helsingissä. Loukkaantuneella motoristilla on usein aivovamma, murtumia lantiossa, selkärangassa tai raajoissa sekä vammoja rintakehässä tai vatsassa.

Vammat riippuvat siitä, mikä kehon osa osuu esteeseen, sanoo tehohoidon ylilääkäri Janne Reitala.

”Suosiollisinta on törmääminen pehmeään penkkaan, mutta motoristi voi kaatua kovassa vauhdissa ja raahautua satoja metrejä”, Reitala kuvailee. Tai törmätä kivenmurikkaan, tolppaan, betoniporsaaseen, puuhun tai autoon.

Tehohoidossa on ollut varsinkin yli 50-vuotiaita miehiä.

”1980-luvulla ajokortin ajaneet saivat moottoripyöräkortin ikään kuin kaupan päälle”, Parkkari sanoo. Hän suosittelee hankkimaan koulutusta, jos ei ole ajanut moottoripyöräkorttia, ja ostamaan muitakin turvavarusteita kuin kypärän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat