Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäsenäänestys ratkaisi: Li Andersson nousee murskavoitolla vasemmistoliiton puheenjohtajaksi

Li Andersson voitti vasemmistoliiton neuvoa-antavan jäsenäänestyksen 61,85 prosentilla äänistä. Muut puheenjohtajaehdokkaat Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski luopuvat kisasta.

Kotimaa
 
Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson - "Jäsenistön tuki tuntuu todella hyvältä"
Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson - "Jäsenistön tuki tuntuu todella hyvältä"
Andersson voitti Vasemmistoliiton puheenjohtajavaalin yli 60% kannatuksella. Juuri valittu puheenjohtaja oli yllättynyt rökälevoitosta. Toimittaja Salla Hekkala. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Mika Ranta / HS
Li Andersson (vasemmalla), Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski osallistuivat viime tiistaina puheenjohtajavaalitenttiin Sanomatalossa.
Li Andersson (vasemmalla), Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski osallistuivat viime tiistaina puheenjohtajavaalitenttiin Sanomatalossa.

Vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi nousee kansanedustaja Li Andersson, joka voitti puolueen neuvoa-antavan jäsenäänestyksen ensimmäisen kierroksen kirkkaasti 61,85 prosentilla äänistä.

Virallisesti uusi puheenjohtaja eli nykyisen puheenjohtajan Paavo Arhinmäen seuraaja valitaan ensi lauantaina puoluekokouksessa Oulussa. Andersson on kuitenkin ainoa ehdokas, eli hänet valitaan ilman äänestystä.

Muut puheenjohtajaehdokkaat, kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski kertoivat tiedotustilaisuudessa luopuvansa ehdokkuudestaan. Pekonen sai ensimmäisellä kierroksella 26,22 ja Myllykoski 11,93 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 62,84. Ääniä annettiin 6339.

Voitostaan silminnähden liikuttunut Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa, että vasemmistoliiton on kurotettava kohti laajaa yleisöä.

”Emme voi rajata viestiämme ihmisiin, jotka kannattavat puolueen tavoitteita jo valmiiksi. Meidän täytyy pystyä puhuttelemaan kansalaisia laajemmin.”

Andersson kertoi myös pitävänsä puolueen yhteistyötä ay-liikkeen kanssa äärimmäisen tärkeänä.

”Meidän on tiivistettävä yhteistyötä. Erityisesti pitää keskittyä siihen, että lisäämme yhteistyötä myös alueellisesti ja paikallisesti.”

Vasemmistoliiton puheenjohtajan toimikausi on tavallisesti kolmen vuoden mittainen, eli uusi puheenjohtaja todennäköisesti johtaa puolueen vuoden 2019 eduskuntavaaleihin.

Viime kuukausien mielipidetutkimuksissa nykyiset hallituspuolueet ovat menettäneet kannatustaan suurimmalle oppositiopuolueelle eli poliittista vasemmistoa edustavalle Sosiaalidemokraattiselle puolueelle.

Jos Sdp menestyy ensi eduskuntavaaleissa, myös sitä pienemmälle vasemmistopuolueelle eli vasemmistoliitolle voi avautua hyvä mahdollisuus päästä hallitukseen. Tällöin puolueen puheenjohtajasta tulisi todennäköisesti ministeri.

Ennakkosuosikiksi puheenjohtajakilpailussa nousi ensimmäisen kauden kansanedustaja Li Andersson, joka on viime vuosina saanut paljon näkyvyyttä viestimissä.

Helsingin Sanomain huhti–toukokuussa teettämässä mielipidetutkimuksessa 51 prosenttia vasemmistoliiton äänestäjistä kannatti Anderssonia puheenjohtajaksi. Pekosen vastaava kannatus oli 12 prosenttia ja Myllykosken kaksi prosenttia.

Ehdokkaiden poliittiset linjaukset ovat olleet vaalikampanjan aikana samanlaisia, ja kampanjassa etusijalle nousivat ehdokkaiden profiilit henkilöinä ja poliitikkoina.

HS:n puheenjohtajatentti – vuorossa vasemmistoliitto
HS:n puheenjohtajatentti – vuorossa vasemmistoliitto
HS järjestää vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaille tentin, johon osallistuvat kaikki kolme vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokasta: Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski. Sanomatalon Mediatorilla järjestetyn tilaisuuden juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari. Kuvaus Terhi Liimu

 

He mittelivät puheenjohtajuudesta:
Valovoimainen lupaus

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Li Andersson, 29, on vasemmistoliiton puheenjohtajakisan ennakkosuosikki.

Karismaa ja poliittista osaamista hänellä on puheenjohtajan tehtävään runsain mitoin, sanovat vasemmistoliiton puoluevaikuttajat.

Jussi Nukari
Li Andersson
Li Andersson

Samoin kehuja saa Anderssonin vahva julkinen persoona, joka on tuonut uusia ihmisiä ja uutta energiaa vasemmistoliittoon.

Anderssonin karisma on rakentunut osin hänen tinkimättömälle ja radikaalille asenteelle.

Vasemmistoliiton mukanaoloa viime vaalikauden kokoomusvetoisessa hallituksessa Andersson on kursailematta pitänyt virheenä.

Talouspolitiikassa hän on johdonmukaisesti vastustanut julkisen talouden menoleikkauksia ja talouskasvun kiihdyttämiseksi tehtäviä työmarkkinauudistuksia.

Tinkimättömyys on nostanut Anderssonia, mutta se herättää myös kysymyksen, onko hän liian ehdoton puoluejohtajaksi.

Ainakin yhden vasemmistoliiton vaikuttajan mukaan Andersson on radikaalista maineestaan huolimatta toiminut rakentavasti eduskuntaryhmässä.

Toinen vaikuttaja uskoo, että Andersson mukautuisi puheenjohtajan asemaan. ”Kun toverit antavat viran, niin useimmiten he antavat myös järjen käyttää sitä”, vaikuttaja sanoo.

Koulutukseltaan Andersson on valtiotieteiden kandidaatti, ja hän edustaa modernia ja urbaania vasemmistolaisuutta, johon liittyy myös huoli ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä.

Poliittiseen julkisuuteen Andersson nousi vuosina 2011–2015 toimiessaan vasemmistonuorten puheenjohtajana. Anderssonin saama runsas julkisuus muuttui nopeasti myös äänestäjien kannatukseksi.

Viime eduskuntavaaleissa hän sai eniten henkilökohtaisia ääniä Varsinais-Suomen vaalipiirissä, enemmän kuin esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkivä sisäministeri Petteri Orpo.

Verkostoitunut arjen tuntija

Harva poliitikko voi esiintyä yhtä uskottavasti pienituloisten ja vähäosaisten puolustajana kuin Aino-Kaisa Pekonen, 37.

Outi Pyhäranta
Aino-Kaisa Pekonen
Aino-Kaisa Pekonen

Lähihoitajan koulutuksen hankkinut Pekonen työskenteli yli vuosikymmenen ajan palvelu- ja hoiva-alojen töissä ennen kuin hän nousi eduskuntaan vuonna 2011 ja siirtyi työelämästä täysipäiväiseksi poliitikoksi.

Politiikassa Pekonen on profiloitunut kansalaisten arjen asioiden eli työelämän, koulutuksen sekä sosiaali- ja terveysasioiden tuntijana.

Osin Pekosen profiloituminen on tapahtunut yleis- ja talouspoliittisen osaamisen kustannuksella. Sitä osaamista hänen pitää vahvistaa, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi, arvioi useampi kuin yksi vasemmistoliiton vaikuttaja.

Samoin useampi kuin yksi vasemmistoliiton puolueaktiivi luonnehtii Pekosen vahvuuksia poliitikkona täsmälleen samoilla sanoilla: verkostoitunut ja yhteistyökykyinen.

Vahvuutena pidetään myös kansanomaisuutta sanan myönteisessä merkityksessä. Se tarkoittaa, että äänestäjien on helppo samaistua Pekoseen.

Poliittista kokemusta Pekosella on pitkältä ajalta. Hänet valittiin Riihimäen kaupunginvaltuustoon ensimmäisen kerran vuonna 2004.

Osallistumista hallituksen päätöksentekoon Pekonen seurasi viime vaalikaudella aitiopaikalta toimiessaan vasemmistoliiton työvaliokunnassa.

Kokemus käytännön politiikasta on opettanut Pekosen tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen.

Vaikka hän on poliittisesti samoilla linjoilla kuin esimerkiksi Li Andersson, hän asettaa sanansa Anderssoniin verrattuna hieman pehmeämmin, kun pohditaan, voisiko vasemmistoliitto mennä samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa.

Pekosen mukaan eduskuntavaalien tulos määrittää sen, millaiset hallitusneuvottelut käydään, eikä vasemmistoliiton pidä kategorisesti sulkea mitään puoluetta pois mahdollisena hallituskumppanina.

Perinteinen vasemmistolainen

Vasemmistoliiton kolmesta puheenjohtajaehdokkaasta kansanedustaja Jari Myllykoski, 56, vastaa selkeimmin mielikuvaa perinteisestä vasemmistolaisesta poliitikosta.

Satakunnan Nakkilasta kotoisin oleva Myllykoski on tullut politiikkaan ammattiyhdistysliikkeen kautta. Työelämän ja ay-liikkeen tuntemus on hänen kiistaton vahvuutensa poliitikkona, sanovat useat vasemmistoliiton aktiivit.

Martti Kainulainen
Jari Myllykoski
Jari Myllykoski

Vaikka taustaltaan Myllykoski edustaa historiallista jatkuvuutta vasemmistoliitossa, hän on silti poliittisissa kysymyksissä ennakkoluuloton ja osaa ajatella joustavasti, eräs puolueaktiivi sanoo.

Tässä mielessä Myllykoski edustaa samanlaista modernia punavihreää vasemmistolaisuutta kuin hänen vastaehdokkaansa, Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen.

Kehuja Myllykoski saa puolueen sisältä myös siitä, että hän pystyy arvioimaan omaa toimintaansa kriittisesti.

Arvostelua Myllykoskelle tulee puolestaan siitä, että ajoittain hän ei osaa huomioida toisten ihmisten näkemyksiä riittävästi.

Ehdokkaana Myllykoskella on ollut puheenjohtajakisassa selvästi vähiten nostetta.

Huhti–toukokuussa Helsingin Sanomain teettämässä mielipidetiedustelussa vain kaksi prosenttia vasemmistoliiton äänestäjistä sanoi kannattavansa Myllykoskea puheenjohtajaksi.

Osin Myllykosken heikko kannatus on todennäköisesti johtunut ehdokasasetelmasta.

Kun ehdokkaiden poliittisten linjausten väliset erot ovat vähäisiä, vasemmistoliiton kannattajat ovat varmasti miettineet sitä, kuka ehdokkaista voisi kasvattaa puolueen kannatusta eniten.

Tässä suhteessa Myllykoski jää jälkeen Anderssonista ja Pekosesta, jotka tunnetaan Myllykoskea paremmin vasemmistoliiton ulkopuolella ja joiden voi kuvitella vetoavan puolueen omien kannattajien lisäksi myös liikkuviin äänestäjiin.

Mika Ranta / HS
Li Andersson (vasemmalla), Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski osallistuivat viime tiistaina puheenjohtajavaalitenttiin Sanomatalossa.
Li Andersson (vasemmalla), Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski osallistuivat viime tiistaina puheenjohtajavaalitenttiin Sanomatalossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat